Thursday, 18 October 2012

It’s a seasonal thing…..

Thank you all for all the get well wishes.

Alhamdulillah, I woke up this morning feeling so much better!

No more sneezing, no more itchy eyes and face and no more runny and blocked nose.

And I didn’t even take any antihistamine.

Even Miss 9  pun woke up without any symptoms.

All the allergenic pollens must have gone from the air around here, so tu yang takde hayfever symptoms.

Miss 13 kata most of her friends pun tengah kena teruk jugak hayfever sekarang. She said one of them kena lagi teruk dari I, the whole face red with swollen eyes semua.

This is what happens when you live  in Australia, the Land of pollens, in Spring time.

Every year, ada aje news on which pollen’s causing the most reaction in people suffering from hayfever.

This year they blame it on olive trees and water-stressed plants.

From the news online, one of the Immunologists said that because a lot of plants are lacking water this season due to lack of rain during the Winter months, the plants get stressed and so they produce more noxious proteins so the pollens they produce are more allergenic to humans.

Tu sebab bila I balik Msia, I tak kena hayfever sebab asik hujan aje sokmo, hahahahaha.

Oh well….. One of those things….

Malam ni for dinner I made ovenbaked chicken drumsticks, makan dengan oven baked chips, corn on the cob and colourful salad.

IMG_1366

When The Other Half saw the salad bowl, he said, “I think you’ve gone overboard this time with the salad. It looks like you don’t know whether to serve us fruits or vegetables Smile“.

I said to him, “We need to have more veges and more fruits in our diets. And since your wife is too lazy to serve fruits after dinner, I might as well mixed them both and serve them as salad.”

IMG_1362

So, tu yang salad we all tadi ada cucumber, capsicum, carrots, tomatoes, avocado, apple and navel orange. All in their raw forms.

Memang macam traffic light lah our salad tadi, semua kaler ada, hikhikhik.

I asked the girls whether it would be nice to add strawberries in the salad.

Miss 13 yang tak suka langsung strawberries terus put her foot down and said that she’s not going to eat the salad if I put strawbs in it.

While Miss 9 yang suka sangat2 strawberries begged me to put strawbs in it, hehehe…

I ended up tak letak strawberries sebab kesian kat Miss 13 Smile.

Yang ini pulak, saje nak tunjuk gambar our front door at night time.

IMG_1370

The wall art does brighten up that area kan Smile.

20 comments:

kasihredha said...

Alhamdulillah dah ok
Jagung tu Tu pulak ygmengoda Akak :D

Ana Rashidah said...

kak, cantiknya laman. i wish my laman pun macam tu jugak. tapi tanah tak rata dan rumput biasa je. nak pakai rumput karpet tu koser sangat nak beli. rm1/sqft

Mummy Akmar said...

Sedapnya makanan tu. Rajin..

Nanti singgah la webshop saya di www.qashmere.net

SuteraTerengganu Silk said...

mcm best je dating kat depan rumah u too..ada roses la, ada nice wall decoration la...kan?

Lady D said...

Cantiknya halaman rumah kak LG at nite.Rasa nk pasang khemah plak depan tu.Bleh tgok bulan bintang.Hehehe.

adda syuhada said...

cantiknya laman tuh...

penDragon said...

Baru mkn jagung mlm tadi....discuss dgn hubby pasal pemegang jagung tuu...lagi senang nk mkn kalau ada tu kan

Engineers Love Cooking said...

Salam LG, salad tu boleh la panggil rainbow salad, dah banyak color, kalau traffic light 3 color saja.

Hanis said...

agreed! Alhamdulillah both of u r well already.

umiyumi said...

Salam Kak Mynn,
td dah tulis komen tp hilang pulak :p

just nak bgtau yg umi dah deliver brg kiriman akak tu kat Zu mamatiamia. Dia pun ada kirim brg utk akak. nanti umi htr ye :)

oh ya..get well soon. risau juga musim spring ni kan, dah la dpn rumah ada pokok berus botol

norhidana said...

mmg sgt colourful, syok n menarik betul kaler nyer... kalu takmo mkn pun rasa nk mkn sbb tertarik ngn kaler2nyer... sampaikan ayam tu mcm tak nampak dah dek ada salad ngn jagung tuh...

dugaan duk kt sana ek kak, tp miss13 ngn TOH mmg tak kene ek ngn hayfvr tuh...

Anash said...

cute on the following items:-
jagung
laman bunga ros
you
and
your family
heheh

Shamsiah Abdul Rahman said...

Wishing that my family can too makan sayur mcm your daughters, unfortunately.. hurmm..
Tapi kalau Sham, anytime blh makan hat yg mcm tu..

Chekgu Azrine said...

Nyum..nyumm..miss 13 tak suka strawberry..rugi!!hehw

Kniedaz said...

kalau salad tu buh cili padi mesti sedap..hehehehe

Along Najwa said...

Great to here that both u and miss 9 dh sihat :) I might going out of topic here..but how you keep semangat berblogging alive? Any tips?

makcikkantin said...

Wall art yang cantik plus garden yg bunga pulak mengembang...aduhaiiii

H O N E Y said...

18th October 2012 was my birthday! :)

lemongrass said...

Kak Kasih,
alhamdulillah. Kat msia, orang makan jagung as a snack, we all makan jagung as vege, hehehe

Ana,
Kalau tanah tak rata, maybe boleh buat garden design bertingkat2. Pastu kalau tak nak rumput, letak batu bata n tumbuhan dlm pots, cantik jugak kan :-).

Mummy akmar,
Rajin sbb family nak makan, hehehe

Wan G,
best jugak berdating sambil tengok2 lawn and roses malam2, tapi nanti kena intai dek neighbours sbb heran tengok we all kat luar, hehehe

Lady D,
kat belakang pun ada laman, boleh jugak kalau nak pasang khemah, heeee

adda,
Malam2 nampak lagi cantik sbb solar lights tu menyerikan :-)

Pendragon,
memang lagi senang n a bit more sopan nak makan klu ada pemegang tu :-)

Engineers,
tak boleh panggil rainbow sbb takde kaler biru nor violet, hehehe

Hanis,
Memang, so far takde hayfever dah for a few days but next few days who knows kan :-)

Umi,
Salam. See you esok :-)

Dana,
ayam tu merajuk sbb dia tak colourful, hikhikhik. salad colourful memang menarik hati nak makan kan :-)

Anash,
thanks for all of the above, hehehe

Shamsiah,
my girls pun bukan jenis makan sayur sgt. Kalau I tak buat sayur, memang diaorang tak mintak lah. Setakat carrots, kobis and salad semua tu, diaorang makan :-)

Chekgu Azrine,
Dia bukan tak suka tp setiap kali dia makan strawberry, dia akan rasa masam, even though yg paling manis we all bagi ke dia.

Kniedaz,
wahkahkah...kalau bubuh cili api, memang takde sape yg berani sentuh lah including me :-)

Along Najwa,
I pun kdg2 malas nak update but I guess sbb I tau ada orang baca and ada orang komen, tu yg I teruja nak update and teruskan berblogging :-)

Makcikkantin,
Dah bertahun duduk rumah ni, baru skrg we all beria2 mencantikkan rumah, hehehe

Honey,
happy belated birthday! :-D

H O N E Y said...

Thank you LG aka Kak Mynn! (If I'm not mistaken)