Tuesday, 14 September 2010

Stuff about the new house

I dah naik boring nak pack barang and you all pun sure dah naik boring dengar I cerita pasal pack barang kan, hehehe. I cerita pasal lain lah pulak ye!

Tadi we all gi melawat our new house to meet up dengan the owner of the house (before we take over this Thursday :-)). Masa we all beli rumah kat Adelaide dulu, we didn’t have to meet dengan the owner at all, it’s all done through the settlement agent. But here in WA, the buyer has a choice to meet up with the seller before the settlement date. I guess it’s done so the seller can explain everything about the house to the new buyer.

So, tadi we spent about an hour and a half talking to them at the house, punyalah peramah nya mereka, segala macam they explained about the house which is a good thing lah kan so tak lah we all termangu2 nanti bila pindah masuk. That was basically the second time we’ve been to the house. The first time masa open inspection and we only spent about 15 minutes kot at that house before we decided to buy it. I was talking to The Other Half yang it is quite ironic how short a time we spent looking around that house before we decided to buy it! And yet, we spent hours at JB Hi-Fi just to buy a $1000 TV! Patutnya nak beli rumah beratus2 ribu, kenalah spend beratus2 jam teliti the house kan, hehehe ;-). But I guess that’s why kat sini, we hired a building and pest inspector to inspect the house for any damage/ pest damage before we decide to buy it. Once we are satisfied with the report, then only we proceed.

Anyway…. I managed to count the amount of rose bushes around the house tadi. Nak nangis I bila tengok all the rose bushes sebab I dah boleh bayangkan betapa lah menggeletar nya I nak kena jaga all those ‘babies’! There were about 12 rose bushes, mampuih lah I! They even remembered all the names of the different rose buses! I cuma tau yang I ni tak tau anything about roses! Hikhikhik…… The wife said that the roses will start flowering around mid October so nanti bila Atuk and Nenek datang, suka lah diaorang dapat menghidu all the gorgeous smelling flowers (kalau anak diaorang ni hasn’t managed to kill all the rose bushes yet lah, hahaha). But we were so excited sebab they also have a flowering plum tree, a nectarine tree and also a hybrid dwarf apple tree which produces 3 different types of apples all in that 1 tree! Tak payah lah I beli apples, plums and nectarines masa Summer nanti :-). Now, we only have to get a lemon tree and plant them somewhere. Even The Little Misses were so excited with the fruit trees :-).

The husband pulak sibuk explained to us about the bore water system that they have, the solar panel water heater system, the alarm system that they use, the lawn and garden maintenance (hikhikhik…) and a few other things. Rasa macam pergi lecture aje tadi and lepas ni ada exam on all those topics, kahkahkah….

After spending the whole day packing and then the afternoon at the new house, I dah tak larat nak masak anything spectacular for dinner. I masak spag bol aje for dinner tonite. After so long tak makan spag bol, rasa sedap sangat2 pulak spag bol I buat tadi! hehehehe….

IMG_5075

Pagi tadi, I packed all our hanging clothes in the ‘port-a-robe’ which is such a cute box :-).

IMG_5066

You make the box, then put the metal bit along the holey ends and then just transfer you hanged clothes from your robe to the box just like that ;-). Bila dah penuh, you just seal up the box. Then, bila sampai kat rumah baru, tinggal transfer them back the same way, tak payah susah2, hehehe…..

15 comments:

cikmanggis said...

selamat berpindah ke rumah baru ya...semoga segalanya berjalan dgn lancar.salam dari makcikmanggis buat lg seisi rumah:)

Dinas Aldi said...

Weh syoknya ada fruit trees! Over la plak I yg tak sabar nak tunggu pokok2 tu berbuah, kehkeh! Canggih hybrid apple tree tu, 3 jenis buah epal kat 1 pokok?

