Thursday, 11 October 2012

He says he can’t see the resemblance

Since a few people said that air muka Miss 9 sebijik copy paste muka I bila dia berambut lurus, jenuh I went through our photo albums hari ni just to see betul ke apa yang orang kata itu.

The Other Haf said, "Really? I can’t see the resemblance at all….but maybe if they say so….”

Ayat tak confident langsung lah tu, hehehehe.

Ye lah kan, macam mana dia nak percaya….

Bini dia kulit flat white while anak dia tu kulit babycino…

Hidung wife dia kemek hidung jawa while hidung anak dia tu tak sekemek hidung jawa I tapi takde nya mancung, heeee…

Yang sama I rasa cuma part dagu and part pipi aje kan

Anak dia dagu tajam (tapi ada double chin)…. Bini dia pun dagu tajam and also double chin, hahahahah…

Pipi we all chubby sama2, heeeee…

Selama2 ni bila Miss 9 berambut kerinting, semua cakap sebijik muka The Other Half and tetiba bila dia berambut lurus, orang kata terus macam muka I, tu yang dia tergugat sikit Winking smile.

Puaslah I cari my photos yang boleh ditayang and ada sikit resemblance dengan Miss 9

IMG_0013-001IMG_1245-001

IMG_1247-001IMG_5041-001

Entah lah….

I pun tak tau ada resemblance ke tidak…

But yang I tau, everytime I balik Msia, mesti orang ingat I ni bibik indon and Miss 9 anak Puan, kahkahkahkah…

Kat sini pun, a lot of times bila I jalan dengan Miss 9, mesti ramai jugak yang tengok we all atas bawah…

Bukan Mat Saleh yang tengok, the Asians yang tengok we all atas bawah…

The Mat Salehs tak pandang pun we all, hehehehehe….

Asians kat mana2 pun sama aje perangai kot, heeee… Winking smile.

Pagi tadi, bila Miss 9 bangun tidur, most of her curls have sprung back overnite…

Sedih aje dia sebab she was meeting her school friend at the movie pagi tadi so dia nak lah her friend see her with straight hair at least once, hehehe.

So, I pun keluarkan el cheapo my straightening iron and tried to straighten her hair…

Sebab el cheapo kan, the best I could do was make her hair wavy…

IMG_0465

Jadi lah kan, still different than curly Smile.

Oh, guess what I found in the garden 2 days ago?

IMG_0455

Our first zucchini flower!

Yeay yeay, tak lama lagi boleh makan zucchinis sampai tak larat, hehehe….

41 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam min.Betul la...dagu ngan pp tu sebijik miss copy paste maknya.hikhik

dhiya zafira said...

Kak minn, comelnya pic zahra yg last tu...

kasihilmar said...

Salam. Comel sungguh anak you!

azieazah said...

Ke mana lagi kuah durian hendak tumpah, jika tidak ke pulut tanak? hehehe!

Mohd Pk said...

jelajah ..santai

Zulfadly said...

tang senyum dan riak muka tu yang sama mcm akak, sebijik!

blu4sky said...

anak omak mesti sama..hehehe.. maybe dr warna kulit tu tak sama but bentuk muka miss 9 ikut muka you.. senyum pun ikut senyum you..

adda syuhada said...

Kak Minn muka mmg ikut muka KakMinn la..pastu bibir pun tgk sama...anak emak la nih...hihihi

Eny Yusnizar said...

once u start ada zuchini flower banyak banyak dan dh tak larat mkn zuchini, boleh try bunga dia tu deep fried dslam tepung, sedapp!!

