Saturday, 3 November 2012

Our Saturday bike ride

The weather forecast predicted heavy rain with storms today.

Actually they have been predicting thunderstorms to happen daily since Tuesday.

Tapi hari2 tunggu thunderstorms, tak jua muncul2…

Padahal hari2 the dark clouds came in tapi still takde hujan nor thunderstorms.

So pagi tadi walaupun they predicted heavy rain and storms and we could see the rains coming in on the BOM radar, we still went out for a long bike ride Smile.

Sebab we’ve been planning to go for a long bike ride since Monday lagi.

So, tu yang hujan ke thunderstorms ke, tetap we all redah, hahahahaha….

Alhamdulillah lah, sepanjang2 the bike ride, we all cuma kena hujan rintik2 aje…

Hujan lebat mencurah2 came as soon as we got home.

And disebabkan dek the long bike ride after I haven’t ridden for so long, now my bottom is so sore, hikhikhikhik….

Layan aje lah ye gambar yang I ambik during the bike ride tadi.

I ambik all these photos of the girls and The Other Half riding while I was still cycling, holding and controlling the bike with only 1 hand while trying not to terbabas into the river and at the same time trying to take photos without shaking and dropping the iPhone!

It wasn’t an easy feat let me tell you, heeeee…

Sambil tu kena gelak dek the others sebab diaorang tengah bet whether I will jatuh basikal masuk sungai ke tak!

Itu sebab the first photo was like this, hahahaha…..

IMG_0474

Nasib baik tak masuk sungai you!

After that, I got a bit better at taking photos.

IMG_0480

IMG_0486

IMG_0487

All the above photos were taken on the way home selepas berehat sebentar at the playground.

Yang ini pulak were taken at the playground.

IMG_1722

The Other Half is happier now sebab he’s got his cycling mojo back after that cycling accident he had 2 months back.

He’s been cycling to work for a couple of weeks now. And losing weight in the process as well Smile.

Bini dia yang masih belum lose her excess weight until now sebab masih tak sedar diri malas nak berexercise, hahahaha.

IMG_1723

While anak dia yg sorang yang walaupun chubby tapi still sangatlah active nya main2 kat playground.

IMG_1726

On the way back home, we also stopped at this small jetty to watch the black swans and their cygnets.

IMG_0488

My bike is the blue one, Miss 13 has a pink one, Miss 9 has a purple one and The Other Half has a black one.

IMG_0490

We only did about 17 kms aje today sebab kesian kat kaki Miss 9 kena kayuh jauh2 Smile.

18 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Min..syoknya kayuh beskal ngan family....

norhanim md zain said...

emmm..akak dah dekat 3 bulan beristirehat...dari kayuh basikal nie..bila nak mula balik nie..aduh....banyak la pulak alasannye....kena bertekad ..pas nie..

blu4sky said...

LG,

your other half dah overcome his cycling trauma???
me and hubby pun dah tak dapat nak cycling sekarang ni..it has been raining cats and dogs everyday.. and laluan yang kitorang selalu guna tu jambatan runtuh disebabkan hujan..

kasihredha said...

17km? Jauhhhnya.
Nasib baik Mr Bruce Willis x trauma berpanjangan akibat accident Hari tu kan.

lemongrass said...

Atie,
memang seronok buat activity mcm ni sekali sekala kan ;-)

kak Hanim,
kalau dah lama2 berehat, memang susah sgt2 kan nak mula balik. Saya ni pun dah lama sgt2 tak exercise, mcm2 alasan diberi :-)

blu4sky,
Alhamdulillah, he's recovered from the trauma. But he's now using a much safer way to get to work even though it is slightly longer.
That jambatan dah tua ke, siap boleh jatuh due to hujan?

Kak Kasih,
17km tu tak jauh bagi cyclist yg tegar tp untuk vontot I, memang terasa sgt2 lah sakit nya, hahaha.
Alhamdulillah, dia tak trauma berpanjangan kan, or else, susah jugak.

steffany daph said...

:D pertama kali jejak kaki di sini. best nyer dpt cycling,.. me dekat sini cuaca baik pun jarang cycling..hehe, sebab basikal takda.

blu4sky said...

