Monday, 27 September 2010

The inside now instead of the outside

I dari dulu teringin nak ada outdoor seating area where we can lepak2 during warm days, having BBQ and lazying around. But masa kat Adelaide dulu, our outdoor covered area wasn’t that nice to do that. And bila sampai Perth, the rumah sewa didn’t have a covered backyard area to do that. Kalau nak sunbathing boleh lah sebab the backyard is wide open. But since I ni dah nicely tanned, what’s the point of doing that right ;-). kalau nak letak kerusi meja, alamat lah berhujan panas the kerusi meja and cepatlah rosaknya.

But now, since dah masuk rumah baru yang ada an outdoor covered area big enough for 1 set outdoor kerusi meja and a BBQ, hati I pun membuak2 lah balik. Sejak haritu I dah cakap dengan The Other Half yang it’s a necessity to buy the set kerusi meja so bolehlah I perasan macam duduk kat Mediterranean country aje, sipping drinks under the pergola while enjoying the breeze, hikhikhik….

And since The Other Half dah tak larat nak dengar I merayu2, dia pun pi lah beli the kerusi meja set tadi. We all beli yang murah aje sebab kena budget duit nak bayar mortgage, hehehe….. And bila beli yang murah, kenalah assemble them sendiri so kenalah tunggu mood baik datang baru lah boleh assemble the stuff. Alamat nya tahun depan lah kot baru pasang kalau nak tunggu mood, hehehe. But I want it to be assembledby next week, sebab we are having a birthday party for Miss 6 in 2 weeks time so nak lah ada set kerusi meja tu before the party kan. The kids can just have their party outside which is better for me sebab tak payah susah payah mengemas inside after the party :-).

Now ni nak merayu kat The Other Half suruh dia assemble the set pulak lepas puas merayu suruh dia beli the set, muahahaha…..Last nite I made him roast chicken with roast potato, sweet potato n turnip with corn for dinner, tu yang dia terus gi beli the set pagi ni. Malam ni I kena make him another nice dinner lah kalau I nak motivate him to assemble the set, hikhikhik…

IMG_5131

Our roast dinner last nite. I had to use flash so tu yg gambar tak cantik. Dah lama betul I tak tayang gambar our dinners kan :-). The diced white vege on the plate is the turnip. We roasted it and the taste was ok lah, a slight sourish taste. I lagi suka roast potato and keledek, hehehe…

And since semalam I dah tayang gambar outside, I’ll tayang gambar the inside fo the house pulaknya ye. It’s still not exactly kemas yet but good enough for us, hehehe.

IMG_5142

IMG_5141

This is the view from our family room. It’s an open plan, so you can see the whole kitchen yang sungguh tiny itu, the dining area, the computer area from here. But we like it like this sebab if guests come, they can sit at the family area and borak2 dengan I yang will be in the kitchen preparing food, hehehe.

Sebab the kitchen is tiny, atas fridge and cupboard pun boleh jadi tempat store barang, hehehe…

IMG_5137

This is the view of the computer area from the kitchen.

IMG_5136

Walaupun the area is not that big, jenuh jugak I mengemop lantai ni tadi! Rumah sewa dulu was carpeted from wall-to-wall so takdelah jenuh I mengemop. Ka rumah ni, kena vacuum, pastu mop lagi, ramping lah I lepas ni, wehehehe.

IMG_5139

Cis, mentang2 ada banyak bunga ros, mengada2 nak letak fresh flowers kat dining table, muahahaha. But they do make the room look more lively and homey.

49 comments:

zeta said...

Ok la ni Kak LG..dah nmpk kemas la tu..nnt2 leh kemas lg..
The Roses..envy you... :)

an15 said...

