Sunday, 14 October 2012

Kids!

The conversation aka membebel I had with the girls earlier…

Me: Girls! who’s been using so many blue cups to drink today?

Miss 13: I’ve only been using the green cup today.

Miss 9: I’ve only been using 1 blue cup today.

Me: How come there’s 3 blue cups here?

The Other Half: not me!

Miss 9: Not me either!

Me: (in a sarcastic tone) It’s probably the invisible kid we have hanging aroudn the house that’s been using all these cups eh Dear!

Boleh pulak lepas tu Miss 9 menjawab: Probably you are right!

The Other Half dengan I tak tau whether nak gelak or nak geleng kepala that she thinks its normal to have an invisible kid in the house Surprised smile.

Or maybe she didn’t hear me correctly and just wanted to agree with me so I tak membebel lagi….

Or maybe I shouldn’t do sarcasm with kids because they will not understand?

hehehehehe…..

Nasib baik lah when school starts in 2 days time, this invisible kid will also go to school sebab takde pulak cawan bersepah2 kat rumah during school time!

Heeeee……

The other day I bough some mutton at the butcher.

Kalau dulu masa I baru belajar English, mutton means meat from goat.

And bila orang sebut mutton aje, terus tak larat nak makan because of the smell.

bau kambing mah…..takda mandi punya…. hehehe

But here in OZ (or I guess any English speaking country), mutton means meat that comes from sheep that are more than 2 years old.

Lamb pulak is the meat that comes from ‘baby’ sheep or sheep that is less than a year old.

And hogget pulak is the meat that comes from sheep older than 1 year old but less than 2 years old.

So very confusing kan! hehehehe

Anywayyyy….The Other half kata he loves mutton but I think baru sekali dua aje kot I beli mutton ni sepanjang2 we all kahwin yang dah nak dekat2 2 abad ni.. memang bukan isteri mithali sungguh, hahaha.

Sebab kan the mutton meat is slightly tougher than lamb and more ‘berperisa’ than lamb, I pun guna the meat to masak mutton vindaloo secara slow cook in the oven.

I guna vindaloo paste ready made so tinggal diced up the mutton and seared the meat until brown.

Tuang the vindaloo paste onto the meat and cover the pot and terus masuk oven at 140C.

Masak lah sehingga dia betul2 lembut. I masak for about 3+ hours.

So easy peasy one!

IMG_1310

Makan dengan nasi briyani sangat sempoi, ayam goreng berempah, sayur goreng and poppadom.

IMG_1315

Memang takde bau2an yang luar biasa.

Sedap gilers bila dibuat kari!

Memang definitely boleh beli lagi untuk buat masak kari masa raya haji, hehehehehe…..

26 comments:

SuteraTerengganu Silk said...

comel la miss 9 ni..hahaha..

rajinnya kak LG masak biryani...ni sah kena buat open hse masa raya haji nanti ni..hehe

m.u.l.a.n said...

ok.. raya haji i sewa bot pi sana tau... jng tak masak pulak.. dulu i pon jarang2 makan kamvengs & o ni sbb bau-bauan diorang.. but lepas kawin ni kena la makan jgk sbb boss sangat suka itu kamvengs..

u jgn la citer pasal invisible2 kids ni.. seram la i.. kids can see many things u know...!!!! macam my kids masa kecik2 dulu. things we adults cannot see one oso.. huwaaaaa, mau lari masuk bawah selimut..

Maryam Izza said...

salam kak min! lm tak komen kat blog u . haha seriau la plak den . sedap nya nasi beriyani hr tu ms eidulftr pun rumah i buat beriyani . ry haji ni blh mintak sikit kak min ye ;)
btw i luv adik gebu's new haircut nmpk makin anak dara dn mmg nmpak iras u la akk . mmg anak omak !!!

kasihredha said...

akak suke kamben (apa nama dia tak kesah asal kamben...hihi)

takut wehhh...kalau ada invisible kid ...hahahahah
biasa le...semua x nak ngaku...kat rumah ni pun mcm ni jugak.

Shamsiah Abdul Rahman said...

