Monday, 13 September 2010

A house of boxes

Nak termuntah dah I tengok the packing tape and all the boxes! Makin banyak yang I kemas, makin banyak sampah and junk yang I jumpa. Pastu our bin pulaknya dah memang choc-a-block dengan rubbish bags, dah tak boleh sumbat langsung2 and rubbish collection pulaknya will only come this wednesday. I dah tak tau nak letak kat mana all the rubbish bags that I’ve been filling up today.

The Other Half said to me yang on Tuesday nite ni, he’s going to go out late at night and buang our sampah in other people’s rubbish bins that they’ve put out on the kerb, hehehe….Luckily lah banyak rumah around my area ni so we have a lot of rubbish bins to choose from, wehehehe. Punyalah teruk kan we all nak buat kerja ni! Our rental agreement kata yang when we move out, we have to have the rubbish bin and the recycling bin cleaned and emptied. So, tu yang by hook or by crook, we have to have all the rubbish collected this Wednesday. Rubbish collection kat OZ ni cuma once a week aje so bila buat spring cleaning macam ni, memang cepat lah penuh the big bin. And they will only collect the rubbish that’s in the bin, kalau letak kat tepi2 bin tu, memang diaorang tak kan collect lah. Tu yg malam esok kena buat mission impossible tengah2 malam so tak nak bagi orang nampak, hikhikhik….

But, dalam nak termuntah2 tengok the boxes tu, berjaya jugaklah I packed a lot of things today. The Little Misses clothes drawers dah kosong kena packed dengan I tadi. Miss 11 tanya I, “are we going to wear the same school uniform for the whole week?” Alahai anak, Mummy you all ni kan kesian kat your teachers and classmates kalau terpaksa cium bau masam baju seminggu tak basuh yang you all pakai. Obviously lah, I’ve set aside clothes for you to wear this whole week. Now, I’ve got to do our clothes and all the hanging clothes pulak. I’ve done the shoes, I’ve done the linen, I’ve done more toys. I must have done about 11 boxes today, penat weh!

Meh I tunjuk our house now yang penuh dgn boxes…

This is our guest bedroom yang memang tak boleh masuk lagi sebab penuh dengan boxes and unmade boxes…

IMG_5042

I cuma masuk bilik ni untuk ambik all the unmade boxes and make them in the dining room and then bila dah pack stuff in them, transfers them to another room like this one…

IMG_5062

IMG_5063

The above room used to be my sewing room and our exercise room and Miss 11’s solat room but now dah penuh dengan the boxes. Cuma ada a small space big enough aje for Miss 11 to solat in. But from esok, she has to solat some where else lah sebab I’m going to pack some more boxes in there, hehehe.

And our lounge room pun dah mula dipenuhi dengan boxes jugak..

IMG_5064

Psst… nampak tak the small cabinet kat belakang kotak tu? I beli kat second hand shop for $40 aje! The Other Half tak minat sebab the doors are made of glass but I minat, hehehe. Sambil I mendonate barang2 hari tu, sambil tu sempat I melilau tengok their perabut :-D. Nanti at the new house, boleh I letak my daily pinggan mangkuk kat dalam tu kan :-).

13 comments:

My MAA said...

alahai..siannye k'min....sure exhausted lps move nie nnt...dahla yesterday dgn open house yg meriah then continue packing.....iron lady betul...if u need any help just tell kay...
p/s: tetiba terfikir kat mana nak dpt kotak kosong banyak2 tu? beli kat mana? ke cari kat kedai...oya cake stand tu mmg cantik beli kat mana ye...

ati_emylia said...

k.min,
memang mcm nak muntah kan tgk all d boxes tuh....till now x habis lg kuarkan barg dr kotak2 tuh..sbb cik hb x beli lg rak buku...heheh (alasan org malas)...

Dinas Aldi said...

Tu diaaaa! I yg tengok pun serabut, inikan pulak bahu you yg memikulnya, adehhh..but think of that time when you've moved into your own home & everything's arranged & settled..indahnya masa tuuu..think of that..think of that..macam dok hypnotize orang la pulak I ni, heheh

gee carmen said...

ngeeee... nk berpindah ni memnag memenatkan. adusss.....

Madam Sooyaree said...

waaa... takleh imagine kalau i kena pindah lak. i ni dah la pemalas, hahaha

Rima said...

Teringat pulak betapa penat nye tahun lepas waktu berpindah waktu raya.. but kan waktu pack tu rasa macam excited penat.. bila nak unpack tu yg sikit punya weak but since we pindah waktu raya.. rajin jugak lah nak unpack all the boxes cos lepas seminggu we buat open house pulak :o)

Anash said...

memang diakui penat tapi the way you packed those stuffs were sooo coordinated and well-planned..not for me..lagi pack barang ..lagi tuh sume nak diangkut..hahaha..

TopsyTurvyMum said...

Selamat Hari Raya LG..Maaf kalau ada tersinggung masa komen2 ni ye:)

baru la dpt mengadap blog hari ni...meriah tgk ur kids nyanyi lenagu raya...cute sgt hehe..food utk ur open house pun meriah..i tak masak sgt pun hari raya ni pasal melantak byk kat open house.
wahhh..cantik le small cabinet yg $40 tuu..murah pulak tuu..

ehh..i komen pukal terus utk 3 entry hahahaha...

Flower said...

Oh you pakai Rogue Wolf. My mover pulak wridgways mover. Diaorg dtg pack n move on the same day. Yg ni kali ke tiga I pakai utk pindah rumah. Sampaikan removalist tu kenal ngan we all. Regular customer.

Since we all dah start sewa the other house 2 minggu lepas, pantry, pots n pans semua dah tersusun rapi. My baju2 pun gitu. Yg tinggal toys dan lain2 yg besar n besar. Mcm you toys I berkotak2. Tu belum lagi yg mmg tgl dlm storage.

Unaizah said...

Baca your entry pun dah rasa penat, apatah lagi tuan punya badan yg menanggung. Nanti proses unpacking lak. Hang in there....nak masuk umah sendiri ni kena kobarkan semangat.

Diary Kayangan said...

sis, what im doing here now is exactly the same dgn apa yg u buat tu dear.. the more i packed the more la i jumpa junk, haha.. dah berkotak2 dah and i have to get it done before i balik nz nanti as we are fully moving to our house kat bukit puchong cuma rumah tu nanti my other half la yg akan duduk sorang kat situ sementara dia nak dapat keje kat nz.. so we are experiencing the same thing :)
so sebagai anugerahnya, ahhahaa, i nak sampaikan salam mama pujaan hati u all sekeluarga, its on my blog. and bolehla i mintak anugerah jugak dari u dear (haha, dasar muka i tak malu).. please advice nice and great place in perth as im going there for 2 weeks during raya haji nanti, so at least i ada visit tips from u :) ngeh ngeh.. thanks in advance ya..

ibu,mommy,mom... said...

I wish I was there to help you box everything up and at the same time sort, keep,purge:) hihihi...pandai aje I cakap,sedangkan kat rumah ni pun tak habis habis declutter. I have moved into this small condo for a year and I am still cleaning.akibat shopping banyak tak hingat dunia:)

Wishing you all the best in moving house...hope your cleaning mood stays:)

Huggies from us

Melina said...

Your local council takde communal tip/recycling centre for excess waste ke? Our bin men will only collect from our bins and recycling boxes....kalau ada lebih we go to the tip. Leceh nyer kena resort to fly tipping ek.