Tuesday, 30 October 2012

It’s still not as nice as hers….

I have a friend who’s famous for her potato bake.

Everytime ada get together makan2, she will always bring her potato bake along.

Orang lain will always bring something different everytime.

She even says that she doesn’t know how to make sweet dishes and what not, she only knows how to make the potato bake.

But her potato bake memang sedap sangat2 pun.

Kalau dia buat function kat rumah dia, The Other Half akan makan her potato bake banyak2, hehehe.

And everytime (well…the few times I tried making potato bakes), The Other Half mesti kata yang rasa dia tak sama and tak sesedap macam the potato bake my friend buat tu.

Mesti ada kurang something!

So, I pun tanya lah rahsia dia.

She told us that she uses the packet scalloped potatoes powder mix that’s sold at the shops!

She only needs to slice the potatoes, sprinkle the powder mix on all the potato layers, pour cream on top and bake it until tender and brown.

hahahaha……

Mati2 I ingat she made it form scratch Smile.

So, tadi for dinner I pun masak sausages with scalloped potato bake using the powdered mix and garden salad with croutons.

IMG_1669

IMG_1665

For me and Miss 9, dah sedap sangat2 lah the potato bake.

IMG_1666

But The Other Half said, “It’s still not as nice as hers. There’s something missing. Hers is creamier. maybe she uses more cheese….

Cittt!

I made it exactly the way she told me how to ok! Takde guna cheese apa2 pun!

Next time you masak sendiri! Tak larat I! Eye rolling smile

20 comments:

kasihredha said...

akak yg tengok ni pun dah sedap...

sikit2 kurang tak pe le...next time boleh buat lagi...kalau selalu buat, nanti sama le dgn kwn LG tu.

Shamsiah Abdul Rahman said...

Assalamualaikum LG,
Byk kan sabar. For me anything from the heart.. dah sedap sgt dah.
Tp ada masa Sham pun jerit jugak dr dapur.. "kalau dia punya lagi best.. you pindah sajalah rumah dia". But that was only 1 time experience.. ever since, Cik Asben dah pandai "ber-skima" kalau nak say something about my cooking..

p/s; sorry ya.. tp mmg Sham gelak masa baca your story.

Zaitun said...

Selalunya kalau kat rumah orang apa yang dimasak mesti sedap berbanding yang dimasak sendiri.

Nampak sedap potato bake yang lg buat.

blu4sky said...

LG,
air tangan tak sama tu pasal tak sama rasa..

zarin said...

hahaha air tangan tu yang tk sama..apa kata nxt time u suh ur fren buat and then tell ur hb u yg buat hahaha tengok apa kata dia sedap ke idok

m.u.l.a.n said...

issshhh bruce willis nak kena babap..!!! i yg tengok ni pon ternganga je.. nasib tak keluar apa2 dari molot ni tau...

nak pi perth...!! nak pi perth..!!!

Nina @ BabyBoon said...

kekekeke! i just had that "cit!!" moment earlier tonight. i made mee rebus chef wan, pastu the husband said "u guna kentang eh, patut guna keledek lagi sedap lah, ni ok-ok je la.." and i was like .. ehhhhhh org dah susah susah buat dah la kerja ofis kita melambak! lain kali masak sendiri ah! huhuhuhuuu but i didnt say it right to his face!! nak maintain keamanan la konon... :p

meera said...

Mm.. Btul2 nmpk sedap potato bake kak LG. Saya x prnh buat.. biasa mkn kat hotel2 jek time bfast.. Itu pun potato dia slalu mcm x ckup masak.. Hahha I like the last lines.. Always the same situation happened anywhere.

Miss Layaleya said...

Salam sis,

maybe air tangan tu yg buat rasa lain.. Kdg2 dpt resepi yg sama, tapi rasa lain2..

hv a great day!

Mixed-family in da house.... said...

hahhahahhahaha.....jujurnya TOH sis.....