Ummu Madihah said...

miss 9 memang ikut rupa u dengan rambut lurus. Dua-dua kiutlah! Apapun i like her with the curls, looks more her age and so cute too!

abdullah gazali said...

ada persamaan la kak.
kalau miss 9 rmbut lurus lagi nmpak. hehe. memang betui akak ckp dagu ngn pipi sama. hehe

kasihredha said...

a ahhh la
sama la
mana x tumpah kuah kalau x ke nasi kan...nanti translate kan pribahsa ni kat Bruce willis ye ;)

isshhh buruknya perangai org asian tu....tak baik tau tgok org atas bawah camgitu...x sopan betul :(

BabyBooned said...
This comment has been removed by the author.
BabyBooned said...

i think miss 9 looks good either curly or straight. she's a cutie, plain and simple! and to be honest i think she looks like a mixture of u and the other half.

i dok tergelak baca what u said abt ppl thinking u bibik indon and she's the puan's daughter! my fren who married a kiwi pun has the same problem! anak diorang ada 4 org and everytime we lepak mesti ada org tanya kat kawan i ni; "mak budak-budak ni mana?".. yg kawan i ni dah biasa dah standard reply; "saya le mak nye..". tapi ada sekali tu i dah tak tahan dah, bila org tanya i terus rolled my eyes and tunjuk muka fedup hahahaa.. i pulak yg fedup,kan! kawan i relaks je!!

Madam Sooyaree said...

I rasa shape muka tu yang sama, esp part chin tu. Tu la kan, kita ni memang bibik, jaga anak majikan. Tak kuasa tauuuu.... Macam Aiyu, favorite question I dapat "rambut tu original ke?" Macam la kita nak dye rambut budak 2 tahun kan!

meera said...

Gorjes tul.miss9 dgn rambut baru dia.. But I lg prefer curly hair for her.. I plk suka try buat curl hair for my girl.. Since hers straight. X sbr nk tunggu zucchini atas ur plate.. Hehhee

Unaizah said...

I think Miss 9's face is a mixture of both you and The Other Half. Kadang-kadang nampak mcm muka mak, other times mcm muka bapa.

Kniedaz said...

Salam LG
Sama la kamu berdua...senyum pun saama
Apa rasa zuchini tu ek? Macam apaa? Heehe

Khalilah MNor said...

Sweet little daughters you have. Tapi, yang ni betul ada persamaan. Tak perlu teliti sgt pun dh nampak ada persamaan. ;)

che_puang said...

apsal orang tengok cam maknye, tapi bila saya tengok, macam daddynya?

kene start pakai spek nampaknye ni..hihi..

Anna Da Lady Contest Version said...

ada jugak sama..apapun, bila tengok Miss 9 dgn rambut lurus, sangatlah menampakkan kematanganyya :)lawa ni :)

susumanis said...

Salam LG...hihi..x kiralah rupa mak ke rupa ayah ke , janji anak kita kannn..yang akan doakakn kita bila kita kat sana..insyaAllah..pape pun u n ms 9 sama sama cute, satu cute ala malay java, satu cute ala malay kiwi..me sukee dua dua :))

annapeje said...

ahahaha sama juga la bila ana kulit cerah dr mak mmg org kita bibik wpon i x kawen dgn mat salleh ahahaha sob2 sedih :P ...tp mmg ada persamaan la nk2 bila senyum sebijik mcm mummy dia hehe

LynnAiza said...

yes yes.sama laaa.hehe.
tapi betul la... miss 9 looks more like ur husband with her curly hair. and looks more like you with her straight hair. tapi curly ke straight tetappp suka. miss 9 cute sangaaaaat. haha. xoxo her pls. ;p

shiori_LA said...

LAWA LA MISS 9 RAMBUT LURUS....TAK NAMPAK CHUBBY SANGAT MUKA DIA....BILA RAMBUT CURLY2 CUTE....HEHEHE

afid said...

mcm artis kanak2..hahha...saya suka lurus..hehe..mama rajin2 kan iron oke. hehe

Akukah? said...

"orang ingat I ni bibik indon and Miss 9 anak Puan" ... sangat x bole blah punya ayat! hahahaha...

apa pun, tetap anak u kan!

vivien_capri said...

sebijik muka miss 9 dengan her mum..

i guess miss 9's smile yang resembles her dad..

to conclude : She resembles both her parents :D

p/s : the straight hair looks soooo good on her :)

Flower said...

