Thursday, 1 November 2012

Time flies….

Time flies so fast when you are not watching….

Tiba2 dah bulan November and kejap lagi dah nak masuk bulan Muharram and then 2013.

Dah nak masuk 5 tahun I berblog ni, punya lah lama kan!

I pun tak tau dari mana datang my continuous mojo mengupdate entry boleh katakan every day.

I guess with me, selagi ada orang nak baca my coretan and nak tengok my photos, selagi tu kot I akan ber’karya’, hehehehe…

But bila dah bertahun2 tulis blog, cerita pun dah lebih kurang sama aje….

The food yang I masak, jangan cakap lah, memang balik2 itu aje, nothing much yang baru.

Buku recipe penuh satu almari tapi balik2 benda yang sama jugak I masak.

I am so not adventurous, most of the times, when it comes to cooking!

I would rather stick to cooking the food that I know will get eaten by everyone than cooking something new that might only get eaten by Cik Tong.

But occasionally, adalah jugak I berexperimentasi kat dapur tu…

kadang2 I will get standing ovation by my food critics but kadang2 I pun tak larat nak makan, hahahaha….

Like tonight…

I pernah jugak make quiche and tarts a few times before.

So for dinner tadi I made individual tomato and parmesan tarts.

IMG_1702

I have to use up the cherry tomatoes, thus the tomato tarts.

And I also nak try guna the loose base mini tart pans yang I beli dah lama tapi tak pernah guna.

IMG_1704

They turned out really good! especially when you eat it with the fresh basil.

IMG_1706

And I also made this chicken stew type thingy to eat with the tart. I didn’t follow any recipe for the chicken, just campak2 and tambah2….

The tart was really good……….

The chicken stew pulak was edible but definitely not something we want to eat again, hikhikhihk……

20 comments:

Shamsiah Abdul Rahman said...

Assalamualaikum LG,
My mom selalu pesan.. "kalau kita ikhlas, semuanya berkat".
Well, in your case.. Sham rasa sebab semua yg u buat ni sbb u ikhlas & bukan atas sbb lain, so sbb tu u blh bertahan sampai 5 tahun.
Well, I for sure.. insya'Allah akan terus membaca selagi u masih larat nak menulis. Furthermore, gambar2 yg u post pun cantik.

God Bless & Barakah years ahead dear.

mafin93 said...

Salam LG, i tak jemu2 baca N3 you. You humble, tak me nunjuk2 dan life you dan family boleh dijadikan contoh. I akan sentiasa mengikuti perkembangan kehidupan you disana, kerana sangat interesting.tak dapat pergi Perth pun bolih juga bayangkan dari cerita2 you dan gambar 2 yg di post. Semoga Tuhan memberkati keluargamu.

m.u.l.a.n said...

ehh my besan.. i lagi laa tak akan bosan baca blog u ni.. kalo pening nak masak je, mmg la i tatap blog u ni.. jauh di mata, dekat di hati.. heheee... jgn bosan dgn i ni dah la ya... ngeeee... i ni kadang sempat bw, kadang x sempat..

penDragon said...

senang nk refer kalau tulis kt blog. ye la kadang2 (mcm I ni la kan) lupa apa aktiviti kita. bila tgk fresh basil ni, hari tu I ada beli 3 jenis herbs dlm pot kecik2 (rosemary, thyme, basil). tapi nya hanya basil je yg masih survive sampai skrg...yg lain2 dh k.o!

kakinakl.com said...

diam tak diam dah 5 tahun..akak dah nak msk 4 tahun..betul tu lg..cerita yang lebih kurang sama..masak pun yang sama..tapi dek suka pot pet pot pet..sukalah pulak berblog sehingga sekarang..yang best dpt duit pulak tu.

Jun Cupcakekasih said...

betul LG...diam tak diam...dah lama rupa2nya kita bersembang di alam maya...berkarya, bercerita...mencurah rasa...gelak ketawa... dan harap-harap episod ini akan kekal selama-lamanya.

:-))

:cahya schatz: said...

go kak LG go...
( taktau nak komen apa...tp tak nak akak brenti berkarya..hehhehee )

ibh_sue said...

Apa pun Salam Dua Benua tetap menjadi antara blog pujaan ku..hehehee..

kasihredha said...

Sama le...Akak pun asyik masak benda yg sama je...sebab yg Itu yg family suka. At least LG (Boleh x Akak panggil Min..Kalau panggil LG terasa formal Sgt)...selalu memperbagaikan masakan.
Kalau berblog...suatu Hari kita boleh ingat balik apa yg kita buat...Kalau tak kita sendiri pUN lupa...anak2 pun boleh Baca bila mereka besar Nanti.

Sally said...

Salam LG, lama sungguh Sally tak jenguk sini..mcm byk sangat dah ketinggalan however your blog always inspire me tuk berblog again!..

