Wednesday, 31 October 2012

Time spent in the garden

This morning I spent a little bit more time in the garden than normal.

Membersihkan aka pruning the overgrown kale plants that had overshadowed the snake bean plants and the cucumber plants.

I would rather let the snake bean and the cucumber plants grow as big as possible than the kale.

Sebab I lagi suka makan kacang panjang and timun dari makan kale, hehehehe.

And also pruning the tomato bushes.

They have definitely overtaken the vege patch, semua tempat dia nak menjalar!

But at least, they produce loads of sweet juicy cherry tomatoes so tak kisah sangat lah kalau they want to hog the whole patch to themselves.

Some of the fruits yang dah masak.

IMG_1683

We’ve been picking the tomatoes a little bit at a time everyday makan dengan salad.

But tadi I collected all the ripe ones so tak busuk and tak kena makan dengan Cik Ti.

Dapat lah satu container.

IMG_1686

Lepas ni boleh bukak gerai tomato kat depan rumah kan, hahaha.

Cherry tomatoes cost about $2-$3/200g punnet sekarang ni tak silap so jimat duit we all tak payah beli cherry tomatoes lagi, hehehe.

Bila dah pegang kamera in the garden, you all layan aje lah ye some more photos of the plants in our garden.

This is a 3-tiered herb planter which I bought a long time ago tapi tak guna2.

And then bila I baru nak guna, our ex-neighbour pergi bagi pulak 2 pasu besar penuh dengan different types of herbs kat we all, so terbantut lah niat di hati I nak tanam so many different herbs in this planter.

Ended up with me planting corianders in the bottom tier and then some sprouts in the second tier.

The top tier is still empty sebab tak tau lagi nak tanam apa, hehehe

IMG_1677

One of the basils that we have, it’s called serata basil.

IMG_1679

the leaves have got ‘serrated’ edges so I guess tu sebab dipanggil serata eh Winking smile.

And our new mint.

IMG_1680

Our old mint was very scraggly and unkempt and spindly so we threw that one out and bought a new one.

I promised I will not let this one go scraggly and become unkempt! hikhikhikhik….

And Miss 9’s phlox.

IMG_1461

And something that is growing slowly that is makiing all of us so excited…..

Can you see the small green leaves in the metal container?

They are the lavender seedlings yang baru mula nak tumbuh! Hooray!!!!!

I know they are still so small but I really honestly thought that nothing will grow so when they do come out, excited giler lah kan.

IMG_1674

I finally planted the english lavender seeds that we bought last month.

Luckily I did sebab bila I baca the instruction which was inside the pack, it says October and November are the best months to plant the seeds.

Inside the pack, ada this metal container, a small packet of labender seeds and also a bag of vermiculite and instructions on how to plant the seeds.

It says to put the seed planter in a warmish place but not under direct sunlight and with plenty of moisture.

So, the best place is in the girls’ bathroom next to the big window lah kan (next to the snow pea sprout plants as well), mana lagi, hahahaha.

I have to keep the seedlings in this metal container for at least 3 months before I can transplant them into the garden or to a pot.

I am really hoping that they will all grow.

It will be a thrill to be able to grow lavender from seeds kan Smile.

15 comments:

penDragon said...

Lavender yg akak baru tanam tu jenis yg boleh dimkn ke x?

umiyumi said...

Salam Kak Mynn,
Wah bestnye dpt harvest tomato. Kami tak tanam apa pun skrg ni, sibuk dok buang weed. Teringin nak tanam blueberry, geram tgk pokok kat rumah akak yg berbuah dgn lebat tu.

Oh ya, diorang baru pasang pagar baru utk ganti pagar yg tumbang so seronok lah Mael dpt main2 kat backyard. :)

kasihredha said...

lavender..bestnya.
byknya tomato..kalau LG bukak gerai akak akan jd pembeli setia...tp setiap kali beli nak minta lebih sebijik...hahaha

ibh_sue said...

Lagiii.Tak pernah puas tgk gambo garden org...hehehehe...Tak sabo tunggu lavender tu besar pulak.

norhidana said...

setiap kali tgk garden akak rasa bestneyr kalu dpt dtg sana, sama2 tnm syr mcm2 heehhe... bestnyer nengok tomato chery tuh kak.. cantik sgt n nampak juicy...

best tul lah, tnm pe je pun boleh...

Hafizah Mohamad said...

bila berbudi dgn tanah ni mmg menguntungkan....save duit x yah beli dah sayur2...lg pulak fresh from the ground...he he he

Norhafizah (Lina) said...

I tumpang bahagia tengok garden you yang menjadi-jadi ni...

SuteraTerengganu Silk said...

cantiknya Miss 9’s phlox. ni kalu buat design utk batik ni mesti cantik...hehe..err miss 9, bole tiru ka? ;-)

JaSSNaNi said...

datang sini beli tomato lah... bungkus 10kg bley.. eheheh :P
geram tengok ceri tomato tu kak min.. sure time u pick the tomato 1 bakul 1 masuk mulut.. hehehehe

lemongrass said...

Pendragon,
I think so lah sbb kalau google, english lavender ni yg boleh dimakan sbb tak bau ubat gegat sgt :-).

Umi,
Salam. Best lah mael dpt lepas bebas kat backyard ye :-). Blueberry tu ambik masa 2 tahun nak besar mcm tu, sebelum tu jenuh menunggu, hehehe

kak Kasih,
klu nak lebih beberapa bijik pun takpe sbb cherry tomatoes aje kan, kecik2 cenonet aje saiz nya, hehehe

Sue,
hehehe....tunggu yg lain berbuah dulu, baru best ambik gambar lagi :-)

Dana,
banyak jugak yg we all tanam dari biji tak menjadi/ Klaau tak menjadi, we all pergi Bunnings beli seedlings yg dah besar terus, hehehe

Hafizah,
memang best dpt rasa fruits n beges yg fresh ni. Tapi nak menjaga tu yg kdg2 malas sikit :-)

Lina,
thanks :-)

Wan G,
Boleh aje nak jadikan phlox tu sumber ilham mencanting :-)

Nani,
kwangkwangkwang...mau glowing berseri2 habis kulit you makan 10kg tomatoes :-).

Zaitun said...

Bestnya tomato... kalau kak Zai suka makan dengan garam macam tu aje hehehe...

Kak Zai baru beli pokok mint masa lalu kat Sungai Buloh tempohari, daun yang segar dan besar2 dah mula gugur tinggal daun yang kecik2 aje.

Kniedaz said...

Saya kurang suka tomato merah tapi suka tomato hijau tapi tetap suka tengok gambar buah tomato tu hehehe...xde gambar makanan ke arini?

m.u.l.a.n said...

patut la u awet muda sentiasa... semua yg fresh je u makan.. best best.. kalo la ada speedboat murah, mau i pi sana every week beli semua tu esp tomato.. i boleh ngap camtu je...

lemongrass said...

kak Zai,
saya tak pernah try makan tomato dgn garam sbb saya tak brapa gemar makan anything cicah garam ni even mangga muda, hehehe

Kniedaz,
kalau tomato hijau, kena masak dulu baru boleh makan kan? kalau tomato merah ni, raw pun boleh makan so tu yg senang letak kat salad :-)

Mulan,
hahaha...mana ada awet muda, you tak tengok the crinkles around my eyes :-).

Kak Mahh said...

Sedapnya buah tomato tuuu...