Kambing di sini persis semua Pak Sheikh.. memang tak ada bau.
Hatta, Sham yg bukan spisis mkn kambing ni pun bila cecah kaki ke sini.. sure akan carik riyash (ribs kambing bakar). Even my Arif yg baru 4 thn at anytime blh abis 4-5 ketul ribs in no time.
But the moment layan kambing kat Tanah Malaya, sure sakit kepala..
Any idea why??

blu4sky said...

hahaha kelakar betul miss 9..sib bk u x ckp cups tu ada kaki pandai berjln sendiri..hihihi
i cuma start mkn kambing i think last yr kot or was it end of 2010..tu pun sbb my hubs bikin bbq lamb.. if not dulu xdenyer ah baik lamb or mutton dpt berkampung dlm freezer i..

Ummu Madihah said...

Salam LG. x tau pula istilah kambing antara lamb ngan mutton tu. learn something new today. kat rmh ni Mak Aji ada 5 boys (abahnya included) and 2 girls, masa mrk budak2 dulu singki x pernah kering, x pernah kosong! almaklum sangat.

imm said...

salam akak lg..da xjd silent reader lg sbb da komen sini.hehe..ckp pasal gelas cawan mug ni,kt rumah saye pn same.kalau hr hubby x kerja,kalau buleh semua cawan kt dapur dia gune,lpas minum tinggal atas meja makan.n mse kite bebel die ckp mane ade,bukan die.abes tu sape lagi?anak kami br umur setahun nak pegang gelas pn xpandai.heeee

Unaizah said...

So confusing all the terms used just for meat from sheep. Sekali harungkan tak blh ke hihihi?

ps: Tak takut pulak Miss 9 dgn invisible kid :-)

kasihilmar said...

Salam. Gambar2 dalam blog you sangat menarik. You ni memang pandai masak...InsyaAllah satu hari nanti i nak cubalah resipi2 you.

Huda said...

Kelakar la miss 9 hehehe

Unknown said...

i learn something new here...the very confusing kambings ;)

DeLancrettLurpak said...

kak lg dear,

saya tak pernah lagi guna teknik slow cook oven ni, definitely akan cuba sebab saya mmg suka bab campak2 dlm oven ni, hehehe

Engineers Love Cooking said...

Salam LG, lamanya u dah kahwin, 2 abad (200 years), 2 dekad (20 tahun, maaf pembetulan. Nasi tu u tak guna beras bathmathi ke? Thnaks.

strawberi said...

oh my..sama je rupanya..cawan kt umah asik bersepah2 je..penat dah rasanya asik kutip n basuh cawan -__-

Rdimple said...

hahaha lawak betul si Miss 9 tu.. kalau anak2 i dgr i ckp camtu, dorang takut jadiknya :) .. hehe sbb dorang ni penakot skit..

Engineers Love Cooking said...
This comment has been removed by the author.
Mixed-family in da house.... said...

wah byknyer terms utk daging biri-biri ni....learn something new today, tq kak LG

Rai Ourkizuna said...

eh macam menarik la vindaloo tu.. just recently saya macam suka pulak dengan daging kambing..tapi tak penah masak sendiri..

norhidana said...

heheheh invisible kids pun ada ek... pelik tul kan kene pasang cctv nih..

aah la kak, confius banyak beno istilah nyer, kalu kt sini daging kambing sama je, kot hehehe... maklum jarng beli

susumanis said...

hahaha, sama la kat rumah ni, semua x nak mengaku pakai glass n letak je kat sink..geram tapi rindu pulak kalau dia org x de, mcm tu la mak kita rindu kita kan..:))

Zaitun said...

Orang kata pesakit darah tinggi tak boleh makan kambing tapi kak Zai tak pernah berpantang.Memang suka tahap gaban hehehe... berbanding daging lain dan ayam.

abdullah gazali said...

gila sedap. mcm raya haji pulak :)

BabyBooned said...

dang, i need to learn more english then sebab i didnt know that hoggets meant that. i ingatkan it meant benda lain. what i thought it meant u dont wanna know!

lemongrass said...

