Sunday, 28 October 2012

Her belated birthday party

What a tiring day for The Other half and I today!

But a very exciting, fun and happy day for Miss 9.

She finally got to celebrate her birthday with her friends by having a party.

Padahal her birthday was 3 weeks ago, hehehe.

But it was only a low-key celebration sebab cuma invite 6 of her friends aje pun. But only 5 could make it.

And what makes it nicer, birthday party Mat Saleh style kat sini, the parents will drop off the kids and the parents wont stay for the party.

So, memang cuma cater untuk the budak2 aje lah which makes my life so much easier, hikhikhik….

Since the party was in the afternoon, I made it ‘afternoon tea’ finger food.

But afternoon tea Mat Saleh style lah so takde lah mee goreng ke, roti jala ke, goreng pisang ke, bubur kacang hijau ke, hahahaha…

I made all these spread (apart from the meat pies and the snacks lah).

IMG_1565

We had crackers, chicken mayo sandwiches, sushi, meat pies, cream horns, scones with strawberries and cream, fruits with chocolate fondue, lollies and the birthday cake.

The savoury stand.

IMG_1551

The sweet stand.

IMG_1563

And the fruits with chocolate fondue.

IMG_1555

And the home-made sememeh-ly decorated birthday cake, hahahaha…

IMG_1558

IMG_1644

And the friends who came.

IMG_1577

And the party games they played.

The doughnut eating competition.

IMG_1582

The ‘who am I’ guessing game.

IMG_1596

The cupcake decorating competition.

IMG_1624

IMG_1632

And the jelly eating competition.

IMG_1637

And the candle blowing and cake cutting at the end.

IMG_1645

And now we are all so tired! Open-mouthed smile.

24 comments:

umiyumi said...

Salam Kak,
wahh bestnye celebrate besday, makanan pun sedap2 tu. game pun best2, letih pun berbaloi yg penting besday girl dan kawan2nya happy hehehe..:)

NEKCIK said...

Salam LG..waa meriahnyer..tapi takpe itu semua akan jadi memori yang indah apabila mereka dewasa nanti...semuga sentiasa berjaya dalam hidup di dunia dan dia akhirat ..insyaallah

kasihredha said...

happy belated missss 9.
stand itu sungguh cantik :)

Bestnya...sure they all happy sangatkan

Huda said...

Sweet n nice..bila bday miss 9 ni? My hubby nya bday is today..Btw happy birthday miss 9.

lemongrass said...

Umi,
Salam. memang letih tapi berbaloi lah sbb memang happy sgt2 Zahra tadi sbb finally dpt celebrate bday dia :-:

Nekcik,
Salam. memang hopefully dapat jadi kenangan yg indah lah utk diaorang simpan semat dlm hati :-)

Kak Kasih,
birthday dia dah lama 3 weeks ago, baru skrg berkesempatan nak buat party dia. I pun mmng sgt2 berkenan kat cake stands tu, tu yg beli sampai 2, hahaha

Huda,
birthday dia 3 weeks ago, lama sgt2 dah, hehehe. Happy birthday to your hubby ye :-)

Hafizah Mohamad said...

salam LG...mesti budak2 seronok sgt...sedap tgk buah2an ngan coklat tu...dapnyer....

herlyna said...

Hi LG, I must read ur blog but seldom drop any comments...hmmm I like the way u organize the party for ur little girl...so fun plus foods look yummy too

Unaizah said...

Miss 9's birthday party looks fun!! I bet all of them had a blast.

penDragon said...

Wow!!! sedapnya foods!! yg menang competition tu dpt hadiah x? mmg seronok tgk b'day party mcm ni

Nina @ BabyBoon said...

woww looks like she had an awesome party. so who was the judge for the cupcake competition?

Mat Gebu said...

Osemmmnya besday party...dann satu lagi..Che Mat amat2 termenjeles sangat platter bertingkat mu itu LG....bergetar okeh jantung ku...dup dap dup dap...sebab cantik bangettt!!!....

Madam Sooyaree said...

Wah best nyaaa!! She looked really happy, berbaloi lah kan ;)

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum kak min..
she must really happy for the party, coz i yang tengok dari sini pun happy sangat.. :) cake tu sangat2 Delicious.. tak tahan tengok coklat tergolek2 atas tu.. :)

Anis Rafie said...

wah kak myn..
jemputan 5 orang je.. budak2 kecik pulak tu.. pastu makanannya.. umang aii veriety nye.. some more got games.. if only i could apply it to my kids.. :) sangatlah impress dengan you kak myn..

