Monday, 5 November 2012

Laksa and berries

The Other Half has a lunch do tomorrow at work and I was nicely asked if I could make potato salad for the do.

Potato salad????

I ni tak reti sangat buat potato salad sebab kadang2 some of the potato is a bit undercooked which is not nice at all.

But dah orang mintak nicely, I buat jugak lah.

Tadi I dah boiled the potatoes but ada a few yang still slightly undercooked in the middle so sekarang ni I tengah steam the undercooked ones so every single potato pieces will be just right, hehehe.

I’m just making the simplest potato salad with cooked chicken breast pieces, spring onion, chives, sour cream, whole egg mayo, gherkin, dijon mustard and salt.

I told The Other Half he better eats loads of my potato salad so tak lah nampak macam takde sape yang nak makan kan, heeeee.

Sebab lunch do Mat Saleh kan, so takde lah I kena suruh masak mee goreng or nasi lemak, wahkahkahkah…

Lega I! Phew Smile with tongue out.

Tadi around lunch time, The Other Half smsed me asking if we can have mee kari laksa for dinner.

Rupa2nya sebab ada colleague dia yang beli mee laksa for lunch and he said bau dia semerbak harum menusuk kalbu sungguh and tu yang dia terus tergoda nak makan laksa jugak for dinner.

I tak kisah bila2 boleh masak kari laksa ni since tinggal open the instant laksa packet and tuang dalam periuk and tambah air, santan and meat and tofu aje, anytime I can make, hehehe.

IMG_1799

IMG_1804

IMG_1801

tapi sebab takde bok choy nor taugeh, kenalah guna carrots and daun2 yang I jumpa kat kebun aje.

And while picking the leaves for the laksa, sambil2 tu we picked this as well…

IMG_1791

Setelah lama menunggu, akhirnya the blueberries are ripe and ready to be picked.

Dapatlah a small handful as a first harvest, cukuplah for us to taste.

They are so sweet!

And we also have a guest amongst our grape vines.

IMG_1754

Thank goodness it’s a pigeon not a magpie!

We all tak kisah you nak menumpang as long as you dont eat the grapes, break the vines and poop everywhere….duduk lah situ lama mana pun Open-mouthed smile.

She’s only laid 1 egg that we can see.

Hopefully, the egg wont be eaten by the neighbourhood cats lah.

Our grape vine is currently at the ‘fruit set’ stage.

IMG_1753

I think at this stage, the flowers have been fertilised and the fruits or berries as they are called are forming. I think we have to wait another month and a half to 2 months before we can see real berries froming on the vines.

And then another month probably before we can harvest the grapes.

Lama gilers kan! hehehe.

19 comments:

SuteraTerengganu Silk said...

bestnyaaa boleh petik blueberry kat belakang rumah je...ahhh jelesnyaaaa...;-)

kasihredha said...

Yeeeaahh blueberry dah masak..manis ye....Syoknya

yana halim said...

blog kak LG ni dah mcm ada candu pulak. Hari2 mesti nak skodeng. hahaha...
teringin nak petik berries la.. grape lagi la teringin. huhu...

adda syuhada said...

wowww ada laksa..tp yg paling teruja ngn berries tuh..

Nida Husna said...

wow bestnya. teringin nak petik berries belakang rumah jugak

Along Najwa said...

Blueberry? Jealousnya I :)

blu4sky said...

LG, you guys are so lucky to have birds nesting at your tree.. i rasa budak zaman skrg dah susah nak experience tengok sarang burung or telur burung secara live :D

Mama Safiyyah said...

Org tua2 kata, kalau ada binatang dtg buat sarang, especially burung...n bertelur pulak...jgn dibuang... Murah rezeki katanya kak... Wallahu alam...

Mama Safiyyah said...

Org tua2 kata, kalau ada binatang dtg buat sarang, especially burung...n bertelur pulak...jgn dibuang... Murah rezeki katanya kak... Wallahu alam...

Unaizah said...

Bila time menuai hasil di kebun, rasa hilang penat lelah mengerah tenaga dulukan. Tumpang tengok je la saya hihihi.

JaSSNaNi said...

as salam kak min.. :)
mengendap2 buah.. aleh2 ternampak bird kan.. :D syok dia wat sarang kat celah2 tu..

ROSE said...

suka sungguh tgk kebun tuan tanah... :)

matbond2 said...

My Dear LG..... Its not a pigeon. Its a Dove. Spotted dove to be exact.

And I enjoy looking at your garden pixs.... wish mine would be like that instead of a tropical jungle.. ha ha.

Zaitun said...

Tahun lepas masa pergi Bandung kak Zai beli banyak berries makan puas2,kalau kat Kl mahal harganya.

lemongrass said...

Wan G,
Tapi siksa jugak menunggu buah blueberry tu tak masak2 untuk dipetik :-)

Kak Kasih,
finally! After berbulan menunggu, hahaha

Yana,
takpe, candu blog tak jadikan kita ketagih lupa segala :-D.
I punt ak sabar nak petik anggur kat pokok :-)

adda,
laksa instant sahaje :-)

Nida,
Dah 2 tahun menanam pokok blueberry, baru dpt tuai hasil tahun ni but emmang best! ;-)

Along Najwa,
blueberries kat sini mahal so bila dpt petik sendiri, memang seronok :-)

Blu4sky,
you are right, memang the kids escited sgt2 tengok the nesting bird especially zahra. kalau boleh, dia nak tolong that bird cantikkan the nest and nak baig that bird cover so tka kena hujan, hahaha

MamaSafiyyah,
Alhamdulillah kalau murah rezeki kan :-D

Unaizah,
bila dpt menuai, memang terus rasa teruja sgt2 nak berkebun pagi petang, hehehe

Nani,
wassalam. memang seronok burung tu dpt buat nest kat that spot tersembunyi :-)

Rose,
kebun kecil2an kat belakang rumah aje :-)

MatBond,
thank you so much for the clarification. Nampak sangat I do not know my birds kan, hehehe. I prefer doves to pigeons anyway so I'm now much happier to know it's a Malay spotted dove instead of the common pigeon :-D

Kak Zai,
fresh blueberries kat sini pun sgt lah mahalnya. Tu yg we all beria2 nak menanam blueberries and alhamdulillah dpt jugak hasil :-)

CIK Y O N G said...

Salam Sis LG,

ape pun post sis, Yong tetap penunggu setia ;-)

Kniedaz said...

wah..berries...selalu tengok kat tv dorang buat smoothies atau buh kat pancake n eskrem...ekekeke...ada belakang rumah bestnya!

Chekgu Azrine said...

mee kari tu nmpk sedap la sis..aiyoo..terliuq!!

lemongrass said...

Kniedaz,
kalau nak buat smoothies, kena tunggu all the berries kat pokok tu masak baru cukup, hehehe.

Chekgu azrine,
sabar sabar, kejap aje lagi, hehehe