Othman Juliana said...

cool~
a very good idea utk pack hanging clothes-bleh try nanti. mesti boleh punya! :D

iCaLoVeZiE said...

selamat berpindah kak. cutenya port a robe :D

littlenailofar said...

salam kak LG,

lama tak tinggal comment dkt sini :)

terpanggil plak nak comment sbb tgk cara nak pack hanging clothes...

senang. tak pyh nk lipat2 lepas tu tak pasai-pasai kena jd rajin balik sbb nak iron baju yg dh berlipat2 tu. hmm... peh ni kalau nak pindah rumah, boleh la cuba cara kak LG ni...

salam syawal dr saya - Jaja :)

azieazah said...

Wahhhhhhhhh seronoknya rumah baru dia ada pokok yang dah besar, ready utk dijaga jer. Ok apa, ada garden, ada pokok ros, leh buat kuarkan peluh bila berkebun nanti.

Agak beza kan cara beli rumah di sana compare Malaysia. Best jer, sebab ada pest inspection cam tu, so dari ujung rambut sampai ujung kaki kita tau pasal rumah, baru puas hati beli.

Ada kat sini tu, dah beli rumah, baru ler tetiba sini bocor sana pecah...

Selamat Berpindahhhh....!!

FairyLilly said...

Wah..i tumpang excited jugaklah you nak pindah ke rumah baru. seronok la ada fruit trees. Nampaknya woolies kehilangan sorang pembeli buahnya. LG, nanti you ambil la gambar fruit trees tu sebelum n semasa berbuah. Hehehe..banyak songe/demand pulak I kan. Maklumlah teringin nak jenguk ladang di OZ, tapi takde peluang. Dapat tengok pokok you jadilah :))....Rupanya wujud box=port a robe tu ya...Masa I pindah dulu, baju yg bergantung tu I angkut last sekali. Then I campak je baju yg ber'hanger' tu kat back seat of my car. Sampai je umah baru terus angkut n gantung dalam wardrobe...tapi dekat je la, tak sampai 10 min pun.

blu4sky said...

uhh..i like the box with the hanger thingy.. jimat masa jimat tenaga...

kucingorengemok said...

i think it's not a bad idea to move every 4-5 years to let go of the crap we accummulate masa duduk satu tempat, hehe... macam terkeluar tajuk je komen ni

selamat menyambung syawal di rumah baru nanti :)

Flower said...

Roses senang je nak jaga. Time kena pruning, you prune je. Beli bunga dah layu, you potong je. Kasi dia baja n kalau kena roses yg really hardy, lagi senang. Cuma kena jaga2 ngan aphids. Benda alah ni suka makan daun2 roses. Our 1st rental dulu mmg byk roses.

Utk nectarine lak, time spring/summer dia berbuah mmg sedap. Big bugs n fruit flies suka ngan pokok plum/nectarines ni. Some people letak net kat pokok. Utk apa I tak tau. Our 2nd rental ada 3 pokok plum n nectarine. Tp selalunya tak dpt makan sbb ada bugs. Tp bila dpt mmg sedap.

Liasari said...

uihhh x sabar nak tgk isi dalam rumah baru. over lah i ni. roses! ummm love their smell tp x minat nak tanam. kat mesia ni roses kenit2 je lain le klu kat cameron. i dgr letak horse manure utk kasi pokoknya subur, itu kat obersea lah, kat mesia kuda pun payah nak jumpa hehehe.
okies selamat berpindah randah. sure penat giler. jgn lupa put up lots of photos hehe

Zaitun said...

Selamat berpindah kerumah baru.Tentu cantik rumah lg kalau semua pokok2 roses tu berbunga nanti,jangan lupa tayang gambar.

ibu,mommy,mom... said...

salam Lg...that idea with the box tu so cute!! I'll borrow this idea next time:)

SJB said...

Best lah, tak payah lagi nak tanam bunga bunga and pokok pokok buah. Memang lucky :).

Maya Marisa said...

nnti jgn lupa snap photos of the rose bushes ok dear. oh ya, are all the roses red?