Tuesday, 23 October 2012

Another Western meal

When I looked through my food photo folder, i noticed we all makan nasi maybe once a week kot.

Paling banyak pun 2 kali seminggu.

The Other Half dah mintak I masak nasi and Thai green chicken curry semalam but I said to him, “we just had rice and fish on Friday and I’m cooking rice again this Friday for Eid so I think I’ll cook western until then.”

He said, “yeaaahhh, but that’s just rice and fish chinese style. I want rice and curry Thai style.

Actually, bukan I tak nak masak nasi tapi I maaaaaalaaaaaaaas nak masak Thai green chicken curry yang dia sangat suka tu tapi I tak berapa minat.

Kalau dia mintak I masak nasi putih dengan ayam masak merah ke, atau masak nasi dengan sayur lemak putih, ikan kembung goreng and sambal belacan, tang2 tu jugak I akan gigih masuk dapur masak!

hahahaha……

Masa I kecik dulu, punyalah I suka sangat2 dengan ayam masak merak yg Mak I masak. I boleh ratah macam tu aje anytime.

Masa dah besar pun I suka sgt2 ayam masak merah ni.

Sekali bila dah kahwin and dapat laki yang tak gemar ayam masak merah sebab dia lagi suka kari mamak and kari thai, terus I tak masak sebab takde sape nak makan dgn I.

Agaknya kalau I kena masak ayam masak merah sekarang, memang tak reti dah, hehehe.

(tapi kalau I pergi kenduri atau function and jumpa ayam masak merah, I still reti makan!)

Pengorbanan perut seorang isteri, heeeee…..

So, malam ni, I masak Western again….

I made chicken stroganoff makan dengan buttered bread.

IMG_1490

Tapi kan, kalau orang kata I masak ayam gulai lemak cili api pun ada rupa jugak kan, hehehe….

IMG_1492

Gulai lemak cili api pakai santan and cili api kaw kaw yang boleh buat anyone drools………………..

My stroganoff pakai sour cream and paprika aje yang sangat lah tak pedas kaw kaw nya.

But still sedap Smile.

My family lah kata sedap but they love my cooking so their tastebuds are a bit biased, kahkahkah…

IMG_1497

Tu sebab sekarang ni my tastebuds dah tak boleh terima benda pedas2 sangat sebab dah hari2 makan dishes yang tak pedas langsung kan……..

Sape yang suka makan pedas and nasi memang lah tak boleh tinggal dengan we all, merana jiwa raga perut let me tell you!

18 comments:

SOHO Mama said...

Kalau macam tu I tak boleh tinggal lah dengan you all. Mesti nak cili hari2. Kalau I malas masak/makan leftovers budak yang tak pedas, I potong bawang kecik+kicap+asamlimau+cili on the side. Hehe.

Kadang2 bila I masak western, rasa macam senang. Tapi not all are like that la kan. Tengok Nigella masa byk jugak ingredients hehe

faradia said...

salam kak Min,


hi...really enjoy reading your blog...saya suka sangat pedas sampai kalau masak lemak cili api, adik2 boikot xnak mkn sebab dorg tau pedas sangat...hehehe..keep writing...take care..

kasihredha said...

kami pula memang kuat makan podas
terutama incik husband yg berasal dari nogori 9...berapi2 youuu!!

Honey said...

Masya Allah! Dah selalu sgt baca blog ni, baru perasan yg ni Min Mates IV! Hi there! How ru. Jadi housewife je ek skrg ni...

m.u.l.a.n said...

eh ehh kita sesama besan ni sgt lah ada lidah yg sama.. I pon suka sgt set menu ayam masak merah, masak lemak, ikan goreng n samvvvaaall velachans..!!!

lilydvalley said...

LG,
i don't like curry as well...tak tau kenapa... may be jawa & kari mmg x serasi kot. hehehe
but the other two tummies, like it...
uwaa... mmg terkulat2 la i mkn blaukkan kari while they keep saying sedap...

Fifi Nadhrah said...

saye suke pedas.. kalau takde pedas.. tak cukup rasenye.. slmt da kawen pon husband kuat pedas..

zinnur'ain the love of my life said...

same here ... must have pedas ... lagi satu, must have sayur ... tapi kan, saya mmg tak pandai masak kari ... nasib baik hubby tak kisah walaupun he suka lah jugak makan kari ... he hehe ...

Kniedaz said...

xpedas? Alamak...
saya masak apa pun takpe...janji ada sambal..kalau tak..tak lalu nak makan hehehe...kalau makan makanan western mesti nak ada blackpepper..kalau masak western sendiri mesti tambah cili..huhu

Mixed-family in da house.... said...

sis,

i pon dh jadi mcm u jgk.....perut dah takleh terima pedas.....sebab hubby takleh pedas....huhuhu

Lisa H. said...

