Monday, 8 October 2012

Another garden update for the week

First off, thank you everyone for the birthday wishes and doas for Miss 9.

She’s chuffed that so many people wished her a happy birthday.

I haven’t had a good nite sleep for a few nightss now so pagi tadi after subuh, I was so sleepy.

Masa The Other Half left for work at 6.10, I could just say “have you got your lunch and bye love” from under the doona aje.

(sleepy sleepy pun masih jugak ingat pasal perut suami kan, hahaha Smile with tongue out).

Selalunya I would accompany him for coffee in the morning and do some house chores before the kids wake up.

But pagi tadi, I bantai tidur balik sampai pukul 8 pagi!

Nampak sangat yang I was so tired and sleepy kan, hehehe.

Miss 9 said, “Finally you wake up. I’ve been awake since 7 but I didn’t get up since there wasn’t anyone around.

Hikhikhikhik….Bagi lah chance sekali sekala Mum awaknya sleep in.

I can’t remember when was the last time I had a sleep in that late.

And bila bangun, terus masuk kebun and I spent 2+ hours there.

What did I do?

Planted the okra, the purple snake bean, the bok choys, Miss 9’s mini tomato and the kangkung seedlings, trimmed the wildly growing tomato plants, deadheading the roses, watered the plants and putting sugar cane mulch in the front garden!

The Other Half should be so proud of his wife! hahahaha….

So, layan lah ye the photos of the gardens I took this morning….

The last 3 rose bushes have finally bloomed so sekarang ni all the rose bushes are in flower mode.

Sangat seronok!

I think this is creamy pink colour kot?

IMG_1173

Maintaining the rose bushes I reti, part the colours of roses, memang I tak reti, hehehe

IMG_1175

The red, pink, cream rose.

IMG_1182

The light purple rose.

IMG_1184

Now, all the rose bushes along the side fence have all bloomed. So tinggal buat deadheading aje lah of the spent flowers.

IMG_1191

IMG_1189

 

And now, the vege garden pulak.

We are so happy when the grapes have started producing flowers. It’s basically 2 years old now so memang dah sampai masanya for them to start producing fruits.

IMG_1194

So many flowers which we hope will produce loads of fruits.

Tak payahlah beli grapes this Summer, hehehee.

IMG_1195

One of the basil plants.

IMG_1196

This 2 plants are Miss 9’s mini container tomato plants.

She planted them from seeds and they’ll grow in this mini container until berbuah.

IMG_1197

I have no idea how big the tomatoes will be sebab the container is pretty small. Tak sabar nak tengok size buah dia nanti!

And ini pulak another type of tomatoes, the black tomatoes.

We love the taste of the black tomatoes. Hopefully berbuah lah yang we all tanam ni.

IMG_1199

And all the zucchini plants have started producing flowers so tak lama lagi memang hari2 kena makan zucchinis lah, hahaha.

IMG_1201

One of the cherry tomato trusses on the tomato bush.

Punyalah banyak buah yang tengah membesar sekarang, more than 100 definitely!

tak sabar tunggu dia ripen.

IMG_1203

And the cucumber plants yang slowly getting there…..

IMG_1204

tapi kacang panjang masih tak membesar2 lagi.

Maybe because of the unpredictable weather kot, kejap sejuk macam Winter, kejap panas balik so dia nak hidup pun asik terencat aje kan….

15 comments:

JaSSNaNi said...

1st commenter.. huhu.. :P exicted kununnn.. :)
assalamualaikum kak min... terasa cam nani yg dok bau bunga2 tu.. wangi and sweet je bau dia.. huhhh.. mmg menghayati foto gitu.. ehehehe.. :)
lepas ni anggur menjadi ler.. dah kuar nampak tu.. best nye.. :) syok plus tak jemu tengok kebun2 kak min ni..

penDragon said...

sesekali apa salahnya kan layan zzzzzz...lagipun akak ni seingat I jenis morning person! TOH mestilah sgt proud dgn bini dia...complete package!

Miss Layaleya said...

salam sis..