Yup, bottom half muka dia ikut you. Suruh dia pakai sunnies, mesti org kata sibijik you. Suruh dia pakai niqab, sure sebiji laki you. Apa2 pun kalau kita balik msia, kita sure di cetak siang2 orang gaji. Hehehehe. Nasib badan kan. Penat2 labour pain, org tetap anggap org gaji maid dari Indo.

nor said...

courgette bloom. masak lemak udang sedap..mcm bunga labu...
atau fill dgn mixture of veg n prawn.celulp dgn tepung tempura goreng..mkn gitu or cili sos ..
or pieces of courgette tempura pun sedap...

ganti sayur petola masak air dgn suhuun. atau lodeh, lemak dan sayur masak chinese style or omputih style. or anythg..

sini jual 40p. kalau tanam...biasa banyak. lambat petik macam giant besarnya..

nor said...

courgette bloom. masak lemak udang sedap..mcm bunga labu...
atau fill dgn mixture of veg n prawn.celulp dgn tepung tempura goreng..mkn gitu or cili sos ..
or pieces of courgette tempura pun sedap...

ganti sayur petola masak air dgn suhuun. atau lodeh, lemak dan sayur masak chinese style or omputih style. or anythg..

sini jual 40p. kalau tanam...biasa banyak. lambat petik macam giant besarnya..

JaSSNaNi said...

kak min.. ade tu... sapa kata bibik.. :P mana lagi nak tumpah kuah kalau tak ke nasi kan... anak mak ni.. :)

m.u.l.a.n said...

bruce willis tu jeles sebenornya..

memang menantu i ni ikut muka mummy dia.. sangat sweet gitu.. memang ada meh-meh la orang sini kata..

ibh_sue said...

Kak!..Tak ble cakap apa..Nak gelak ja..hahahha..Tang bibik tu..Hadoii aii.. Tapi ada la sikit2 muka akak..

norhidana said...

ahak2... mule2 nk gelak dulu tang bibik tuh... biasalah mlt org, lain skit je dh di katanye bbk...

aahla kak, bile miss9 dh lurus rambut gitu n nmpak kurus skit ada muke akak skit... mmg masa kenteng muke dia cam nampak bolat je itu yg nampak mcm sama ngn TOH... bunga zucini tuh kalu grg ngn cheese tuh rasa camne ek kak... sedap je selalu tgk kt tv

Zaitun said...

Bentuk muka ada persamaan, dua2 pun lawa.

Gelak kak Zai baca tentang bibik Indon tu,omputih tak heran tu semua.

Diary Kayangan said...

assalam sis.. lama dah x jenguk my fav blog ni, since busy & not feeling well lately. so cute sgt2 but i would prefer her curly hair, comel tiada tandingan..
of coz la miss 9 as cute as her mother kan.. even tergelak2 i baca ayat "bibik indon & anak puan" tu.. mana ada, anak mak la kan bkn anak puan.. hehe

SuteraTerengganu Silk said...

tang dagu n bibir yg sama..cara senyum pun sama..hehe...menurut pandangan i la kan..;-)

lemongrass said...

Atie,
Salam. nasib baik ada jugak part yg copypaste I kan, baru lah orang boleh kata anak kita :-)

Dhiya,
Nampak sgt matang aje Miss 9 in that picture kan ;-)

Kasihilmar,
Salam. Alhamdulillah :-)

Kak Azie,
hahaha...nasib baik kuah durian and pulut tanak tu sedaaaaappppp kan :-)

Mohd pk,
terima kasih dtg sini

Zul,
Ayu gitu ye, hehehe ;-)

blu4sky,
warna kulit jauh sgt bezanya, hahaha. I try senyum ala2 gadis melayu terakhir you :-P

Adda,
Nasib baik ada jugak yg ikut I kan tp apasal orang yg dah jumpa we all semua ckp anak bapak eh? hehehe

Eny,
We've tried the deep fried zucchini flowers before, memang sedap :-)

Ummu Madihah,
luckily her curls have come back and tak tergugat bila diluruskan. So, she's still as cute as ever ;-)

Abdullah,
Heran kan, just dgn a change of hair style, terus berubah muka dia. At least skrg I know memang ada persamaan dgn I, hehehe

Kak Kasih,
Bruce Willis kata the translation is "an apple never falls far from its tree", hehehe.
Alah, tengok atas bawah tu kira ok lagi, ada yg siap tak toleh2, hehee

BabyBooned,
Miss 9 kata she's happy to have her curls back :-). She likes the straight hair, but curls are better.
tu lah kan, I pun heran kenapa orang tak tanya, "you mak dia ke?". Kenapa mesti tanya, "mak diaorang mana?" Nampak sgt diaorang tak percaya kita mak dia, hehehe.

lemongrass said...

