Monday, 15 October 2012

They go back to school tomorrow

Today is the last day of the school holiday so we took the girls to San Churros this afternoon as a treat.

Kesian diaorang, we really did not go anywhere during the hols.

We only went whale watching, Miss 13 had her sleepover, Miss 9 had her hair transformation and they went for a long swim n slide at the aquatic centre nearby.

The rest of the time, we just stayed at home not doing anything much, hehehe.

But they haven’t complained so I guess they were happy with just staying at home.

Tomorrow they’ll start Term 4 which is the last term for this year.

It’s going to be a 9-week school term and then followed by a long 7-week Summer break.

Yang Summer break lagi panjang tu pun we still haven’t got anything planned yet!

The Other Half and I keep on saying that we do need to go somewhere for a vacation  tapi still tak tau nak pergi mana and The Other half still tak tau bila boleh ambik cuti…

Hish….. tu yang malas nak plan awal2 kadang2…..

Macam dinner malam ni pun, tak plan awal2, balik dari San Churros tadi baru terfikir nak masak apa for dinner.

Kat dalam magic freezer I ada lagi lebihan kuah kari laksa ayam yang I simpan dari open house hari raya hari tu.

Punyalah lama giler I simpan kan, hahahaha.

Since disimpan dalam freezer, still ok lagi.

For the adults, I just reheat the frozen kuah kari laksa.

But for the kids, kena lah fikir buat dinner lain.

Miss 9 was happy when I asked her if she wanted mee sup for dinner.

But Miss 13 terus buat muka sedih so for her I masakkan chips and beef schnitzel (also yang I jumpa in the freezer, hehehe).

Memang macam restoran lah rumah I tadi, ada 3 dishes for dinner.

Mee kari, mee soup with meatballs and schnitzel and chips Smile.

Ini mee soup with meatballs Miss 9

IMG_1321

The meatballs I buat sendiri. I just blend bawang, garlic, beef mince, salt, white pepper and a bit of tepung ubi.

I tak tau rasa dia macam mana sebab I tak rasa pun tadi but Miss 9 siap asked for a second helping so I guess kenalah dengan her taste kan, hikhikhik….

IMG_1320

I also added some daging tetel in the soup.

And ini pulak mee kari for the adults.

IMG_1327

IMG_1331

IMG_1328

Dah laaaamaaaaa we all tak makan mee kari, kiranya sejak open house hari tu lah when we had an overdose f mee kari, so memang sedap sangat2 lah rasanya tadi, heeeeee…..

17 comments:

penDragon said...

Miss 13 x suka mee soup ye...I pun lama x mkn mee kari. nampak kaler kuah kari tu pun dh tahu mesti sedap tu

Shamsiah Abdul Rahman said...

Indeed very nice presentation..
X payah mkn pun dh tau sedap..

m.u.l.a.n said...

i pulak masak kuetiaw sup ayam... sbb malas punya hal... senang lebur je semua bawang, spices & ayam dalam periuk... itu lah i yg rajin..

u masak byk jenis utk dinner...!!!! memang lah besan i ni mithali ya amat... menantu i tak pandai masak pon takpe ya... heheheee...

Ummu Madihah said...

mengancam mi kari tu! buat meatballs dgn tepung ubi ya, oh skrg ada idea nak guna lebihan tepung ubi yg entah bila lg dalam peti ais tu! TQ for the share.

BabyBooned said...

oooh i should stop visiting your blog tgh tgh mlm. now teringin nak mi sup.

haritu the hubster trimmed a lot of lamb fat from our chops and stashed it in the freezer. u ada idea tak nak buat ape ye dgn lamb fat..??!! dah duduk situ dekat sebulan kot.

kasihredha said...

Memang dah macam restoran dah...mcm2 menu ada..
nak order jugak boleh? hihi
kasi le resepi mee kari tu :)
nampak sungguh sedap

Gina said...

