Wednesday, 14 November 2012

They are really annoying

I think it’s the season for crickets to mate now because they’ve been driving us up the walls with their loud chirpings for the past few weeks!

Masuk aje Maghrib and the temperature’s gone down a bit, they start chirping.

I don’t mind if they chirp quietly, ini chirping sekuat2 mungkin!

Kalau sedap takpe lah kan, lagi sedap suara I I rasa, hehehehe….

Kalau nak tidur malam and we all bukak the window ajar when it’s a bit hot, memang rasa nak hempuk2 aje the crickets to make them stop.

Yang paling siksa, kalau ada cricket masuk rumah and chirps non stop especially tengah2 malam!

Memang tak boleh tidur dibuatnya.

Orang tak giler pun boleh jadi giler dibuatnya, hikhikhik…

Dah lah binatang tu kecik aje and susah nak cari…..

Tarik nafas panjang2…..

breathe in, breathe out…..

Ye lah, dah masuk tahun baru ni, kenalah ada azam baru….banyak2 bersabar, hahahahaha….

(Psst…kalau lah I ni orang yang jenis makan crickets, mau aje I gi keluar tangkap all the crickets and buat masak goreng kunyit! baru diaorang tau, hehehe).

Tapi sebab Miss 9 and The Other Half aje yang berani tangkap crickets hidup2, terpaksalah I masak benda lain untuk buat lauk dinner tonite Smile.

I made beef stroganoff tonite.

IMG_2084

sebab my GP tadi cakap yang my iron level is a bit on the low side so kena makan food yang high in iron….

But I eat meat all the time, loads of good veges that are high in iron and I only drink coffee once a day so I pun hairan macam mana lah my stored iron level boleh a bit low when everything else is normal.

I guess I have to get it rechecked in a couple of months time tengok ada improvement tak.

IMG_2087

So, my plate was filled with beef just now.

IMG_2089

And also some raw tomatoes for the vitamin C to help iron absorbtion, hehehe….

Lepas ni I kena makan loads of sayur ni lah kan so I can be strong like Popeye, hehehe…..

IMG_2026

Kalau the snails tak habiskan dulu lah!

Sebelum I terlupa….

Selamat Menyambut Awal Muharram untuk semua umat Islam.

14 comments:

penDragon said...

Lps ni sure semua terkejut tgk akak tumbuh muscle mcm popeye kt lengan! pelik jugak, mcmana iron dlm badan akak boleh rendah pulak ye...sbb hari2 pun diet akak mmg balance..

Mat Gebu said...

Selamat tahun baru hijrah utk LG n family...errr kurang zat besi?..takpe lepas ni semua akan normal dan LG akan jadi Wanita Besi again a.k.a Iron Lady....

m.u.l.a.n said...

haaa... cenggini kena makan segala mala tomato & kenkawannya yg high in iron lebih sikit... take care tau.. I ni terlebih semua benda rasanya...

blu4sky said...

Salam Maal Hijrah LG.
i kat sini tgh bengang ngan snails.. everyday mesti banyak betul kat pasu bunga i.. sampaikan daun pandan i pun dah rosak disebabkan snails ni.. klu yg besar tu tahan lagi i nak buang..yg anak-anak tu..isshhh meremang bulu roma...hahaha...

Chekgu Azrine said...

salam maal hijrah sis!!

Tinie Mohamad said...

salam maal hijrah kak min.......

Unaizah said...

Pompuan memang gender yg iron on the low side kot. I pun selalu low iron. Tu yg selalu kena reject time nak derma darah.

Engineers Love Cooking said...

Salam Maal Hijrah dari ELC sekeluarga. Semoga rezeki bertambah di tahun baru.

Kniedaz said...


Rasanya saya check kandungan iron dlm badn waktu preggy je...skang ni xtau pun camna...heehe...salam maal hijrah to LG sekeluarga ya

lemongrass said...

Pendragon,
maybe sbb menses kan, so tu yg iron dlm badan kurang aje kot walaupun makan daging slalu. Lengan pejal tak best, nanti semua kerja berat I yg disuruh buat, hehehe

Cik Mat,
Salam Maal Hijrah utk Cik Mat and parents. Iron Lady memang hari2 I jadi esp bila marah budak2 ni, hahaha

Mulan,
nasib baik lah kita tanam tomatoes, bayam and segala benda tu kan so senang lah nak petik and makan lepas ni, hehehe

blu4sky,
I pun geli geleman dgn slugs, adik beradik snails yg takde shell tu. Sayangnya lah daun pandan pun kena makan ye.

Chekgu Azrine,
Salam maal hijrah utk you sefamily juga :-)

Tinie,
Salam Maal Hijrah utk you sekeluarga

Unaizah,
tu lah kan, dah lah menses tiap2 bulan so susah sikit kot nak top up dgn our daily diet.

Kniedaz,
I check hari tu sbb ada benda lain so doctor tu check semua sekali harung, hehehe. Tu yg tau :-).

kasihredha said...

Popeye the sailor man...tottt toot...hihi jd ingat kartun tu pulak...hiiihi
Kalau buat goreng kunyit jgn lupa letak bawang dan cili ye...LOL...you mmg lawak

lemongrass said...

kak Kasih,
suka sgt2 tengok katun popeye tu dulu pastu slalu terfikir apalah yg ada kat olive sekeping tu sampai dua orang berebut2 dia, hahaha.
Kalau I buat cengkerik goreng kunyit, nanti I pos kat Kak Kasih ye. hahahaha

IdaShazana said...

kak, jgn cuba makan besi dlm usaha utk menambahkan zat
:)

lemongrass said...

Ida,
hahaha...belimbing besi boleh? ;-)