Nice house, kira cpt la you dpt kuar brg dari kotak sume. Kitorg dulu dkt 6 mth baru abis unpack, tu pun sb MIL nak dtg hehhehehhe

JaJa'Z said...

tang bab bunga ros tu yang tak tahan tgk tu...sendiri petik..mana mau cari kat sini..hehhehe..nice!..jaja rasa umah2 kat oversea ni dapur dia kecik2 sebab..diaorang kat sana bukan kaki masak kot...main beli or order jek..

ibh said...

ece..ceh..bunga fresh dah posing la...Akhirnya..ada food di n3 ni...:-)

Aida Rezuan said...

LG,
Haa... akhirnya. Dah hampir siap kemas ye? Suka la your new home, kat luar nye luas, dalam pon sama. Cosy. Dapat bayangkan mesti exciting, kan?

~~zAnAfAhMi~~ said...

besar juga tu rumah LG, boleh bererobik selain mengemop lantai..haha..

[z@ck] said...

besar juga area rumah sis..elok sangatlah tu..dgn anak sis yg makin membesar..

tulip tadak ka? hehehe

blu4sky said...

clap..clap..clap..
for the job well done..

arapink said...

cantik rmh baru kak min...mesti penat kan pindah umah, mcm jugak penat pindah dan kemas balik waktu banjir...hehehhe

:-) semoga lebih best kat umah baru kak min

puterihannan said...

akak.. lama tak jenguk.. dh siap sume dh ye.. nice susun atur. anak2 akak dh ok ke pindah tmpt baru?

♥LOVE2COOK♥ said...

Wahhhh, kemasnye kak! Hehe, somehow similar to our hse plan. Can see the dining n kitchen from living room. But my Hubby built a 7 feet marine tank to stand like a divider.

Cantiknye ros tuh! So fresh...I agree flowers can make the room so live!

Drama Mama said...

nice! cepat ja dah kemas...if me, it'll take forever that's for sure! hehehe...cepat nak tengok gambar outdoor table plak!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

lemongrass said...

Zeta,
I rasa kan, bab mengemas ni memang tak kan selesai kan. Hari2 still kena buat (kalau rajin :-)), hehehe.

Anis,
Kalau ikut hati I, memang 1 tahun baru siap kot tp kalau ikut Matt, dia bagi seminggu aje utk unpack segala benda, hehehe

Jaja,
First time you I ada rumah yg boleh petik2 aje bunga rose kat laman. Memang seronok! :-).
Rumah modern with young family slalunya kitchen diaorang besar. Rumah we all ni sbb previous owner orang tua yg probably memang jenis tak masak fancy2, tu yg dapur kecik aje. Takpe, kumpul duit dr sekarang utk renovate dapur nanti, hehehe

Sue,
gambar food tak cantik, tu yg malas nak tunjuk. Tapi gambar roses cantik, tu yg beria tunjuk, hehehe

Aida,
adalah a few bits and pieces lagi yg belum kemas tp I dah tak larat nak mengemas this weekend, hehehe.
Ok lah the size for the 4 of us, just big enough :-).

Zana,
Berpeluh jugak lah nak mengemop lantai from 1 end to the other tadi. Tu yg kalau I buat 2 kali seminggu, mau kurus terus, hehehe

Zack,
The girls suka sgt2 main kat luar nowadays sbb they have a lot of space to run around :-).
Tulip next year lah I tanam, hehehe

Blu4sky,
Thank you. After 1 week +, we are definitely getting there :-).

Ara,
Hahaha...I rasa kan, I would rather penat kemas rumah pindah dr kemas rumah after banjir!

Puterihannan,
Adlaah sikit2 lagi yg tak siap kemas tp dah tak larat nak mengemas skrg ni, hehehe.
The girls memang suka sgt2 pindah ke rumah ni from the first day lagi :-)

Love,
I think if I let my hubby build a fish tank, he would do the same like your hubby :-). But your house is much bigger than ours so kalau letak fish tank, memang really nice lah kan :-).

Anna Da Lady said...

akak..kalau sayala, mesti malu buat kerja dapur sambil tetamu tengok.hehe...

lemongrass said...

