Tuesday, 9 October 2012

Pink salmon croquettes

A few nights ago, when I made potato skins and meatballs for dinner, I had a container full of cooked potato flesh.

So, the next night, I pun masuklah dapur nak buat tuna croquettes but bila selongkar2 pantry, tak jumpa pulak canned tuna.

But I found canned pink salmon instead.

So, I pun buatlah pink salmon croquettes instead.

IMG_1057

Croquettes ni macam bergedil lah but instead of mince beef, I guna salmon and instead of just telur aje untuk balut the bergedil, I guna tepung, telur dan breadcrumbs untuk salut the croquettes.

Kalau pan fry the croquettes, ada kemungkinan besar they’ll break apart masa tengah pan frying tu.

Kalau nak oven bake, I guess boleh jugak tapi kena spray with olive oil sebelum membakar dia lah.

And like bergedil, they are much yummier if they are deep fried Smile.

So, I pun deep fried them lah so anak2 and Dad anak2 akan kata my croquettes are yummy, hehehe.

And sebab dah ada deep fried stuff, kenalah ada salad to balance out the ‘badness’ kan.

I made lentils, capsicum and cucumber salad with panfried halloumi cheese.

IMG_1061

We all jarang makan lentils ni so bila sekali sekala makan, memang sedap lah. I cuma guna canned lentils aje, tinggal tus/drain and guna, sangat lah senang nya kan.

IMG_1068

And the croquettes ingredients are a canned of pink salmon, mashed cooked potato, salt, mustard, paprika and chives. Shape them into sausage shape then coat them.

First you coat them with flour, then dip them in eggwash (egg+ a bit of milk) and then coat them in breadcrumbs.

Leave them to ‘set’ for around 30-60 minutes in the fridge before frying them.

IMG_1071

The Other Half and I had them with sweet chilli sauce, Miss 13 had them with tomato sauce and Miss 9 had them with BBQ sauce.

kalau nak makan dengan sambal kicap pun boleh aje, no worries punya, hahahaha.

22 comments:

kasihredha said...

aduhaiii sedapnya.
rajin betul dan kreatif

LynnAiza said...

nyummyyyyyy

BabyBooned said...

This is why i get hooked reading your blog. U give me loads of ideas for dinner! Lol! (arini masak meatballs ikut resipi dan petua u to bake em and oh my they came out great! So thx!)

JaSSNaNi said...

sama cam anak2 nani.. 2 org pilih chili sos.. tapi haikal sorang je suka tomato sos.. kalau tak de tomato sos.. mula muncong mulut dia..

m.u.l.a.n said...

very the so yummeeeehhhh one ni...!!!

saya tak tipu....nina the mummy n the boys said...

hi..yummy sungguh!tak habis baca ur blog!that day,anak kecik i admitted,sbb terhantuk day bed!will finish it slow n steady...baru enjoy kan..kan..kan...

FRSR said...

omg,i love croquettes!

penDragon said...

selama ni I x tahu nk guna halloumi cheese...sedap ke rasa dia? lapar pulak bila tgk croquettes akak!

zawani yusoff said...

Telan ayaq lioq tgok food kat cni...hihihi...sodapnyeeee.....:)

nida husna said...

seronoknya jadi anak akak. hari2 boleh makan sedap hehehe

SuteraTerengganu Silk said...

mesti sedapkan kalu makan dgn sambal kicap...kan?

.. said...

nak register as family member angkat boleh? just to enjoy your yummy dinner & lunch .. hehehhehe

Madam Sooyaree said...

Padan la I punya selalu pecah, tak sabar, lepas buat terus goreng, hehehe.. Next time kena letak dalam fridge ni ;)

lemongrass said...

kak kasih,
How are you? Sure tgh adapting back to the hot Msian climate kan :-). Setakat buat 13 ketul croquettes kecik2, rajin lah I, hehehe.