Untuk ke sekian kalinya, saya sgt jeles tgk garden sis.. huhu

Btw, Happy Belated Besday utk Miss 9.. May Allah Bless Her..

Hv a good day!

Rai Ourkizuna said...

happy belated birthday to miss 9..

sejuk tangan akak menanam nanam ni kan..jeless..

ibh_sue said...

Kak!!..Sukaaaa...Nak lagi tgk garden. Rajin2 up gambo garden akak tau.. :D

norhanim md zain said...

woi..cantiknya..suka tengok semuanya...

ummisara said...

Hi LG,

belated birthday for darling Miss9.

cantiknyaaaaaaaaa roses u.

zawani yusoff said...

Bnyk nye tomato....dl hubby i ade tanam tomato,tp buah x elok..huhu..pastu x tanam dah...hihihi..skrg hubby tanam kacang botol,bendi,peria....alhamdulillah bnyk buahnya....sukeee....xlarat nak mkn,siap bg2 kat jiran lagi:)

meera said...

yess I pun tersangatlah jeles wit ur garden kak. Nk tahu akak oakai baja x tuk vege plants? Klau ada baja type apa ya?

wan G Silk said...

suka suka sukaaaaa tgk your roses...kenapalah pokok saya tak berbunga camtu..sigh..

Mat Gebu said...

Nice.......eh tau tak dulu rumah ai pun ada tanam anggur, masa 1st time berbuah, semua xcited giler..tapi kan heran tau, kami tgk buah tu dah lah kecikkkk, lepas tu burung pun tak nak makan. Bila sendiri rasa...Err...masam sangat2...huhu...lepas tu terus pi beli anggur kat Tesco jee...

Ana Rashidah said...

Happy belated birthday to miss 9. Kak, boleh tunjuk gambar trellis tu sepenuhnya tak? Tengah memikir macam mana nak buat trellis ni. So x semai lagi benih kacang panjang saya.

Unaizah said...

Happy belated birthday Miss 9....

lemongrass said...

Nani,
Ini mesti tuah anak dlm kandungan kan sbb tu dpt first, hehehe.
Bunga ros ni tak berbau sgt, bila angin bertiup and tingkap terbukak, baru bau. Tu yg kdg2 asik terlupa aje nak belai2 the roses bila dah busy kat dlm rumah ;-)

Pendragon,
memang I rasa sejak ada family and anak2 yg kena pergi skolah, memang bangun pagi2. lepas subuh tak tidur balik tu yg heaven sgt bila dpt sleep in once in a while, hehee

Miss Layaleya,
Salam. Bila musim Spring n Summer, memang ramai lah nanti yg akan jeles tengok kebun I sbb tiap2 minggu I akan update, hehee

Rai,
thank you for the wish.
tak tau lah whether sejuk ke tak sbb ada jugak tanaman yg mati bila I tanam :-)

Sue,
set....Spring n Summer ni, tiap2 minggu memang wajib update, hahaha

kak hanim,
bunga menyerikan hidup kan :-)

ummisara,
Hi. Thanks ye for the wish. :-)

Wani,
Bestnya dpt tanam kacang botol tu. Kacang botol we all tak hidup sbb weather sejuk so dia mati :-((. Tu yg tanam plants yg memang gerenti hidup kat Perth ni aje :-)

Meera,
We all pakai baja seaweed+fish emulsion yg memang ada jual kat nursery. Untuk semua tanaman we all guna baja itu aje. And add a bit of Thrive which is another baja yg specific to each tanaman.

Wan G,
Pokok roses I ni pun maybe sbb dia dah mature, tu yg berbunga cantik aje :-)

Cik Mat,
hahaha....samalah mcm pokok anggur yg Mak I pernah tanam dulu. berbuah cantik tapi masam ya Rabbi! Lepas tu, terus potong and beli anggur kat pasar malam aje :-D

Ana,
Nanti I akan tunjuk macam mana I buat a smaller version of the trellis ye so boleh orang nak tiru :-).

Unaizah,
thank you :-)

Ms.Critical Thinking said...

Salam from Malaysia,

Happy belated birthday kak! I'm one of ur silent reader! i really2 adore ur garden.
xoxo