LG,
jambatan batu you.. sampai jalan pun kena block oleh majlis daerah hari tu.. these few weeks pun hujan lebat selebat2nya..on top of that dekat bukit situ ada new development..drainage system neglected kot..air yg turun dari atas bukit banyak sangat kot tu yang mungkin buat arus sg tu jadi deras sangat..kesian orang kampung kat situ lerr sbb jambatan tu betul2 just before masjid kampung tu..sian orang kampung susah nak gi masjid

m.u.l.a.n said...

ehhh eehhh... jumaat i pi cycling jugak satu kelorga.. kalo la dekat kan, boleh kita pi minum2 lepas cycling sama2...

tapi cycling kat sana lagi best..!!!! i pon baru expert sikit amik foto sambil kayuh.. dulu2 i kena stop dulu tau..

Carmello said...

Assalam Kak LG.. Seronoknya tengok berbasikal kat sana kan.. Segar je udara.. Gambar Kak LG dengan anak2 nampak akak macam sama baya jer.. Heheh =)

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Ehem....basikal yang ada bakul tu kan, actually made for super cute cats like me. purrr....meow!

zinnur'ain the love of my life said...

salam kak ... seronoknya tengok org cycling ... but, i tak tahu kayuh beskal ... ha hahhaa ... so, tak leh lah nak cycling beramai-ramai ... h u hu hu huuu ... btw, you nampak mcm kakak dengan adik je dlm gambar you and your kids tu ... he he hee ...

Mixed-family in da house.... said...

Sis LG,

Gaya hidup sihat gituu...caya lah !!!

Unaizah said...

Beginilah nasib sang photographer. Tambah-tambah tukang ambik gambar yg ada blog whereby gambar is important :-) ....tapi lihatlah hasilnya = well-captured family photos.

SOHO Mama said...

Dah lama tak cycle (kat stationary bike hehe). I always kalah dgn cycling ni. My glutes & behind get sore really fast, so 17km of cycling for me is faaar :)
Btw, the house in the photo of your husband & girls, yang kat playground tu, really looks like rumah banglo kat Malaysia! Yg design2 lama sikit :)

Kak Mahh said...

Seronok kalau buat aktiviti bersama keluarga...

Kniedaz said...

Salam LG,
Hish mana ada excess weight? Nampak slim je sis...rasanya saya yang patut exercise hehehe...seronoknya berbasikal ramai-ramai...

lemongrass said...

Steffany,
thanks singgah sini. We all ada basikal but rarely pergi cycling sbb slalu malas and banyak excuses :-)

Blu4sky,
Jambatan batu pun boleh kalah dgn air sungai yg deras ye. Kesian orang kampung, macam orang dulu2 aje kan kalau nak kemana2, kena naik sampan sbb jambatan takde, hehehe.

Mulan,
Cycling you lagi best sbb boleh berenti rehat makan nasi kerabu! We all berenti rehat makan fruit salad and minum iced coffee and water aje, hehehe

Carmello,
memang segar bila pergi time angin bertiup and redup tu. Kalau jauh mmng nampak mcm sebaya, kalau dekat baru nampak all the wrinkles :-D

Angelina,
I can just imagine your face if kena 'paksa' duduk in that basket, hehehee

Zinnur'ain,
Salam. Kena belajar naik basikal lah cmm ni, baru lah boleh ronda2 keliling 'kampung' dgn the whole family nanti ;-).
Kalau tengok jauh mcm kakak and adik, kalau tengok dekat, macam anak and mak definitely :-D

Mixed family in the house,
macam mana nak sihat kalau cuma buat once a month aje, hahaha

Unaizah,
you are right, every moment kena ambik gambar as a source for blog update, hehehe

SOHO Mama,
my glutes jgn cerita lah, memang sgt2 sore. I blamed it on the small bike saddle, not because of my too big bottom, hehehe.
That house mmng sebijik mcm old bungalows kat msia!

Kak Mah,
memang seronok sesekali naik basikal ambik angin satu family ni :-)

Kniedaz,
memang belum lagi excess but compared to last year, memang ada excess a bit, hehehe.

ummisara said...

LG,

i konon berangan nak kayuh basikal masa kat sana...tapi asyik hujan jer..siangnya shower mlm pulak downpour..