Mai,
Alah, you kan tiap2 minggu dye rambut Cik Aiyu tu yg orang tak percaya rambut dia ori, hahaha ;-). Macam lah kita ni takde kerja agaknya kan nak mengdye rambut anak. nak basuh rambut sendiri pun kdg2 tak sempat :-D.

Meera,
I pun kalau ada anak rambut straight, memang rasa mcm nak curl their hair aje sbb saje2 nak tengok how they look like, hehehe

Unaizah,
I guess in all our kids, memang ada mixture of both kan walaupun sikit aje :-)

Kniedaz,
salam. Like mother, like daughter kan, hehehe. Zucchini ni rasanya mcm petola kot sikit bila dah masak but sikit aje lah :-)

Khalilah,
I guess bila dah buat straight hair, baru lah lebih jelas lagi the persamaan kan :-D.

che_puang,
alah, Daddy dia pun tengok kata llangsung takde rupa I, hahaha

Anna,
Bila berambut lurus, dah tak boleh jadi model kanak2 kan, kena jadi model teenager, heeee ;-)

Susumanis,
Salam. Betul tu, asalkan kita tau itu anak kita, cukup lah kan, hehehe. Satu terlebih jawa, satu lagi terlebih kiwi ;-P

Annapeje,
Agaknya sbb muka kita ni memang ke arah muka bibik agaknya ye? hahahaha...

LynnAiza,
Just with a change of hairstyle, terus berubah kan raut muka dia. At least now, I bolehlah ckp kat orang yg dia memang anak I sbb muka sama, hahaha

Shiori,
memang kan, hilang terus pipi dia yg chubby tu bila berambut lurus :-).

Afid,
unfortunately, dia dpt Mum yg sgtlah malasnya nak membega2 rambut ni so setahun sekali lah kot dia nak bergaya berambut lurus, hahaha

Akukah,
Sebab dah biasa kena label bibik indon kat Msia, I pun tak kuasa lah nak bergaya ala2 Puan, hehehe

Vivien,
She does look good with the straight hair kan and I'm so happy she finally resembles me even sekejap aje :-D

Nora,
hahaha...mau I buat that experiment with the sunnies and niqab nanti ;-D. Nak buat mcm mana, dah muka takde muka Puan so kenalah jadi maid indon, hahaha

Nor,
thank you so much for giving me all those ideas nak masak zucchinis and the flowers. Selama ni i cuma guna dia utk masak western dishes aje. Lepas ni boleh try masak all the asian dishes with it :-)

Nani,
bila balik Msia dgn curly hair dia and I pakai baju biasa2, adalah rupa bibik and anak Puan, hahaha

Mulan,
Bruce Willis tu kan selama ni semua ckp Miss 9 tu sebijik dia, tu yg tak percaya langsung bila orang kata ikut muka I, hehehe.
meh-meh tu apa ye?

Sue,
Bibik high class kamu, hahaha

Dana,
Muka bolat sama mcm dad dia sbb dad dia pun skrg muka dah bolat balik, hahaha.
I tak pernah lagi goreng letak cheese dlm dia. i pernah goreng salut batter mcm goreng biasa tu. Sure lagi lemak kaw2 kan klu letak cheese :-)

Kak Zai,
Bukan lawa, sweet aje, hehehe ;-P. Omputih ni segala kaler diaorang dah jumpa, hehehe

Nana,
Wassalam. Congrats ye! Miss 9 pun loves her with curly hair so senang lah hati I tak payah susah payah straighten it.

Wan G,
nasib baik ada jugak ciri2 yg sama kan :-)

Mak cik leez said...

cantiksssss anak akak... bestnya duk obe c..kite teringin nk duk sana..tapi teringin dengan angan2 aje lah..hehehhe