Drama Mama,
My hubby yg beria nak cepat2 kemas so I pun terikut2 lah dia. Tu yg seminggu dah siap kemas most of it, hehehe

lemongrass said...

Anna,
Trend sekrang kan konon2nya tuan rumah 'sibuk' kat dapur while still boleh borak2 dgn tetamu. Sambil konon2 nya tunjuk bakat memasak, hahahaha

{f a r a h} said...

Akak pndi masak so xpe Ada open kitchen.Umah saya,saya tutup...Umah Kakak dimana ye? Saya skrg menyewa di Vic park & Akan pinch rumah ke southern river next year

Melatie said...

Congratulation! Yang Ai suka pasal rumah you skang ni ialah tingkap dan tingkap. Entah kenapa saya suka sangat kalau rumah dapat banyak cahaya masuk. It looks so big and wide. Dolu-dolu rumah Ai pindah kali ke2 punya tingkap ya amat besar jadi sampai sekarang tetap cintakan rumah tu.

Semoga berbahagia hingga ke anak cucu dirumah itu. Eh..eh..bahagia kena carikan, kalo tidak tak jumpa.

Deliah's Deli said...

salam min...wah luasnyer rumah...suker! plg best roses tuh tp nk jaga i x brp rajin :))

meriahceria said...

nice sebab sambil masak sambil borak, tgk tv dan etc...nice umah akak yg baru ni...

mamalisa said...

very homey and mmg open habis!!
byk betulla brg2 you je and begitu pastas unpack..kalau i mau sethn pun x habis2 lagi heheh

am sure you having a great time at the new home rite.

mohdandmeriam said...

salam min..catik rumah you luar dalam..yg bestnya ada plot utk gardening..
seronok kan dapat duduk rumah sendiri..

Hanizatul said...

Tahniah LG dah masuk rumah sendiri....cepat you unpack barang2...minggu ni I pulak nak bersilat coz cikgu satu sekolah yang nak beli rumah I ni dah tak sabaq2 nak masuk..anyway, nice to have U back...

TopsyTurvyMum said...

Wahh..dah siap kemasss..

tu yg best..sambil masak sambil borak..jgn terlebih garam sudah..haha!

psstt..bila house warming?

rapheydhillo said...

Sis LG,
suka dgn floorboard tu.. teringin nak pasang kat rumah ni, tp takut sbb byk termite. BTW, love the roses.. klu le kat sini boleh tanam rose mcm tu kan best. Ni yg ada kecik2 je!

zany said...

simple and nice house, suka. tapi sure mahal kan rumah kat sana? kalau convert RM jutawan tak?

fresh rose,harum semerbak dalam rumah.

lemongrass said...

Farah,
Tapi klu orang asik tengok kita masak, sure gabra jugak kan :-). We all pindah tak jauh dr rumah sewa yg dulu, about 10 minutes away kat Langford.

Melatie,
thanks. We all pun suka rumah yg light and airy ni tu sebab we love big windows :-). Boleh jimat letrik tak payah pasang lampu, hehehe

Deliah,
Salam. Memang best rumah luas ni, but nak mengemas, memvacuum and mengemop tu yg rasa tak best aje, hehehe. I pun tak tau mcm mana nak jaga roses ni, kena belajar dr buku :-).

Julie,
Memang snng sbb the kids boleh buat homework kat dining table while I masak, so boleh tengok2 kan diaorang sama :-). Pastu boleh borak2 dgn family sambil masak kan.

Mamalisa,
we all pun rasa terkejut but so proud with ourselves sbb berjaya unpack everything in 1 week, hehehe... But penatnya tu jgn cerita lah, memang sampai tak larat sgt2! :-)

Auntie Meriam,
Memang seronok dpt duduk rumah sendiri sambil bercucuk tanam ni. Dah berangan2 nak tanam macam2 :-).

Hanizatul,
bila you pindah?Dah siap pack barang ke belum?
I rasa kan, sampai skrng masih belum habis penat mempack barang n then mengunpack barang ni.
Good luck ye with pindah randah nanti!

