Sunday, 12 September 2010

Open house

Aduhai, we are so extremely tired from such a busy few days of non stop packing, tidying and cooking. But, Alhamdulillah, berjaya juga we all membuat open house hari ni dalam sibuk2 berpacking ni.

Thank you so much to everyone yang sudi menghadirkan diri to our humble abode and sudi merasa our food. You guys made our open house much more enjoyable and happening :-D. Walaupun the spread tak lah se lavish the open house spread macam kat M’sia but for us it was meriah and sedap enough to fill up a few hungry tummies, hehehe….

But like every other open house, tak banyak gambar yang sempat di ambil sebab masa tengah ramai guests, tak sempat2 nak pegang camera untuk ambil gambar dgn all the guests. We all pun sampai lupa nak ambik gambar 1 family berbaju kurung di hari raya, padahal dah siap bergaya berbaju raya bagai. Tahun ni memang takde gambar 1 family dgn baju raya, sedih betul, hehehe.

But I managed to take some photos of the kuih muih raya and hidangan lauk pauk open house tadi.

IMG_5039

Bangun pagi tadi I terus isi kuih muih dalam bekas sebab takut tak sempat pulak. As usual, my bekas kuih memang takde yang serupa, segala macam bentuk and jenis ada :-). Miss 6 jadi model kuih raya dengan muka tak mandi lagi tu :-). Cubalah kira berapa jenis kuih raya yang I buat, hikhikhik…..

The Other Half suruh I ambik gambar kuih raya with all the lids opened so boleh lah nampak isi kat dalam nya but tak kuasa pulak I nak membukaknya!

IMG_5043

Pakkal lah dining table I ni kecik aje, kalau besar, mau agaknya I penuhkan dengan segala macam periuk and mangkuk, hehehehe… Periuk yang besar2 tu isi sup ayam, kuah laksa dan yang kat belakang tu… isi cendol! :-D.

IMG_5046

Ini lah lauk and dishes yang I masak. I buat nasi ayam penyet with all its condiments, mee kari/ laksa nyonya, sambal udang dgn petai, masak lodeh.

Then I made kek batik, baklava, cendol and oreo cheesecake for desserts. Semua tuju cendol dulu sebab I guess susah kan nak dapat cendol kat sini ;-D.

Esok, I tayang our packing progress pulak ye.

Like The Other Half said to me, “We’re not moving next week Dear, we are moving this week. 5 more sleeps before the move!

Terus I dapat heart palpitations kat situ jugak bila dengar dia cakap macam tu!!!!! Agggghhhhhhhhhhhh…. I am not ready yet!!!!!!!!!

23 comments:

lili said...

Meriah! Kak Emily kat sini pun tak buat open house semeriah tu! Hikhik!

LG,

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin from me and my family to you and yours.

Selamat 'oindah rumah baru' too! :)

lili said...

ooppsie, typolah! *pindah! :))

an15 said...

sedappppppp.....rasa nk kidnap sambal belacan and sambal udang td. berbaloi satu rumah lari kejar bus t/hari td :P

thanks kak min!

lemongrass said...

Kak Emily,
Selama hari raya utk you and family juga.
Kalau open house kat M'sia, penuh dgn nasi briyani, nasi arab, nasi dagang. I buat nasi ayam aje sbb senang, hehehe....

Anis,
hahaha... nasib baik you all mandi cepat2 kan and sempat berlari2 kejar bas :-). Kenyang tak makan tadi? I tak sempat nak borak2 dgn you sbb masa tu tgh ramai yg datang, sorry ye!

Yazrina said...

Wowwwww!!! sis, banyaknya food!!!!

Yaz xbuat open house, but my mom ada masak2 hari nie.. cuma Mee Kari aje.. very the simple one...hehehhe

Dinas Aldi said...

Wah dah selesai dah open house tu. Oklah lepas ni boleh concentrate fully on the move.

K.Nor said...

wahh min, meriahnya hidangan raya, sedihnya tak leh join sekali, tayar flight pancit hihihi

Hanizatul said...

Tahniah LG, U managed to handle everything .... he he he I ni terlioq tengok U punya hidangan coz I tak pi mana2 open house...sibuk packing and packing mcm U...nak buat open house pun I tak berani nak sebut...

iCaLoVeZiE said...

kak, sedapnya!

ibu,mommy,mom... said...

Woweeee. LG... Banyaknya makanan. Alhamdulillah...

Selamat hari rayA to the whole clan from us here:) MAy syawal bring us all joy and happiness...

My MAA said...

K'Min,

Mmg sedap sambal ayam penyet tu...iee rugi x dpt makan banyak2 sbb masa sampai sana perut dah sendat...sampai arini terasa lagi sambal tu....banyak dishes yg sedap2 tp x sempat makan...kalau tau serbu umah K'min dulu....Biskut yg Afiq amik tu sampai umah dah licin...ieee nie kena mintak resipi ni....Thanks so much.....also to you 2 sweet angels...pandai betul Miss 11 & 6 layan budak2....send my regards to them.