Mama Aimi Najla said...

salam LG, teruskan berkarya i suka coretan dan photos u sangat menarik

Noorshella Jaapar said...

salam,
kak kalau one day akak nak pindah balik malaysia, kalau akak buka restoran western food konpom laku kak, lagi2 kalau akak buka dekat sabah ^_^

zinnur'ain the love of my life said...
This comment has been removed by the author.
zinnur'ain the love of my life said...

salam kak ... go on lah menulis ... hari2 i akan cari & baca your entry ... tak pernah jemu tau baca your blog ... i pulak kena ada mood, baru boleh nak buat entry for my own blog ... hik hik hikkk ...

norhanim md zain said...

Salam LG...menjadi kemestian mesti baca blog LG tiap tiap ari..my hubby pun suka coretan LG yang bersahaja..teruskan ya...

Lady D said...

Kak LG,keep blogging.Tak pernah jemu baca entry akak.Dah jadi habit,pagi2 bukak blog kena carik blog akak dulu.Hehe.Kalau saya lalu Ijok,mesti ingat kat Kak LG.Pastu kalau lapar and nk masak pun malas tahap gaban otomatik akan refer blog akak.Nak gak try resepi akak semua tu tp belum brapa nk yakin lagi.Haha.Dulu,mula-mula baca blog akak becok sya cerita pasal blog akak kt my husband.Then kalau makan kt luar mesti teringat,spagetti yg saya makan ni pun kalau kak LG buat lagi sedap agaknya.Hahaha.Teruskan berkarya ye! =)

Kniedaz said...

Salam Sis,
Keep blogging! We definitely love it..lagipun nak juga tau apa orang Malaysia di luar negara buat hari2...nak sampai sana belum tentu lagi bila hehehe...

Mixed-family in da house.... said...

happy blog's anniversary sis LG...

keep writing, I luv reading yours ....

Unaizah said...

Samalah kita. I pun asyik masak benda yg sama je. Dah itu yg anak-anak suka, itulah yg selalu dimasak. Kang masak yg diorang tak suka, alih-alih maknya kena habiskan. Tak suka membazir :-)

lemongrass said...

Sham,
Walaikumsalam.
memang betul apa yang your Mum cakap tu. I guess sbb I tau ramai orang suka baca my celoteh and so far my readers pun semua baik2 belaka so tu yang still lagi ada mmod nak update bog selalu :-)

Mafin93,
Salam thanks for the compliments ye and sbb suka baca my coretan. tak tau lah whether my family boleh jadikan contoh though, hehehe.

Mulan,
hahaha...mentang2lah besan you ni suka masak yg sempoi2 aje. Kalau takde idea, kat blog I lah boleh dpt idea nak masak benda sempoi2, heheee

Pendragon,
betul tu, I pun slalu bagitau my hubby bila we all last makan something sbb ada kat blog or ada kat food photo folder, ehehe

kak Ina,
tu lah kan, dah lama kita kenal :-). Memang Kak Ina jenis yg peramah and suka pot pet2 walau baru jumpa, seronok borak2 dgn Kak Ina :-)

Kak June,
itu yg bestnya cyber world ni kan, bila dpt berborak beramah mesra :-)

Cahya Schatz,
hehehe... dah lama giler I berblog kan!

Sue,
alamak, terharu saya, heeee

kak Kasih,
boleh aje nak panggil Min, tak kisah :-). Memang betul tu, kadang bila saya bosan, saya baca previous entries, rasa mcm tak percaya benda2 yg saya dah tulis, hehehe

Sally,
Salam. thanks ye sbb masih sudi dtg sini walaupun sekali sekala aje :-)

mama Aimi najla,
Salam. thanks sbb suka baca coretan I yg kdg2 entah apa2 :-)

Noorshella,
restoran western kat msia tu rasanya dah berlambak2, kalau I bukak lagi satu, sure tak ramai pelanggan, hehehe

Zinnur'ain,
Salam. I guess sbb I slalunya cuma letak gambar dinner hari2 tu yg boleh update hari2 kot kan :-)

kak Hanim,
Salam. thanks ye sbb baca my blog hari2 and introduced my blog ke your hubby. Tak ramai guys baca my blog ni, hehehe

Lady D,
muahaha...nak gelak baca your comment. I tak tau lah whether spaghetti yg I masak akan rasa lagi sedap dr spaghetti yg you makan kat luar :-). But best jugak bila ada orang ingat kat I bila lalu Ijok :-)

Kniedaz,
Salam. I jenis Orang2 Msia kat luar negara yg tak lead an exciting life sgt2, hehehe. kalau lagi exciting, sure lagi best nak bercerita kan! :-D

Mixed family in the house,
My blog's anniversary is in Jan but I rasa mcm kejap aje lagi nak Jan dah kan :-).

Unaizah,
slalunya kalau kita masak lain dr yg lain, memang susah sikit nak bodek budak2 makan kan. Kalau benda yg sama yg diaorang memang dah biasa and suka, tak payah suruh pun diaorang akan makan :-)