TTM,
Tunggu I habis penat ni, baru boleh buat open house, hehehe. Pastu nak tunggu dpt Corelle dr Melbourne, barulah lagi best nak buat open house, hikhikhik...

Dhill,
I pun suka floorboard ni tp nak mengemop nya tu yg malas sikit. Kat OZ ni we all boleh buat termite treatment every 2 years so termites tak masuk rumah, kalau tak, susah jugak nak buat floorboard ni kan.

lemongrass said...

Zany,
Kalau convert, memang terus jadi jutawan lah we all, hahaha. Tapi klu duit OZ, lama sungguh lagi lah we all nak jadi jutawan :-).

azieazah said...

MIN, Kak Azie rasa ni baru fasa pertama jer ni, kan?

Nanti lama-lama mesti lagi lawa dan lebih terserlah deko nya. Jangan risau, pelan pelan kayuh. Tenaga kena jimat.

Apapun roses tu memang sungguh menggoda! Psssttt bawak roses masuk bilik tidor tak? Mana ler tau, kan ada another special dinner? ahaks!

Unaizah said...

Cepatnya kemas rumah baru. Semangat yg jitu!!! Ni baru first phase, nanti lama-lama makin terserlah le dekorasi. Ada chance intai-intai new furniture or perhiasan rumah ni.

akeem said...

angah,tv lcd mane?tak nampak pun..nak kena g la ni sbb sume umah angah akeem gi..yg ni pun kena g gak la..

nur said...

sedap dah mata memandang...kemas n yang cun rose tu .menambah seri.tahniah dah duduk rumah baru...

SJB said...

Wah..cepatnya you unpack semua box2. Nampak macam lama dah you tinggat kat rumah baru hehehe. I suka rumah you ni nampak luas betul.

Eine Frau aus Botnang said...

Salam Lemongrass, congrats on your new home. It looks spacious and everything is wonderful especially the garden. Selamat mengatur & mengemas rumah baru. Take care.

Fasha

MamaTiaMia said...

Salam Lg,wahh dah kemas and berseri-seri:)with garden fulled with flowers you can have blooms everywhere in the house:) i suka wildflower kat perth:)Lg,not to worry,masa kat perth i bukan boleh ikut schedule pun,with the two small girls mana boleh ikut masa,ada sorang blogger ynag kenal kat east vic tu pun banyak kali dia sms nak meet up,asyik tertunda,alhamdulillah jumpa dia akhirnya and ikut pi jamuan raya student malaysia.Pindah rumah mestilah busy,i dah experience few times jugak..memang penat and selagi tak habis tak senang hati kan.InsyAllah oneday ada rezki kita pasti nak ke Perth lagi,kalau ada rezki boleh jumppa..tak habis lagi i mengangkut pots and pans copper,brass lama yang buruk2 dari guidford tu..syok lah beli the knick knacks.Thanks again and selamat mengemas rumah,suka lah i nengok backyard di Perth,sesuai untuk bebudak,dalam proses nak buat rumah jugak ni,banyak idea dapat dah ni:)Take care and thanks again:)

lemongrass said...

Kak Azie,
Next phase, probably in a few years time kot sbb hubby kata dia nak layout simple giler, hehehe.

Unaizah,
Cepat kemas, pastu cepat messy balik ;-). We all dah tak larat tengok kotak berlambak2 kat dlm rumah, tu yg cepat2 unpack segala barang :-).

Akeem,
tv lcd kat lounge room. Yg gambar ni family room, so tu yg letak tv yg murah, hehehe.
AirAsia kan ada promotion ke Perth slalu, cepatlah book ticket, boleh we all jumpa Darweesy.

Nur,
Alhamdulillah, dah selamat pindah. Bila takde banyak perabut, senang sikit nak kemas kan, hehehe,

Fasha,
Salam. Alhamdulillah, finally, dah siap mengemas and mengunpack everything :-). We are lucky sbb the previous owners love gardening, so tu yg our garden now penuh dgn flowers :-).

