Thursday, 9 September 2010

Listening to Raya songs is not good….

Macam tak percaya aje yang pagi ni baru first time I pasang lagu Raya sepanjang2 bulan Ramadhan ni. Kalau tahun2 lepas, 2 minggu puasa I dah start dengar Era online tapi this year sebab busy dengan segala benda, macam terlupa aje nak pasang lagu Raya ni. And pagi ni The Other Half baik hati carikan my lagu Raya CD and he put it on for me. And I’m listening to Raya songs while I’m writing this.

But now I tahu kenapa I tak suka pasang lagu Raya awal2…..

Sebab tetiba aje hati ini jadi begitu sedih, sebak dan terus meruntun2 bila dengar lagu Raya…..Ini belum lagi dengar takbir Raya! Kalau dengar takbir Raya nanti, lagilah sebaknya…….

Since umur I 20 tahun sampai sekarang, I rasa baru 7-8 kali aje I sambut Raya dengan my extended families kat Malaysia. The rest, I sambut with friends and my own small nuclear family. Patutnya sebab dah bertahun2 beraya secara overseas ni, dah kebal lah kan bila dengar lagu Raya.

Tapi masih ada lagu2 Raya yang sangat2 nostalgic to me and will pull my heartstrings everytime I listen to them membuatkan I sedih2, especially lagu2 Raya yang lama2 tu yang I dok grew up with…….

And then with The Other Half having to work tomorrow and tak dapat nak sambut Raya dengan we all pagi2, lagi lah rasa tak best nak Raya :-((. And also knowing that all my siblings will be gathering at Ijok on the first day of Raya doesn’t help increase my mood either. Takpe, next time we all balik M’sia, I’ll try balik masa Raya and masa turn semua orang berkumpul kat Ijok, ok! :-)

Petang ni I nak masak rendang, lodeh, ayam masak kicap and nasi impit for our last Iftar this year so adalah sikit mood nak Raya kan.

I’ll try and put up a video of The Little Misses nyanyi lagu Raya tonite with them in baju kurung, hehehe….

Thank you for all the Raya cards that all of you kind bloggers have generously given me. Nasib baik Raya sebulan kan so kalau I pasang and gantung lambat sikit kat rumah I ni, maafkan lah ye. I’ll go around collecting them when I have more time…

25 comments:

umieaisyah said...

salam aidilfitri kak LG..
i'm your silent reader..arini je tetiba nk wish raya,,happy alwiz..slmt mskk rmh baru!!

mokjadeandell said...

Been reading your blog for a while.Wish you and family selamat hari raya.Missing a person too in Brisbane.

cikmanggis said...

selamat hari raya buat anda sekeluarga..seronok membaca blog anda:)....

noir said...

i understand the feeling, tali kekeluargaan membuat kita lebih humane. lg, we only communicate in cyberspace but pasti ada silap i dengan kata2. maaf i pinta. salam idilfitri buat anda sekeluarga.

blu4sky said...

Selamat Hari Raya Aidilfitri LG & family..

kita serupa.. i pun masa study dulu sll tak dpt balik raya.. ni dah dlm satu negara pun tak dapat raya dgn family.. dekat tapi jauh

ingatkan bila dah sll tak dapat raya ngan family dah jadi kebal..tp bila dgr takbir raya mmg uwahhhh...syahdu..

Mr Kero n Me said...

Salam kak LG,
im also ur silent readers... best baca blog akak.. mknn sedap2 n suka tgk ur little misses, so cute laa.. neway, selamat hari raya kak... (^_^)

meriahceria said...

Selamat hari raya akak, sama la sini, saya pun tak balik kuala sel lagi, kne keje lagi hari ni,

baru je tepon ayah, rasa nak meraung je cakap dgn ayah...warghhhhhhhh...emo skejap...

Selamat hari raya akak...:)

Dinas Aldi said...

Tabahkanlah hati u Min. mungkin 1 hari nanti u akan dapat balik Malaysia masa raya, masa tu nanti terubatlah rindu di dada nak beraya dengan extended family.

Ayu said...

uiks...jgn le sedih2 kak.kang kita pun tumpang sedih sama.nsb baik kat opis ni ada kwn lg.takde la sayu sgt.klu tak...mau ayu meraung sesorg.hehe...tp mmg tul ada sesetgh lagu raya tu leh bikin hati kita sebak.

hm....tahun ni blog ayu tak gantung kad raya.tak menyempat nak pi kutip.schedule pack giler.huhu...tp arini vp bg blk setgh hari so lunch kang kita dah leh blk umah.yihah!!! ingat nak pi merempit ke jln TAR sat...nak beli batu batan utk tampal kat tudung.hahaha...

arapink said...

tak sabar nak tunggu video lagu raya tu...mesti lagi gempak dari tahun lps, in the end, kak min nyanyi sorang....muahahaah...

