Monday, 29 October 2012

A simple pasta dish for dinner

After the overeating semalam, we all kembali semula ke pangkal jalan tonite with our dinner, hehehe….

Actually, tak terasa sangat yang I overate semalam.

I guess sebab it was all finger food so all the food that we ate semua kecik2, tu yang tak terasa macam makan banyak.

But kalau dah 2-3 pies masuk mulut, followed by 4-5 ketul sandwiches, followed by the sushi and the scones and the fruits and all the snacks, kenyang jugak at the end.

So, our dinner tadi was something quite light.

I made a simple fettucine with crabmeat, garlic, cherry tomatoes and chilli.

IMG_1651

I used canned crabmeat and also crabsticks.

And I wanted to have a hot pasta so I added loads of chilli flakes and pepper.

Jadi, kenalah masakkan something else yang tak pedas for the girls.

IMG_1657

But Miss 9 terminat pulak dengan our dinner so she had a tiny bit of the pasta.

Masuk sesuap pasta, teguk setengah gelas air, masuk sesuap pasta, teguk lagi setengah gelas air.

Tapi sambil tu boleh pulak cakap, “it’s really nice but quite hot….

Hehehehehe…..

IMG_1655

I love simple pasta like this.

It takes about 10 minutes to cook the pasta and then another 4-5 minutes to saute the garlic, chilli, tomatoes and crabmeat. Add a splash of cream and then add the cooked fettucine into the crab mixture and mix them well. Season with salt and ground black pepper.

Serve with shredded basil and flaked parmesan cheese.

9 comments:

azieazah said...

Crab stick tu Kak Azie minat sngat, sampai makan mentah. Buat salad epal, taruh crab stick banyak-banyak, memang besttttt!

Pink Diary said...

pasta boleh makan simple macam ni pun dah sedap. kadang2 kalau i nak rasa crunchy, i hancurkan potato crisp and gaul dengan pasta and cheese.

Aida Salleh said...

Simple tapi yg penting sedap kan sis? Lama bw.mood blogging n bw merudum lepas blk germany ni.uhuksss..

JaSSNaNi said...

assalamualaikum kak min..
simple2 pun nampak sedap sangat.. tak tahan tengok menu2 kak min.. semuanya menggamit perasaan.. :) terguda u..

Mixed-family in da house.... said...

Hmmmm yummy !!!

balqissy said...

Yum ! Yum!

m.u.l.a.n said...

u overate tak ke mana pon.. camtu jugak cik min.. i ni kalo masuk 4 keping roti dah terasa berat semacam.. apa ke organ dalam badan ni asyik kembang setaman je..

ohh i love simple2 recipe ni.. tq tq tq..

Along Najwa said...

Nak tiru ! :)

lemongrass said...

Kak Azie,
we all makan crab sticks tapi tak lah minat sgt2. Definitely tak boleh makan mentah2 mcm Kak Azie, hehehe

Pink Diary,
And it takes so quick to prepare simple pasta mcm ni kan.

Aida,
ini mesti rindu Germany, tu yg mood merudum.

nani,
Waalaikumsalam. Boleh blame teh cravings on the baby kan. Baby yg nak makan semua2 tu, hehehe

Mixed family in the house,
simple pasta mcm ni memang always yummy kat tekak I :-)

Balqissy,
definitely, :-)

Mulan,
Kahkahkah...how I wish I boleh maintain my body sambil makan segala benda yg I suka :-)

Along najwa,
silakan :-)