Wan G,
nasi briyani I yg paling sempoi and tak guna bnyk steps, tu yg boleh dimasak dek I, hehehe

Mulan,
so far kan, my kids tak pernah lagi nampak invisible beings ni which makes me so happy and tak takut, hahaha.
Jom lah, sew bot mai sini, boleh I masak kari kambing sekor dua, heeee

maryam,
salam. apa khabar? Kalau I buat nasi briyani versi sempoi utk raya haji, mau kot kena gelak dgn orang kan, hehehe.
Pipi adik gebu nampak less gebu dgn rambut lurus tu kan :-)

Kak Kasih,
we all pun suka lamb/mutton/goat tp I jarang sgt2 masak anak beranak kambeng ni sbb entah lah, malas kot, hehehe.

Shamsiah,
kambing biri2 memang tak bau banding dgn kambing goat tu kan. And kalau dpt lamb, lagi lah takde bau kan :-).
kambing malaya makan makanan kambing yg lain dr kambing pak arab agaknya, tu kot sbb you sakit kepala?

blu4sky,
I start makan kambing bila datang sini sbb masa tu kambing mmng sgt murah, hehehe. Skrg kambing dah mahal sikit, maybe sbb dah mandi kot ;-P. But I still lagi suka ayam dr kambing ni :-)

Ummu Madihah,
Salam. We learn something new everyday kan :-). Budak2 memang semua mcm tu kan, kalau pakai cups and glasses, asik nak bertukar aje.

Imm,
Salam. Hahaha....kat rumah you lagi ramai makhluk invisible ni ye sbb segala cawan and gelas dia pakai, hehehe.

Unaizah,
tu lah kan. I yg nak beli daging kambing ni pun confused sekejap, hehehe. My kids tak tengok cerita hantu so diaorang takde rasa takut dgn hantu, hehehe.

Kasihilmar,
Salam. I ni tak lah pandai masak mana, cukup utk bagi my family makan a variety of food yg simple2 aje :-)

Huda,
Miss 9 tu memang mcm tu :-)

Unknown,
And it;s not just kambing, mind you, it's specifically for sheep. I don't know if goats have the same names for their meat :-).

Lurpak,
Cubalah try test this method. Lepas ni kan, takde lah kamu nak dok berdiri dpn stove masak kari lagi, hehehe

Engineers love cooking,
Salam. hahaha...luckily you noticed :-). Jauh beza dua dekad and dua abad tu kan :-). I dah kehabisan basmathi rice tu yg guna long grain rice aje buat briyani tu.

Strawberi,
Kita tukang kutip and tukang basuh kan but yg tukang guna semua tak mengaku guna, pelik kan, hehehe

Rdimple,
my kids bukan makin takut, makin nak berkenalan adalah agaknya sbb diaorang tak ingat hantu. They think it's fairy :-).

Mixed family in the house,
Memang banyak terms dia kan tu yg bila pergi butchers kat sini, kdg2 a bit confused :-).

Rai,
yang paling menarik about the vindaloo is that I guna ready made paste aje so memang sgt2 senang nak buat, hehehe

Dana,
kalau pasang cctv, baru lah kot sorang2 mengaku kan :-D.
Kat sini slalunya yg dijual lamb aje sbb orang slalu suka beli lamb. tapi kdg2 ada lah jugak jual daging2 mutton and hoggets tu :-).

Susumanis,
Rindu kat orang nya tp tak rindu kat cawan2 yg banyak berkumpul diaorang guna tu, hehehe

Kak Zai,
kalau lepas makan takde effect apa2 dgn tekanan darah Kak Zai, ok lah tu kan. Tapi makan red meat slalu sgt ni pun tak elok sebenarnya kan tp sedap, hehehe

Abdullah,
Raya haji kejap lagi kan so kenalah practice dulu, hehehe

babyBooned,
hahaha...the other thing is hogs not hoggets :-D. Extra few letters make a big difference, heeee

shah_izan said...

sis

sya dulu msa mula2 belajar mkan western food ,
penah 'ter'order mutton chop
psai ingat sama ler rasa dgn lamb chop
skali makan, mak aiii
mcm nak pengsan dgn bau n rasa dia
heheheh