Sunday, 21 October 2012

Our first Spring harvest

The tomato plants have finally produced some ripe tomatoes, yeay!

Sungguh seronok lah Miss 9 menjalankan kerja wajib dia in Spring and Summer iaitu memetik buah tomato, hehehe.

And we also harvested some spinach and some basil leaves.

IMG_1451

And some sage leaves (which I forgot to take a photo of).

Bila dah ada basil, tomato and sage, pasta was our first choice for dinner lah kan.

As usual, The Other Half wanted his usual gnocchi with sage and pine nuts in burnt butter.

IMG_1463

Tekak dia upmarket sikit malam ni, nak food yang slightly a bit more posh than just pesto pasta, hehehehe….

IMG_1466

And we all yang tekak orang biasa tak posh ni, makan basil pesto pasta aje lah, kahkahkahkah….

IMG_1469

I made basil pesto using cashew nuts, basil, garlic, parmesan cheese and olive oil.

IMG_1471

And I used fettucine sebab I think fettucine goes so well with pesto.

IMG_1474

Makan dengan crumbed chicken breast patty (kedai mari) and sauteed spinach.

Once all the veges have reached maturity, bolehlah start makan tanaman sendiri kan and bolehlah reduce the grocery bills a bit.

But bill air pulak naik sebab kena siram tanaman hari2, hahahaha…..

18 comments:

susumanis said...

comel comel tomatoes segaar dari laman ya LG n ku lihat hijau dinner LG yang yummy :)

atie @ ejay said...

bestla tengok kebun kak LG ni..

m.u.l.a.n said...

macam chef wan's "from the garden to the kitchen"...!!! all so fresh one ni..

u boleh masuk tv ni cik min...!!! ternganga i tengok menu u malam ni.. rasa nak korek2 skrin ni haa..

kasihredha said...

teringin nak harvest jugak..
teringin nak masuk dapur LG..
dan nak tengok LG masak :)
teringin nak duduk makan juga...
huissshhh...byk benar teringin mlm ni.
Hujan kott...perut lapar je...tmbah bila tengok pasta kat atas...perut terus memberontak ni...hihi

linda said...

Slm Sis, gnocchi tu rasa dia camne? Mcm mana akak buat?

umiyumi said...

Salam Kak Mynn,
wah bestnye dpt petik tomato kan.. sayur2 pun fresh2 belaka lepas baru harvest..untung jimat tak payah beli sayur dah. tp letih bab2 kena siram pokok la musim2 mcm ni :p

kasihilmar said...

Salam. Best dapat masak sayur yang tanam sendiri. Sayur yang fresh beri banyak manfaat pada kesihatan badan ;)

NenetPenne (NP) said...

i dah beli basil pesto but then i terbubuh byk sangat dalam fettucine terus jadi oooo kenapa rasanya lain mcm gituh... terus terabai dalam fridge...


maklumlah baru first time guna basil pesto kan that is why tak pandai nak agak...

Nina @ BabyBoon said...

ooh bestnya, kat sini telan bottled pesto je sebab basil mahal betol. my grandaunt has been chasing me to start planting my own basil sebab asyik makan pesto jer. she is right!! err but i dont know where to start tau, with these black thumbs of mine. :(

norhidana said...

wah2 bestnyer, daun spinach yg besar2 tu ke kak? lain betul yek... bestnyer gnocchi tuh, selalu tgk je kt tv tuh bt cam senang tp nk bt sndiri tuh mmg mls lah hehehe

Mixed-family in da house.... said...

I like ....

makcikkantin said...

bestnya dapat petik sayuran trus dari ladang.....and as usual, yr cooking is "mouth-watering"

Kniedaz said...

Apa rasa basil tu?
Selalu tengok chef mat saleh wat pesto..tapi macam tak boleh pegi plak tekak jawa nih nak makannya..kira tak pedas la kan tu LG? huhu

NEKCIK said...

salam LG..teringat lamanya tak buat gnochi ni..

Azrey Rozie Eiman said...

seronoknya memetik hasil kebun!

Shila Muin said...

Salam,
Musim hujan kat mesia ni buat perut I drolling la tgk pasta n frest vege fr. Your garden

Aisyah Wm said...

kak LG, boleh tak describe rasa gnocchi tu? tq! :)

lemongrass said...

Susumanis,
tomatoes dia jenis yg cherry so tu yg comel2 aje semuanya :-). Hijau kira fresh lah kan, hehe

Atie,
best bila dpt menuai hasil :-)

Mulan,
Chef Wan tu pro, masak apa aje nampak sedap gilers! I ni sesekali masak aje nampak sedap, other times masak nampak macam....... hehehe

Kak Kasih,
hikhikhik...I ni kan tak boleh ada penonton kalau I tgh masak, nanti semua tak jadi. Nervous gitu :-D. Tapi kalau nak tolong I harvest the hasil kebun, ok aje, tak jadi masaalah :-)

Linda,
gnocchi ni rasa dia kenyal2 lembut mcm tu. Mcm kita makan kulit buah melaka tapi lagi lembut dari kenyal. Sebab potatoes and tepung aje. I beli yg dah ready made :-).

Umi,
sakan lah kita mengharvets Summer ni ye and banyak lah bill air naik, hahaha

Kasihilmar,
Salam. Memang betul tu. Sayur fresh ni rasa dia pun lain sikit kan :-)

Net,
I pun tak lalu makan kalau terlebih bubuh pesto, rasa too much basil n garlic. Dia kena bubuh sikit2, pastu taste a bit pastu letak lagi :-)

Nina,
if you like pesto, memang better to tanam basil sendiri. But I pun masa Winter, beli bottled pesto aje sbb tak boleh nak tanam and yg fresh mahal giler.

Dana,
ha'ah, daun spinach yg besar2 tu. Spinach ni bnyk jenis kan, tu yg rupa lain2 semua :-). I pun slalu malas buat gnocchi, beli aje, hehe

Mixed family in the house,
pasta is always sedap kan :-)

Makcikkantin,
skrg ni tanaman kat kebun dah keluarkan hasil, tu yg kena start guna :-)

Kniedaz,
memang tak pedas langsung the pesto, kena letak chilli flakes atau pepper bnyk2. Basil ni kuat jugak bau dia. Kadang2 i rasa mcm bau daun sirih aje, hahaha

Nekcik,
Salam. Boleh lah buat lagi lepas ni :-)

Azrey,
memang saat2 yg ditunggu, memetik hasil kebun ni :-)

Shila,
Salam. I suka makan keropok cicah cili sos sambil minum nescafe bila musim hujan kat Msia :-)

Aisyah,
Rasa dia ada sikit mcm mkn kulit buah melaka/ tepung pulut yg dah direbus. Tapi lebih lembut dari kenyal. Dia takde flavour sgt sbb cuma kentang, tepung and salt a bit. Bila dah campur benda lain tu yg jadikan dia sedap :-).