LynnAiza,
memang yummy lah kat tekak we all ni :-)

babybooned,
tapi kan, my ideas are more suited to 'lazy' mums like me, hehehe. Especially the baked meatballs kan, while they are cooking in the oven, you can do so many other things :-D.

Nani,
Haikal boleh join orang kat rumah ni. Rumah we all pun tak boleh putus stock tomato sauce ni. I beli yg 4l bottle! Teruk kan, hehehe.
Hubby I pun akan capai tomato sauce dulu sebelum capai sauce lain.

Mulan,
fish is good for us kan, tu yg I kena make sure my fish meals are yummy looking, hehehe

Nina,
poor kid of yours, hope he's ok now.
I pun kdg2 rasa nak jugak baca all my old entries, tapi tak sanggup nak duduk dpn pc lama2, hehehe

FRSR,
I like croquettes but bergedil daging tu, I tak berapa gemar pulak nya. Maybe sbb takde salutan breadcrumbs kot :-)

Penndragon,
halloumi cheese ni salty lebih kurang mcm feta but feta crumbly, halloumi very firm. Kalau potong nipis2 and pan fry, ok lah rasa dia. But tak lah kata asik nak makan aje, hehehe.

Wani,
I kena buat my food nampak sodap2 belaka so budak2 kat rumah ni terliur nak makan :-)

Nida,
my kids pulak rasa the food yang I masak semua biasa2 aje sbb diaorang ingat orang lain pun makan mcm we all jugak, hehehe.

Wan G,
I rasa kan, sgt2 sedap kot mkn dgn sambal kicap sbb sambal kicap tu yg sedap :-)

..,
I setakat pet angkat ok lah, family angkat ni banyak responsibility, hikhikhik ;-)

Mai,
kalau letak dlm fridge, pun kdg2 pecah jugak. Memang kena very selow and steady one like perempuan melayu terakhir masak kalau you nak pan fry them, hahaha

mamasuri said...

sedapnyer kak...tingin nak rasa..nak bt sendiri mmg ke laut lah...hehehe

susumanis said...

ahhhhhh LG...bila leh rasee semua ni ekk..kikiki..sambal kicap mmg best buat cicah seme :))

Tinie Mohamad said...

salam kak min... sedap nya lah....lapo lak rasanya.....
nak tanya.... lentil tu kekacang ape kak???? baru kali pertama tini dengar n baca... hehehe

Shiela Latif said...

jalan sini tak tahan tengok menu yang lazat nun...

NEKCIK said...

salam LG...pos pos lah menu western western ni...boleh nekcik tumpang cuba!!!

NEKCIK said...

salam LG...pos pos lah menu western western ni...boleh nekcik tumpang cuba!!!

idya said...

hi k.LG, sorry i was looking for your personal email tp tk jumpa :-)

I nk tanya, my family and i will be going to perth sumwhere early nx year.. nk tny suggestion u on serviced apartments & car rental.. was planning to stay at darby park sbb dpt corporate rate tp heard it was quite bad.. izzit?

Thanks for ur help :-)

lemongrass said...

Mamasuri,
kalau tak nak buat sendiri, kena rajin2 menapak ke restoran cari croquettes ni lah :-D

susumanis,
sambal kicap rocks! Cicah dgn apa aje pun sedappppp, hehehe

Tinie,
Salam. I pun tak tau lah brown lentils ni nama dia apa dlm BM, hehehe. Tapi dia ala2 kacang dhal yg kuning tu.

Shiela,
anything yg digoreng memang lazat :-)

Nekcik,
Salam. takut kang, posmen yg makan dulu sbb tak tahan cium bau, hehehe

idya,
I memang tak letak my email on the blog :-). I'm not sure about that Darby Park suites here.
I know there's a Malay forum online which discusses in details about all the accomodations that the Msian tourists have stayed here in Perth. I can't help you much in that area sbb we've only stayed in one serviced apartment here in perth when we first moved here.
here is the link http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=652834&extra=page%3D1.
Hope this helps.