Friday, 12 October 2012

We do use a lot of it

In this household, we love our tomato sauce…

Well, diaorang berdua love their tomato sauce on mostly anything and everything.

(The Other Half kata kalau dia dah makan tomato sauce, that means dia dah makan sayur sebab tomato tu kan sayur, hehehe.)

Miss 9 occasionally likes tomato sauce. She used to love it a lot until lately maybe sebab dah muak kot..

I pulak love using tomato sauce in a lot of my cooking.

So, tu yang bila I beli tomato sauce, tak main lah beli the 500mls bottle or the 250mls bottle or the 1l bottle….

I kalau beli tomato sauce, kena beli yang ini!

Hikhikhikhik….

Ambik kau, 4l botol tu, jangan main main!

IMG_1262

But, tak lah we all guna botol ni letak atas meja, tak kuasa nak menonggengkan this bottle every time, berat weh.

We usually transfer the sauce into a smaller squirt bottle so senang nak guna.

Kalau takde beras kat rumah ni, tak jadi hal punya, tapi kalau supply tomato sauce habis kat rumah ni, memang boleh revolt lah, heeeee…..

Dah lah I ni jenis yang gemor bebeno masak chips and hidang chips for dinner, so memang mesti ada tomato sauce lah on the table.

Like tonite for example, I masak mac n cheese.

IMG_1250

So, wajib lah keluarkan botol tomato sos letak atas meja kan.

IMG_1255

Ini pinggan The Other Half, I yang ‘hias’ the tomato sauce on the mac n cheese.

Lepas aje selesai I ambik gambar, terus dia squirt some more tomato sauce on top of it.

 

IMG_1259

Tak cukup tomato sauce banyak ni aje, hehehe….

Orang lain 4 litre makan bertahun2, we all kat rumah ni, 4 litre tu stock untuk beberapa bulan aje!

Nasib baik lah The Other Half tak suruh I beli tomato sauce yang dalam size tong dram tu!

20 comments:

Anash said...

LG,
nengok gambo
terus rasa lapar...
heheh
btw, your miss 9..
dua2 gaya rambut saya suka
sebab org cute, gaya camneh pun
kenaaaaa aje..

Zulfadly said...

umah saya kalau beli pon lambat abis, asyik2 sweet chili je, beli brands coles, sedap, woolies x sedap!hehe

SuteraTerengganu Silk said...

your mac n cheese sungguh menggiurkan...nakkk...kak LG, chilli sauce tak glamer ke kat your house?

zawani yusoff said...

My hubby pun suke sgt sos tomato...die xsuke cili sos...heheeh...i plak sk sos cili..kikikiki..klo la i beli sos tomato bsr tu,kene bk gerai jual bege kat dpn rmh rasenye...kikikiki

m.u.l.a.n said...

i pon selalu guna tomato sos tapi tak dapat la beli sampai besor gitu u..!! heheh, tak muat fridge nak taruk.. u tau je la weather malaya ni kan.. camna i nak sumbat dalam fridge.. taruk kat luar nanti tukar kaler/rasa pulak.. byk guna tomato ni, marinate pon ok.. can oso guna dalam kari, gravy, stew, pizza, bolognese sauce etc la kan..

kasihilmar said...

kalau banyak makan tomato kulit akan cantik...

eira eixora said...

kat umah saya pula sos tomato tak bape laku. ada sebotol jiran bagi berbulan dah belum abes. naseb ade peti ais. kalau sos cili laju je

Juneeta Osman said...

hahahaha.... terkejut tgk botol besar tu mcm ala2 org buat catering

meera said...

Umah I pun tomato sos mmg x laku... Tapi bli jgk tuk add in mskan. Sumtime we prefer sos cili jgk tuk pizza top.. Yg pnting sos cili thai kena beli sblum abis. sedaaapnyer Mac n cheese kak min!!!

penDragon said...

Ya ampun....4l tu kak....tapi xpe kalau ada yg suka mkn & akak pun byk guna utk masak. kalau jadi akak pun I akan beli yg saiz mcm tu. x payah nk ulang alik beli benda yg sama dgn kerap. lagipun kalau saiz besar biasanya lagi jimat harga

ummuaidan said...