Merah Baldu said...

sume awesome!!!drooling over your dessert tier kak LG..huhu mna nk cr kat malaysia??? u such a supermama kak LG..

Rozita said...

Walau kecilan punya party tapi LG organise cantiklah. Siap dgn segala macam foods dan games...tabik spring lah kat u ....memang supermommy nih..

Zaitun said...

Meriah sungguh party miss 9,ada banyak makanan dan ada game pulak tu.

Yang bestnya kak Zai tengok bekas yang bertingkat tu cantik dan praktikal hehehe...

Shila Muin said...

Wah LG wlupun only 5 friends turned up tp preparation ngalahkan jemput 1 Perth. Bday anak2 I pun anak jer yg dtg. Parents just dropped by diorg jer. Tu pun I kepenatan. BTW happy belated bday miss 9

Gina said...

Kak LG
Gina pun baru lepas buat birthday anak kedua 3 minggu lepas, lagilah penat sebab jemputan org Malaysia kan so kenalah buat makanan untuk mak ayah sekali

Along Najwa said...

Argh..my girl birthday will b this Friday..although nk buat kat sekolah a bit kalut gk nk buat prep n goodie bag..wonder your prep, looking at all the games n food...

Azrey Rozie Eiman said...

wah.. wah.. seronoknya!

Aida Salleh said...

Happy belated birthday miss 9!

Sis, i berkenan betul dgn stand u tu.ada try carik kat sini x jumpa pun.huhuhu

lemongrass said...

Hafizah,
Salam. memang budak2 makan fruits n chocs tu beria2, makan celup makan celup :-)

herlyna,
I can organise a small party like this. But kalau big parties, memang I tak larat nak organise, hehehe

Unaizah,
Miss 9 said it was so much fun so I guess they loved it lah kan, heeee :-)

Pendragon,
yg menang hadiah which is all the kids dapat cute badges semat kat their tops, hehehe.

Nina,
Miss 13 was the judge and Miss 13 was the awesome kids entertainer that day. I and hubby cuma prepare the foods, made sure the kids are safe and lepak2 while the kids are being entertained by Miss 13 :-)

Cik Mat,
ramai weh yang terjeles tengok platter bertingkat2 itu, hehehe. I pun kan rasa mcm tak cukup aje 2 tu, hahaha

Sooyaree,
memang berbaloi penat2 sikit tu sbb she was definitely very happy. Nasib baik only once a year kan :-D

Nani,
Waalaikumsalam. Hubby I perli kata kenapa tak letak all the chocs yg ada dlm pantry tu on the cake, hahaha....

Anis,
the kids habiskan all the sushis and the fruit platter and the crackers. Meat pies and sandwiches diaorang makan sikit2. We all lah yang tolong habiskan :-)

Merah Baldu,
I cuma buat party kecil2an aje. Ramai lagi Moms yg can organise party besar2an, hehehe. tiered platters tu probably ada kot kat kedai2 kat KL tu?

Rozita,
party kecil2an ni lah yg lagi senang nak organise sbb tak perlu banyak persediaan, anyone can do it, hehehe.

Kak Zai,
bekas bertingkat tu memang sgt2 practical especially kalau kita nak hidang more than 1 jenis kuih. Nampak kemas and cantik aje :-)

Shila,
My hubby slalu cakap yg I ni sentiasa over cater kalau buat functions. pastu we all lah yg kena menghabiskan ambik masa berhari2, hahaha

Gina,
I tak sanggup kalau nak buat party mcm you buat, memang mau demam seminggu lepas tu kot, hehehe.

Along najwa,
I buat step by step so tak penat sangat and I ikut my lists properly so tak kalut :-). But goodie bags semua tu I buat the day before and things yg boleh prepare the day before, I prepare awal2 :-)

Azrey,
budak2 tu lah yg rasa seronok sgt :-)

Aida,
kat KL tak jumpa ye that stand bertingkat tu? I thought benda2 mcm ni, lagi senang nak cari kat Msia :-)

Kak Mahh said...

Seronoknya sambil berparti ada games lagi...