Wednesday, 24 October 2012

Another ordinary Wedenesday

Hajat hati esok nak puasa.

So tadi tengok lah kat azan timetable subuh masuk pukul berapa.

Errk, terkedu sekejap tengok subuh masuk pukul 3.58 esok, hehehehe….

Maknanya I kena bangun lagi awal lah untuk bersahur esok.

Jadi, kenalah tidur awal kan Smile.

Last sekali I puasa masa puasa 6 Syawal hari tu and at that time still around 5+ tak silap.

Maghrib pun dah lewat sikit sekarang ni at 6.35.

Perth pun sambut Raya Haji on Friday, tu yang nak puasa esok.

Tapi we all tak buat apa2 pun on that day sebab The Other Half kena kerja and The Little Misses pun I hantar ke sekolah jugak.

Dari diaorang melepak duduk rumah tak buat apa2, baik lah diaorang melepak kat sekolah kan.

But I ingat nak masak something special on that Friday night…. kalau tak malas jadi lah….

Malam ni we had a western meal again.

I made caramelised onion and feta foccacia. Makan dengan scrambled eggs, sauteed baby zucchinis and salad.

The zucchinis tu datang dari kebun, the first harvest for this year. The lettuce and the tomatoes pun datang dari kebun.

The Other Half lah tadi kata nak merasa makan baby zucchinis so I pun petik lah the largest two.

Bukan nya besar mana pun sbb still baby lagi, adalah kot 6cm in length, hehehe….

IMG_1500

IMG_1507

The foccacia bread ni I guna recipe pizza dough but instead of gelek nipis, I made it into a thick square. Then tabur dengan caramelised onion and feta before baking it.

IMG_1509

I dapat 3 ketul kecik, The Other Half dapat 3 ketul kecik

Cukuplah kan for the first taste, hahaha…….

9 comments:

ibh_sue said...

Asslmkum kak.
Nmpknya, sue ja x dpt pose sok hari. Time ni plak bendera jepun naik. Heheheee.
Spt biasa, menu akk tetap mengancam. :D

Engineers Love Cooking said...

Salam LG, insyaallah boleh teruskan puasa dengan dugaan walaupun subuh pukul 3 lebih. Selamat Hari Raya Eidul Adha in advance.

Madam Sooyaree said...

Sini pun raya Jumaat :) Wah, dah dapat merasa hasil kebun. Kebun kami semua mati, kecuali Rosemary yang sangat tabah dan sayangkan kami, hihih

kasihredha said...

Selamat berpuasa

Hafizah Mohamad said...

salam perkenalan...n...selamat berpuasa besok yer kak....kat m'sia pun raya jumaat ni....satu lgi nak tanya kenyang ke kak makan tu...kalau fiza la mesti mlm x leh nak tido sbb lapar...he he he...selamat menyambut hari raya AidilAdha....(^^,)

kasihredha said...

LG
kalau nak tengok buah kemunting...sila ke sini ye...

http://kasihredha.blogspot.com/2011/09/kemunting-dan-kamera.html

Intan SNE said...

Kak Min nh alim la, segan sy kat akak malas posa. esk kena posa la camnih

Real Life in Malaysia said...

...mmmmm ... so good and yummy looking ... selamat berpuasa dan selamat menyambut hari raya qurban ... :)

lemongrass said...

Sue,
Salam. Takpe, orang perempuan kan, hehehe. puasa sunat aje pun :-).

Engineers,
memang betul tu, tak susah mana pun kena bangun sahur awal2 sebenarnya kan :-)

Sooyaree,
cuaca Texas tu panas gilers, tu yg semua mati. Pokok rosemary tu kesian agaknay tengok you all, tu yg sanggup menempuh segala dugaan utk terus hidup ;-P

Kak Kasih,
Alhamdulillah, selesai dah puasa :-). Dah tengok dha buah kemunting tu, besar jugak ye!

Hafizah,
Salam singgah. Alhamdulillah, kenyang. maybe sbb gabungan telur dgn roti tu yg buat kenyang sampai esok nya :-)

Intan,
I tak alim, cuma dah bnyk buat dosa, tu yg cuba nak puasa sunat bulan haji ni sbb nak mintak allah maafkan segala dosa2 :-)

Real life in Msia,
thank you :-)