Ohhh tak sama yer cuti sekolah satu Aussie nie? Di Adelaide ni dah 2 minggu buka sekolah and next week dah start swimming week pulak. XSedap pulak nampak mee Kak LG ni, menu hari ni mee jugaklah

blu4sky said...

kat sini school holiday is coming soon.. plan nak bawa bebudak gi cameronlah nak gi camping lah..tapi booking bilik pun asyik lupa.. and nak gi camping kat mana pun tak tau lagi..hahaha.. tu tak masuk lagi nak plan nak tgk firefly kat kuala selangor tu..i think dah bertahun planning jerr..hahahah..

kasihilmar said...

Suka la baca blog you ni....

Kniedaz said...

LG,
Kalau sis masak sampai 3 dishes macam ni, sis masak sikit2 la ye? And diorang pun memang kalau dah makan satu dish memang tak makan yg lain ke? Wah..kalau saya, semua tu saya bedal hehehehehuhuhuhu

SuteraTerengganu Silk said...

the school system kat perth takder big exam yg mcm upsr/pmr/spm ke? mcm enjoy je skolah kat sana...;-)

T said...

I love your magic freezer. My freezer kena menuntut dengan your freezer.

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Churros? Did someone mention churros? I loooooove churros! Di mana nak cari churros di KL ni? purrrr....meow!

lemongrass said...

pendragon,
Miss 13 tu tak suka a lot of asian food bukan setakat mee soup aje, hahaha. Mua habis asian tapi tekak kalah mat saleh ;-)

shamsiah,
looks can be deceiving ;-)

Mulan,
How I wish bila I tgh malas2 boleh masak tu aje sbb itu one of my feveret food! Tapi kat rumah ni, kalau i malas, kena masak chips sbb gerenti semua akan makan, hehehe.
Menantu you pandai makan aje so far :-D.

Ummu madihah,
I rasa fungsi tepung ubi tu sebagai 'gam' so bila kita rebus the balls, tak hancur. Tapi jgn letak bnyk sgt :-).

babybooned,
what if you try buat roast potato guna the lamb fat to replace the olive oil? basically, you preheat the tray with the lamb fat in the oven first until it melts, lepas tu baru mix the potatoes with the fat and then season it with whatever you want. Then roast until cooked. Maybe boleh kot :-)

kak Kasih,
hahaha...ini baru betul restoran fusion asian+ western kan! ;-)
I takde recipe sbb I guna kari laksa paste ready made beli kat kedai, hikhikhik....

Gina,
tu lah kan, satu OZ pun cuti tak sama2. Bukan setakat cuti aje tak sama, syllabus pembelajaran pun tak sama, hehehe.

blu4sky,
hahahaha...dah mcm gang I aje :-P. I ni kan sampai skrg tak pernah pergi tengok firefly tu padahal punyalah dekat dgn kampung I. Hubby I dah pernah pergi but bini dia ni tak pernah lagi, hehehe

Kasihilmar,
thanks sbb suka baca blog ni :-)

Kniedaz,
memang masak kiranya utk sekali makan aje, pakai periuk paling kecik, hehehe. and kalau dah makan 1 dish, itu aje lah yg we all makan. Kalau nak rasa semua dishes, sape yg nak merasa tu kena masak sendiri, hahaha

Wan G,
kat sini the big exam cuma 2 tahun sekali aje in the second term. Memang 'lepak' aje budak2 ni. Tapi once dah masuk senior high school/ upper forms, dah start ada exam yearly lah.

T,
hahahaha...I pun suka sgt2 my freezer but sometimes I cukup malas when the time comes to fill it up with all the cooked food :-D.

Angelina,
No churros in KL? I thought you can find anything and everything in KL? Your Mama kena buat sendiri at the time being lah:-D






Shila Muin said...

salam LG. selalu singgah rumah U tp senyap2 je to get some ideas apa nak msk. tqvm

lemongrass said...

Shila,
Salam. Thanks sudi snggah sini ye :-)

shah_izan said...

sis

sya plg suka mee sup
menu terbaek spjg zaman
hahaha