Flower said...

Rugi tak dtg. Kalau tak boleh makan ayam penyet. I semalam beriya2 buat gardening. I re planting n re potting my plants. Lepas tu kena cambut rumput yg tumbuh meliar kat border antara my garden bed n garden bed barrier. Hari ni je I dah buat 4 trip to angkut my barang2 persendirian. Rumah tak jauh pun. 2.5km je. Hari khamis baru angkut semua. Ni tgh relax jap sebelum gi ambik anak2 dari sekolah n sambung my driving marathon.

Selamat Hari Raya, maaf zahir dan batin.

shaz said...

Yea, I heard that comment on moving this wk and not next week, walaupun heart palpition, u tetap maintain cool. :) Anyway, tq for the invitation, had a wonderful time there, but couldnt eat much as yours was the 3 rd house n I was too full. Cuma sekarang tengah menyesal tak makan your laksa nyonya.

Sizuka said...

k.min, byknya k.min masak, penuh meja. i'm so in love with ur cake stand and ur 3 tier cake stand tu.. comel!!

LUMUT said...

wow!!
sis....pandainya u masak....
byk betul kuih yg u buat..
hehe

selamat ari raya sis!!

lemongrass said...

Yaz,
sesekali buat open house kan, tu yg tetiba rajin masak macam2, hehehe

Dinas,
1 hari suntuk I mengadap boxes, nak muntah dah tengok kotak2 ni, hahaha...

Kak Nor,
Tayar flight tu memang slalu pancit, lagi2 lah lepas2 Raya ni, hikhikhik...

Hanizatul,
thanks :-). Alhamdulillah, berjaya jugak melunaskan hajat di hati nak buat open house ni. But hari ni dah bz balik dgn packing, tak larat dah I, hehehe

Ica,
Rasanya sedap lah kot sbb the guests semua kata sedap, hehehe

Ibu,
sekali I masak, mcm nak kenduri aje kan, hikhikhik...
Thanks for the Raya wish, amin...

Maz,
tu lah, sape suruh melantak kat rumah consulate tu, hehehe...Mentang2 lah diaorang buat nasi briyani and kambing! ;-)

Nora,
I tunggu gak you email I. I nak sms you, I've lost yr number. Kalau I tau you buat gardening semalam, memang I sure akan jemput you dtgb rumah I, boleh sambung weeding kat rumah I pulak lepas tu, hehehe...
I ni Thursday ni, the packers will come and then Friday baru the move.

Shaz,
If not for the guests in the house at that time, mau aje I rasa nak baring kat katil sambil go 'aggggghhhhhhhhhh' bila Matt kata it's 5 more sleeps!
Nanti kita buat gathering lagi ye with mee kari laksa tu, hehehe

Shidah,
Kalau you dtg Perth nanti, I ajak you shopping cake stand tu ye! hehehe... Habislah mengamuk Sham kalau you bawak balik berkotak2 cake stands :-P

Lumut,
I ni bila Raya aje, memang segala mcm kuih I rasa nak buat sbb konon2nya nak bagi sama meriah macam kat Msia, hehehe

Lovely Kitchen said...

Salam aidilfitri n maaf zahir batin sis..
banyaknya menu! wat e-na terliur je tau....huhuuu
salute la kat sis dlm bz packing bagai sempat lagi u buat open house dgn mcm2 hidangan...;-)

Flower said...

I rasa kalau I dtg, I tak leh nak makan you. Tgh gastro ni. Perut rasa mual semacam. Ni semua sbb budak2 berdua tu. Mula2 hana n 1st raya hari tu Omar. Hari Sabtu tu I pulak kena. Hari ni pun rasa mcm org puasa. Tak lalu nak mkn. Minum air ginger beer saja. Nasib baik I tak janji ngan you. Kalau tak, kempunan ngan ayam penyek tu.

Sizuka said...

hahahhaha... notty k.min! macam tau2 je that I might do just that :D

Maya Marisa said...

omg! drooling nyer i tengok ur buffet spread...
wat time did u start cooking dear? anyway, im sure the guests left with a very big smile on their face. betul tak?

Ida Ddapur said...

Looked so yummy la sis....i like all the dishes...tambah2 cendol!
Selamat Hari Raya Aidilfitri....selamat berpindah ke rumah baru

Unaizah said...

The desserts cukup menggoda iman hihihi. Bab open house dah selesai, bab pindah randah pulak ye after this.

ibu,mommy,mom... said...

Tu lah, seronoknya rasa kalau I have your talent:) dalam rumah ni hubby lagi ada talent memasak:) hehe but I do what I have to do...

Amin amin yarabialAlamin...