Thursday, 4 October 2012

2 more days Mum!

Miss 8 is getting pretty excited sebab her birthday is just 2 days away!

Hahahaha…..

Hari2 tanya I apa hadiah yang I bagi untuk dia sebab tak sabar dia nak tau…

Tak laaaraaaatttttt…. Smile.

birthday kek pulak, dah laaaamaaaaa dia bagitau I dia nak kek apa so senang Mum dia ni nak prepare awal2 lah konon2nya.

Luckily she only wants maltesers cake which is so easy to make.

She wants butter cake salut dgn choc icing and covered with loads of maltesers.

And we are lucky sbb maltesers are so cheap here so kalau nak cover the cake with maltesers ala2 Mount Kosciuszko pun no worries, hikhikhik.

Birthday dinner dia still belum request lagi…

Susah kot nak decide dinner apa yg paling best since dia jenis yang semua dishes yang Mum dia masak dia suka, hahahaha…

Macam last night, I buat spaghetti with garlic and chilli breadcrumbs with semi dried tomatoes.

As usual, she loved it walaupun pedas2 sikit for her.

IMG_1026

What I did was sauteed the chopped garlic, then add dried chilli flakes and finely chopped semi dried tomatoes in a pan. Then add fresh white breadcrumbs and sauteed until brown.

Towards the end of cooking, add diced fresh tomatoes and cooked broccoli and salt and pepper to taste.

IMG_1031

Add the drained  cooked spaghetti to the pan and some more olive oil and gently mixed them together.

IMG_1034

IMG_1035

Bila nak makan, tabur grated parmesan and olive oil you think it’s a bit dry.

We had it with mixed salad and chicken breast burger.

A very simple dinner tapi sedap Smile.

11 comments:

Kella said...

dah lama dah saya tak datang sini.. rindu tengok muka princesss akak.. =) rindu tengok masakan2 luar negara! =D

susumanis said...

cute la ms 8.. best LG bole buat keke sendiri untuk dia tu yg excited bebeno tu, my kids kat umah pun suka pasta n spag masak simple simple mcm LG, senang tapi bapak budak jowo so nasik dan lauk macam x leh la x masak..kikiki

saya tak tipu....nina the mummy n the boys said...

bercadang nak spend the whole day reading your blog...entry yg lama2 sebelum i follow ur blog.suke blog u espeacially tgk masakan yg u masak n ur two girls!btw nama u ape ye?

Rai Ourkizuna said...

heran saya..semua akak masak saya nampak sedap..eh rasa macam nak pindah ke kawasan kejiranan akak je.. hehe

ibh_sue said...

Asslmkum Kak
Sweet ja miss 8 request mcm2 for birthday dia. Kejap ja dah meningkat setahun lagi...
Kak!..Food akak walau simple tapi tetap mengguda tau. :D

zawani yusoff said...

Sedapnye nmpk spageti tu Kak min....xsabo ye zahra nk smbut besday:)

DeLancrettLurpak said...

Saya tak pernah makan spaghetti mcm gini.. nanti nak cobalah.. thanks Kak LG bagi idea mcm gini,hehee.. yg pentingnya senang dimasak, hehehe

che zaid said...

Salam Kak,

Lamanya tak mengomen kat blog akak nih..ape2 pun tgk kan spegeti tu dah serupa makan kat restoren dah ha..syok nyer everything fresh pulak tu

JaSSNaNi said...

wahhhh sure miss 8 tak sabar2 menunggu 2 hari ni.. tak lena tidonye.. hehehe.. ape yg mamanya nak suprise kan dia plak ye.. pssttt.. dia tak mintak pavlova ke?

azieazah said...

Spagheti..! Jamu mata sajalah tengokkk... huhuhu

lemongrass said...

Kella,
welcome back :-). Lepas ni boleh jamu mata.

Susumanis,
susah jugak ye kalau kena masak nasi and lauk pauk hari2, pastu masak pasta jugak. Memang tak keluar dari dapur lah mcm tu, hehehe.

Nina,
hahaha...dah tamat all the entries or belum? Cukup ke ambik masa only 1 day nak baca everything? ;-)

rai,
I pulak kan, kalau orang lain yg masak, semua nampak sedap. Yg I masak, nampak mcm tak best aje, haha

Sue,
waalaikumsalam. Kids kan memang mcm tu dgn their birthdays, sgt2 excited :-).Kita ni yg dah tua2 aje yg dah malas nak sambut birthdays, hehehe

Wani,
I suka makan pasta2 yg simple2 macam ni, memang boleh makan berpinggan2 :-)

Lurpak,
I prefer this kind of spaghetti more than the bolognese kuah2 type sbb senang nak masak so senang nak telan, hehehe

Che Zaid,
Salam.kalau kat restoran kat Msia kan, berapa lah agaknya harga sepinggan pasta mcm ni ye? :-)

Nani,
kakak dia aje yg mintak pavlova every year. Adik dia mintak kek lain2 every year, hehehe

Kak azie,
spaghetti mcm ni lah yg sedap sgt2 kat tekak saya :-)