Wednesday, 17 October 2012

The worst hayfever season definitely!

Miss 9 and I are suffering badly from hayfever today.

Dah makan ubat pun tak jalan jugak….

Our eyes are watery and itchy, our faces are itchy everywhere including the roof of our mouths, our noses are bright red like Rudolph but Rudolph has dry nose, ours are runny, and we have been having severe bouts of sneezing since this morning.

Now I can’t smell anything so taste sense pun haywire jugak lah.

There’s something that’s in the air that’s bothering us but we have no idea what it is.

Bila teruk tu, even tengah tidur pun boleh terbangun sebab dapat bouts of sneezing and unstoppable runny nose.

And tissues are our best friends when antihistamines don’t work anymore.

Yang peliknya The Other Half and Miss 13 sikit pun tak suffer from hayfever ni.

I would never wish it on any of my enemies because it is not a good thing to have at all.

But, walaupun tak dapat rasa anything, makan still jalan! heheheheh……

I made spinach and feta bread rolls with meatballs in creamy tomato gravy and mixed salad.

IMG_1350

IMG_1346

Jangan tanya I apa rasa dia sebab I couldn’t taste them Sad smile.

IMG_1348

Semua I letak feta cheese. the bread rolls ada feta, the meatballs ada feta, even the salad pun ada feta, hahahahaha…

IMG_1352

The bread rolls yang tak digemari oleh hantu bread kat rumah ni i.e. Miss 13 sebab ada ‘green stuff and feta’ in the middle, hehehe….

Kalau kosong, dia boleh habiskan 1 whole big loaf all by herself!

18 comments:

Eny Yusnizar said...

Wahhh the meatballs, teringat meatball kat ikea =)

Keratosis_A said...

Kak LG, resipi gravy meatball please!

kasihredha said...

Antihistamine pun x jalan??
Dah jumpa doktor belum?
Semoga cepat sembuh ye...minum air masak byk2 Dan berihat.

Mixed-family in da house.... said...

Get well soon ya sis

kasihilmar said...

Salam. Pernah ambil herba stingging nettle? insyaAllah baik untuk hayfever dan kena banyak berihat. Semoga cepat sembuh.

Kniedaz said...

saya tau rasanya bila runny nose n gatal2 mata n hidung...tapi saya sebab resdung huhuhu...take care ya

Zaitun said...

Kalau berlarutan elok lg jumpa doktor.Semoga lg dan miss 9 cepat sembuh.

Meatball Ikea hehehe...

SOHO Mama said...

My hubby pun tengah selsema yang agak teruk sekarang ni..nasib baik budak2 setakat ni okay. Semangat you masak walaupun takde sense of taste hehe..I want to start making those bread rolls too. Senang anak2 nak makan..

meera said...

Sedappnyer meatballss tu.. Tempting giler. Jarang tgk kak lg masak fish or other seafoods for dinner yek.. Semoga kak n miss9 get well soon.

norhidana said...

sian akak.... beruntung TOH ngn miss13 kan, kire ok lah kak tak sume kene hayfever tuh... yg sihat blh jagakna yg kurang sht

mamasuri said...

sedapnyer tgk meatballs tu....nyum2..

JaSSNaNi said...

kak min.. sedap plak kalau makan camni sesekali kan.. patut ler kak min selim melim.. x amik nasi selalu rupanya..

afid said...

arrghh..mesti rasa dia lebih kurang je ngan resdung..gatal mata hidung merenyam2..berair pastu sumbat. pastu lelangit pon merenyam2..rasa nak masukkan berus botol ngan garu2.. hhahah..

kak lg,

resepi gravy please..haha

Fifi Nadhrah said...

semoge cepat sembuh..

Rai Ourkizuna said...

saya baru attend seminar pasal allergy ni..

semoga cepat sembuh kak..

m.u.l.a.n said...

makan obat... get well soon & take care..!!

Along Najwa said...

Get well soon.. Remember this ' whatever' does not kill you will make you stronger' ( so cliche, I know right ! He..he..)

lemongrass said...

Eny,
IKEA memang sgt famous dgn meatballs dia :-)

keratosis_A,
I pernah letak recipe gravy kat shortcut recipe. It's basically the same gravy base. But utk meatballs ni, I cuma tambah a bit of onion and tomato paste and cream so kaler dia a bit pinkish.

Kak Kasih,
I kena alternate the antihistamines, baru ok sikit. But I think that day, memang the pollen count was sky high sbb tu kot antihistamine takde effect langsung2.

Mixed family in the house,
thanks :-)

Kasihilmar,
Salam. I ni jarang ambik herbal meds except garlic. I'll google it first then insyaAllah I'll try :-)

Kniedaz,
Memang mcm tu lah rasa dia, siksa kan!

Kak Zai,
masa musim Spring ni, memang akan ada hari2 yg ok and hari2 yg teruk. So far, cuma hari tu ajelah yg sgt2 teruk :-)

SOHO Mama,
Tu lah kan, I pun heran kenapa I begitu bersemangat nak masak even though I know I couldn't taste them, hehehe.

Meera,
we all memang jarang makan fish and seafood sbb orang2 kat rumah ni cuma makan filleted fish aje and fish more expensive than chicken or meat. So, tu yg slalu sgt2 masak ayam and daging aje, hehehe.

Dana,
tu yg I heran, diaorang memang tak kena langsung hayfever ni. I and Miss 9 aje lah yg dok bersin tak berhenti.

Mamasuri,
I pun tak tau rasa meatballs tu mcm mana so tak tau sedap ke tak, hahaha

Nani,
mana ada selim melim, nasi tak makan slalu tapi carbohydrates yg lain I bantai beria2, hahaha

Afid,
I kan klu tgh kena teruk, memang rasa mcm nak cabut aje the whole face ganti dgn muka orang lain, hahaha.
Cuba you selongkar my shortcut 'recipe', I pernah bagi recipe gravy. Lebih kurang aje the gravy base tapi I tambah onion, tomato paste dgn cream so kaler dia lain sikit and creamy :-)

Fifi,
thanks :-)

Rai,
Allergy ni ada mcm2 jenis kan and mcm2 cara the body reacts to each allergen kan :-)

Mulan,
Baik besan, hehee

Along Najwa,
betul tu, hahhaa