MamaTiaMia,
Salam. Banyak ke you borong barang kat sini the other day? :-). I pun suka pergi tengok all the second hand pots and pans sbb kadang2 you can get really nice antique stuff kan!
I guess mengemas and mendeco rumah inside and outside ni can sometimes take forever kan. We love our backyard and front yard too, rasa happy aje bile tengok all the greeneries around :-).

lemongrass said...

SJB,
My hubby lah yg beria sgt2 nak unpack everything in 1 week so I pun had to follow him lah. But memang penat betul doing everything in 1 week, hehehe

ComeyBelako said...

salam lg,
nih kunun2nya cuci sawang blog cb ni.
btw, umah u memang sempoi.

prettyorked said...

wahhh cantiknya bunga ros tuuu... mcm kembang setaman..

Neta said...

eh kang masak sambal udang..semerbak satu rumah eh

mamiaudrey said...

Salam LG and slamat hari raya, tak terlambat kan, raya kan sebulan and congrats on the new home sweet home, its look so nice and cosy and i luv yr lawn, teringin sangat lah i nak ada lawn but in S'pore kita semua tinggal pat flat mana lah ada lawn kalau nak tinggal rumah sebiji nak kena loaded giler.... (kan i dah merepek) anyhow cepat juga u mengemas rumah u, the last time i pindah i took me 1 whole month baru lah siap!! Looking 4ward to more of your garden pics.

Rusniza Mohd Nor said...

wah akak dah pindah..best r..kalau tak akak mesti sama2 sibuk kemas untuk nak inspection xlama lagi..dl trkh inspection kite sama..hehe..bila nak jemput ke rumah baru nih..boleh pulangkan payung akak..haha
mananye 1st raya tunggu x muncul2..

aini said...

Salam LG,

Lama tak jenguk ke sini. Rupanya dah selamat pindah rumah baru. Suka tengok your house, simple but nice. Paling suka bila ada garden & boleh bercucuk tanam.

Selamat Hari Raya.

-An

lemongrass said...

CB,
Salam.Rumah we all memang sgt2 sempoinya, tak macam rumah kat M'sia lah langsung, hehehe.

Prettyorked,
Masih banyak bunga ros kat luar tu even though I dah petik banyak jugak. Seronok betul tengok bunga ros yg sungguh giat berbunga ni! :-)

Neta,
Tu yg bila masak sambal, memang kena buka tingkap luas2 :-)

MamiAudrey,
Salam and selamat hari raya to u too :-). I pun dah 5 tahun mengidam nak rumah yg ada big backyard ni sbb kesian kat the girls tak dpt main puas kat luar rumah. Alhamdulillah, dpt jugak :-).
My hubby lah yg beria sgt2 nak cepat unpack so I pun kenalah buat cepat2 jugak, hehehe

Rus,
Dah balik Perth ye? Seronok skrg bila ingat tak payah buat inspection lagi, hehehe.
Nanti I jemput you all bertiga dtg bila dah selesai segalanya ye :-). Hari tu I pergi Rivervale sbb tak kuasa nak drive sorang2 gi Rockingham, hahaha

An,
Salam. Rumah I memang simple sgt2, takde mcm2 hiasan and perabut dlm nya sbb lagi senang nak jaga :-).
We all pun tak sabar nak bercucuk tanam skrg ni! :-D

My MAA said...

Finally....now u can already smile smpi telinga...no more fenin kepala!! :) nice house K'min.

lemongrass said...

Maz,
Hehehe...finally tak pening kepala I nak fikir pasal kotak :-D

PUTUBAMBU said...

wahh...cantik rumah you..

cantik jugak rose flower tu..

lemongrass said...

Putu,
thanks :-). Berlambak2 lagi roses kat laman dpn rumah ni. Tak terpetik dah sbb tak cukup vases, hehehe

ena said...

beshnya....... i like !!!