Betty A. said...

salam aidilfitri kak.....
sy pon this year 1st beraya kat perantauan, so terpaksa la blaja jd kebal..huuhuh
but mcm tak bole jer..next year kne gak blk msia. same as ur hubby, hubby sy pon kje d pagi raya...omputih, kita ckp nk mintak cuti dia dh buat muka pelik!

an15 said...

tu la, i duk dengar lagu raya tapi setakat ni lom nangis lagi. Bajet lepas magrib ni (kalo konfirm raya esok),nak bukak takbir raya and start drama air mata huhuhuuuu

Melatie said...

Selamat Hari Raya LG. Sedey ya, saya pun sedey juga. Lebih 19 tahun berkahwin hanya 2/3 kali je beraya ngan keluarga kat kg. Kalaulah adik beradik sebelah suami ramai, agaknya saya hentak-hentak kaki meroyan nak raya kat kg jugak. Ai menantu sulong lagi le parrrrrah.

Ernie Bahari said...

Kak Lemongrass,

guess what i pon tak pasang2 lagu raya this year. takut nanges and tak de rase nak raye. what's worse, this year malaysian hall @ melbourne ni tak buat celebration. lagi lah tak rase nak raye. tambah lagi dengan assignment and stuffs. adoi.. tabah lah yer.(for myself jugak :P )anyway, Selamat hari Raya. and dont misplaced your blogging mood again as it really inspired me in ways especially to cook(pemalas dah since dtg sini)!

miss-silent-reader :)

Yours Truly said...

Selamat Hari Raya LG and family!!!Selamat berhari raya di rumah baru juga!

Diary Kayangan said...

selamat hari raya dear... maaf zahir batin. akak akan beraya 2 jam awal dari malaysia :) (tu namanya nana raya kat malaysia)
nana ada hadiah raya buat akak and family, tengok blog ye.. take care dear. kiss for the cuties dua tu ye..

ibu,mommy,mom... said...

Salam LG..

I faham how you feel. I pernah rasa sedih sangat dulu masa first year kawin. 1st time raya rumah MIL dulu, sebaknya I malam tu... Tak tahu nak explain...

My family and I wishing you and your family selamat hari raya, maaf zahir dan batin...

Lil one said hello to miss 11 and miss 6..she said, they are soooo cute...

Feel better k.

Unaizah said...

Faham benar your situation. Time i study dulu, time dengar lagu raya lama-lama (especially lagu Sudirman.... Dlm dingin subuh, hatiku terusik etc) n takbir raya la airmata tak leh nak tahan. Turun mencurah-curah. Other time not so bad. Look on the bright side, u have your loved ones with you to celebrate raya. Anyway, selamat hari raya....

Aida Rezuan said...

LG,
Tuh dia.. kalut mengemas sampai terlupa lagu raya ye? Tuh la, saya pon ingat LG slalu sebut 2 weeks before raya mesti dah pasang CD. Tak pe, next year meriah sket. Hehe!

* adik saya emel banyak lagu raya tapi saya memang takkan bukaknye. buleh meroyan! huhu!

aquahartz said...

i pon sebak habis kalau pasang lagu raya. tapi i dah start pasang lagu raya thru my mp3 player since awal tahun lagi. tu la yg sebak je memanjang... huhuhu...

anyways, i dah kat kL ni. sibuk habis nak uruskan rumah for raya. sempat puasa for a few days. best. terasa vibe ramadhan & raya each time kuar solat terawih, bazar ramadhan, jemputan puasa.

selamat hari raya to u sekeluarga. maaf zahir & batin.
take care :)

iCaLoVeZiE said...

selamat hari raya, maaf zahir batin

SJB said...

I understand the feeling huhu. Memang rasa sedih.

My MAA said...

hmm..betul K'Min..Maz pun kalau dengar lagu raya mmg bergetar hati nie....lagu2 raya yg lama2 tu mmg nostalgia...awal2 mmg xde mod nak dengar dah tinggal 3-4 hari nak raya hati nie mertapanggil nak dengar.....walau buat stone cold je pun mmg sebak jgkla...pastu tipon my mum sure berderai air mata nie.....arghhhhh

kak gee said...

Salam LG,

Akak ni peminat you tau..suka sgt baca kat sini... suka..sedih.. lapar pun ada bila tgk makanan you tu...he..

So cute anak you nyanyi... ok pa .. banding ada anak yang kat Malaysia , melayu jati lagi tapi tak pandai cakap cakap melayu..

ok.Selamat Hari Raya Idul Fitri.

kak gee

cupcakekasih said...

SAlam Ziarah LG, dan selamat hariraya...maaf lahir dan batin.


Kak JUN...hanya satu!