Mmg biasanya kalau bukan orng bukan pure melayu mcm kita suka tomato sauce lagi kan dari cili sos..
akak pun tak makan cili sos dahker..? hehehe..same like my family, only tomato sos, somehow i still like sos cili lagi..

blu4sky said...

LG, i hv two different types of tomato sauce in my kitchen..maggie and heinz..maggie utk masak, heinz utk buat cicah..

Mama Pongkey said...

My hubby loves his tomato sauce too. He is part Malay, part Sarawakian. Does that count? Heheheh. Heinz punya tomato ketchup rasa dia lagi sedap berbanding yang lain.

Mama Pongkey said...

Oops for got to say hi, salam perkenalan. Jadi excited pulak melihat Heinz yang besar saiz Jumbo tu. :-)

Chekgu Azrine said...

Klu kt rumah saya tahan je..bli botol beso tu lmbt jgk nk hbs..

Kniedaz said...

Saya kureng sikit sos tomato...makan sos spageti tu je boleh..tu pun tambah cili kisar sket sebab xsuka masam hehe

lemongrass said...

Anash,
nasib baik lah dia cute kan, so apa aje I nak buat kat rambut dia, her cuteness still shines, hahaha ;-)

Zul,
sweet chilli sauce brand Coles sedap ye? kena cubalah mcm ni next time. I slalu beli sweet chilli sauce Thai mari aje.

Wan G,
cili sauce kat rumah ni I sorang aje makan. Tapi sweet thai chilli sauce tu semua makan sbb tak pedas. Tapi memang tak seglamer tomato sos lah, hehehe

Wani,
I ni sbb dah lama kahwin dgn orang yg suka tomato sos, boleh lah makan tomato sos but cili sos tetap jadi idaman hati, hehehe.

Mulan,
We all letak kat luar aje that big bottle sbb weather sini ok to do that. Tapi memang bnyk kegunaan kan tomato sos ni tu yg kena beli botol besar, hahaha.

Kasihilmar,
utk men pulak, kalau bnyk makan tomato sos, good for their prostates :-)

Eira,
kat rumah ni, sos cili pulak yg ambik masa berbulan nak habis sbb i sorang aje yg guna, hehehe

Juneeta,
memang pun kdg2 I rasa mcm beli utk baig satu batalion makan! hehehe

Meera,
samalah kat rumah ni, soo chili thai memang kena sentiasa ada stock smaa mcm sos tomato ;-)

Pendragon,
tu yg beli saiz besar sbb cheaper. Tak kuasa I nak pergi beli the 500mls bottle every 2 weeks padahal bukan I yg menghabiskan, hehehe.

Ummuaidan,
I still suka sgt2 kat cili sos and kena ada dlm fridge tu. Tapi sbb I sorang aje yg makan cili sos pedas, berbulan baru habis :-). Tomato sos pun I boleh aje telan sbb dah terbiasa, hehehe

blu4sky,
Is maggi not that nice ke? I beli Heinz ni sbb the only one yg I jumpa in 4l bottle, hehehe. But so far diaorang tak komplen about the taste so I guess sedap lah kan.

Mama Pongkey,
salam singgah ke my blog. Ramai jugak yg yg suka tomato sos ni :-). I thought kalau Msians, mesti suka cili sos, hehehe.
Heinz ni merata dunia ada kan! :-)

Chekgu Azrine,
Kalau kat rumah ni, setakat 500mls botol tu, sekejap sgt2 dah habis. Tu sebab kena beli 4l sekali gus, hehehe

Kniedaz,
I pun lagi suka cili sos tp 2 orang kat rumah ni boleh mcm tomato sos setiap hari kalau dibenarkan :-)

blu4sky said...

LG,
maggie tomato sauce tu a bit masam compare to heinz.. my kids tak suka.. tapi kalau untuk masak..mmg i prefer maggie...

hudamohamed said...

heinz tomato sos nampak macam sos cili aja warnanya .. mesti tak masam sangat kan kak..

lemongrass said...

blu4sky,
oh ye ke? I guess sbb we all slalu beli heinz aje, tu yg tak perasan sgt but bila balik Msia, the maggi sos yg kat rumah mak, memang a bit masam. Yg kat sini, tak tau mcm mana rasa dia, hehehe.

huda,
tomato dia kurang kot, and gula dia lebih so tu yg tak masa :-).