LOL...when you masak Ayam masak merah, nanti I sampai to 'tapau' ;P

T said...

Your Chicken Stroganoff nampak macam dish my nenek usually masak for Raya, makan dengan ketupat. Nama the dish, tak ingat. Tau makan jer.

My tastebud suka benda pedas-pedas, tapi my tummy, on the other hand…. :-D

Shamsiah Abdul Rahman said...

Assalamualaikum LG,
Kami anak-beranak memang hantu pedas. Cik Asben yg asal Bachok pun dah convert jadi org N9.
My sons, cuma yg no 2 mkn hat plain. Yg sulong siap sampai merah hidung, dia kata "lagi pedas lagi best".
Me.. mana2 pun boleh.. mmg jadi IBU ni kena byk berkorban, including tekak, selera & perut.

ummisara said...

LG,

masa i demam in july adoiii merana sbb makanan x pedas...ishhh tak sedap rasanya...

hahahaha i mesti nak pedas. sekali sekala okay lah kot tapi rasa tak puas.

umiyumi said...

Salam Kak,
umi pun suka ayam masak merah jugak.. kalau dpt ayam ni mkn dgn nasi pun dah cukup. :)

Mael ckp terima kasih tolong jaga dia. nak tergelak dgr akak ckp dia tido mcm dah mati pulak. lupa nak bgtau mmg dia kdg2 tidur mcm tu. masa mula2 tengok terkejut juga he he he..

Shila Muin said...

Salam
betulkan pengorbanan perut isteri like me, hubby tak suka makan terung. Masa anak dara pajeri terung mmg my favourite. La ni mmg tak pernah msk n mkn terung

lemongrass said...

SOHO Mama,
boleh aje but for the first few months you akan jadi mandi tak basah, tidur tak lena and makan tak kenyang lah sbb dpt chili withdrawal, hehehe

Faradia,
Salam. Uish, memang pedas giler lah mcm tu ye sbb adik beradik sendiri pun boleh boikot tak nak makan, heeee

Kak Kasih,
Sure podas habis kan sbb ikut oghang nogoghi makan :-).

Honey/Bee,
Hi! Hahaha...berjumpa kita kat sini ye :-). I pun tak tau mcm mana nak reply to all your previous comments sbb susah sikit nak cari klu takde title on that entry. Next time just comment on new posts aje lah ye, hehehe.

Mulan,
wah...mcm tu boleh lah kita berdua duduk lama2 kat dining table sambil silang kaki and gossip banyak2 sambil makan ayam masak merah, masak lemak, ikan goreng and ambal kan! :-D

Lily,
I don't mind kari but not every single time makan nasi, hehehe. I guess tekak jawa ni lain sikit kot kan :-).

Fifi,
nasib baik dpt husband yg sama citarasa kan, so boleh lah hari2 makan pedas :-)

Zinnur'ain,
I suka pedas tapi pedas melayu/ jawa style lah. Hubby I pulak suka pedas Mamak and Thai style.

Kniedaz,
memang boleh katakan kat rumah I ni cuma seminggu sekali aje kot makan pedas. Itu pun bukannya pedas sampai keluar asap kat telinga, hehehe.

Mixed-family-in-the-house,
tu lah kan, bila dah hubby and family citarasa lain dgn kita, lama2 kita yg ikut their tastebuds kan.
But I suka sgt2 tanam pokok cili even though I tak makan the chillis sgt2, hehehe

Lisa,
Why don't you masak first, then I tapau, hahaha

T,
I wonder what is the name of the dish ye? Sure gulai ayam something kan :-). My tummy skrg pun tak tahan pedas sbb dah lama tak makan pedas :-(.

Shamsiah,
Waalaikumsalam. Wah, best lah mcm tu kan sbb ada gang makan pedas :-). My hubby makan pedas tapi a few things aje lah yg dia suka makan mcm sambal nasi lemak and kari yg pedas2 tu :-)

Ummisara,
I pun masa awal2 dulu rasa mcm tak puas takde pedas tapi skrg ni dah ok :-)

Umi,
Salam. Memang best kan makan ayam masak merah ratah dgn nasi mcm tu aje, memang tak toleh dah :-).
Mael tu memang saje je buat jantung I berenti, hahaha

Shila,
Salam. Yummm....I pun suka pajeri terung. Memang isteri lah kan yg slalunya berkorban perut :-)

faradia said...

salam kak min,

agak best la.,dlm kira2 segengam ada cili padi...