Mixed-family in da house.... said...

sis LG,

sometimes hubby memang camtu kan...hubby saya kadang-kadang cakap macam tu juga, then I'll reply back:

"bersyukurlah u ada makanan dan ada orang nak masak untuk u, cuba tengok org Afrika atau Somalia sana...."

terus dia tersenyum...kihkihkih

lemongrass said...

kak Kasih,
kureng2 pun dia tetap makan sampai habis which is I guess sedap lah jugak kan, hahaha :-D

Sham,
Waalaikumsalam. Hubbies memang mcm tu kan. Kalau kita suruh dia masak, baru lah dia tau susah nak bagi rasa sama sedap mcm yg dia suka tu, hehehe

Kak Zai,
memang betul tu. Saya suka pergi makan2 kat rumah orang sbb dpt rasa air tangan orang lain yg bagi saya semua sedap, hehehe

blu4sky,
hikhikhik...tu lah kan. oven pun tak sama jugak :-P

Zarin,
good suggestion. Next time I order dari dia and tengok apa hubby I ckp, hahaa

Mulan,
cepat sewa tongkang datang sini, hahaha

Nina,
diaorang ni kan kadang2 banyak suggestions utk menyedapkan the dishes tapi bila kita suruh dia masak, tetiba tak reti pulak kan, hahaha.

Meera,
I pun tak suka potato bake yg potatoes dia kurang masak. Terus jadi tak sedap kan :-)

Miss layaleya,
betul tu. but this one uses ready made stock powder so patutnya samalah kan rasa, hehehe

Mixed family in the house,
hahaha...hubby I memang macam tu. Diaorang memang patut bersyukur sbb kalau kita tak reti masak langsung and hari2 diaorang kena pergi beli makan kat luar, baru diaorang tau kan, hehehe

ummisara said...

relax LG :)

sebenornya, potato baked yoru friend tuh sedap ialah kerana it was a potluck kan...so ramai nak rasa...dapat pun sorang sikit...

cuma berlambak...tak der nya sesedap mana pun...n bila dah cuba yang sikit tuh, balik rumah dok ingat...hehehe

betul tak?

p/s: edelweis2006@gmail.com - pls drop me a line so that i can reach you...mana tau tersesat ka, senang lah i nak call tanya hahahah. Will be there esok pagi insyallah

SOHO Mama said...

Hahaha..kelakar pulak. I tak pernah buat potato bake. Or maybe pernah kot masa zaman student dulu (kes tengok Singaporean friend buat and I tried to make one, too...). Hmm or maybe that was a different kind of potato meal that I made. I belum google lagi haha..

norhidana said...

heheheheh... redha jelah kak, nk wat camne dh lidah dia kata tak sama..walaupun akak dh ikut sebijik resepi nyer kan...

dana tgk pun terliur, nk try gk lah bt... skrg nih kt umah dh jemu asik mkn daging je sejak raya korban aritu

Hafizah Mohamad said...

ha ha ha...mungkin air tangan lain kot sbb tu rasa x sama....he he he

Kniedaz said...

Salam Aidiladha,
saya suka apa2 masakan yang menggunakan kentang...yang ni nampak sedap..kalau LG bagi resepi lagi best hehe ^_^

Chekgu Azrine said...

bleh nak pitam tgk makanan dalam nih..adoiaaiii.. nasib saya berpantang sis..kalau tak dah lama kua g carik..hahaha

Rdimple said...

hahaha cute yr The Other Half tu..
dia usik2 manja jer tu kat u LG..:)

lemongrass said...

Ummisara,
Dah sampai Perth ke? :-).
Actually, I rasa sbb memang dia slalu sgt2 buat potato bake tu, tu yg sedap sbb dah terer, hehehe.

SOHO Mama,
I think I should stick to food yang I slalu masak lah kan, so they'll definitely turn out good, heee ;-)

Dana,
Nasib baik lah I ni jenis tak kisah sgt hubby nak cakap apa pun sbb I tau dia still akan makan sampai habis walau tak sedap, hahaha.

Hafizah,
air tangan orang yg dah expert dgn air tangan orang yg baru first time masak guna recipe dia :-D

Kniedaz,
Salam Aidil adha.
I takde recipe sbb guna instant powder yg jual kat kedai aje :-)

Chekgu Azrine,
Orang pantang jgn masuk sini nanti asik terliur aje, hehehe

RDimple,
nasib baik I jenis tak kisah bila dia cakap mcm tu, heeee....