Tuesday, 20 November 2012

Dedicated to the flowers

A bit too lazy to ‘talk’ so layan lah gambar the flowers in my garden

The chives flowers/bunga kucai

IMG_2190

The hydrangeas. Will it turn blue or pink I wonder?

IMG_2203

The yellow rose

IMG_2205

The red rose

IMG_2208

the purple cockscomb.

IMG_2215

The sundaze flirt.

the petals opening up

IMG_2219

fully opened…

IMG_2218

I can’t remember my botany lessons, I think these are the dried stamens (or are they the stigmas) just waiting to be blown away in the wind, hehehe….

IMG_2223

this sundaze looks a bit like sunflower up close.

IMG_2224

the ever gorgeous lavender

IMG_2226

The curry plant flowers.

IMG_2229

It’s Spring kan, so everything wants to flower and reproduce, hehehehe…..

16 comments:

Zaitun said...

SubhanAllah..cantik2nya bunga kat taman lg,jeles kak Zai.

Kat sini banyak hujan,bunga tak berapa menjadi.

norhanim md zain said...

sejuk mata memandang:)

Asyifa Mustaffa said...

waaaa...cntik sngt smua...:)
sunflower tu lgi menyerlah nmpk...!! gojes sis !!!

Shamsiah Abdul Rahman said...

Subhanallah..
Memang cantik.. ni kalau anak Bujang Sulong Sham nampak, confirm dia ungkit balik janji Sham nak bawak dia pi kedai cari benih bunga. Kuwait dah mula winter ni so memang boleh sangat la kalau nak mula projek yang dah lama tergendala tu.

kasihredha said...

cantiknya
geram tengok..

missSenget said...

sundaze tu cantiiiiikkk..!

tapi rose tu lg cntikk..

semua pn cantiiikk..

cantik..cantik..

Aida Salleh said...

Sangat sangat sangat cantik sis!
i loikeeeeeeeeeee...

norhidana said...

cantik... paling suke bunge daun kari tuh, wangi kan... tp tak suke ngn pokok daun kari selalu ada ulat hehehe

ibh_sue said...

Asslmkum Kak.
Lama sungguh sue tak masuk sini..Tetinggal ketapi dah ni..
Lagiiii..nak lagi gambo2 garden akak.. (^_^)

JaSSNaNi said...

cantek2 betul taman bunga kat sini.. syok je jamu mata.. :D

~yaya~ said...

Cantiknya! Suka semua gambar bunga-bunga tuh ;)

~yaya~ said...

Cantiknya! Suka semua gambar bunga-bunga tuh ;)

Kniedaz said...

adui...cantiknya bunga-bunga tu...saya suka hydrangeas tu. Kalau kat sini jumpa yg tiruan je...

SOHO Mama said...

Berjenis-jenis bunga kat your garden, Min! All so pretty. Jealousnya dapat tanam hydrangeas...oh and that bunga balung ayam pun I suka! Semua lah I suka :P

m.u.l.a.n said...

semuaaaaaa sangat cantik..!!!! berbunga2 segar jadi mata i yg penat ni..

lemongrass said...

Kak Zai,
skrg ni tgh musim Bunga kat sini, tu yg segala tanaman berlumba2 nak keluarkan bunga :-)

Kak Hanim,
memang season mcm ni lah yg saya tunggu2 every year :-)

Asyifa,
itu bukan sunflower, itu bunga sundaze. Tapi bila up close, nampak mcm sunflowers aje :-)

Sham,
weekend ni boleh lah bawak anak bujang you pergi nursery. Sure seronok dia nanti klu dpt buat activity menanam2 ni :-)

Kak Kasih,
The power of DSLR, membuatkan semua nampak cantik, hehehe

MissSenget,
I pun suka sgt2 sundaze tu, for me, lagi lawa dr roses, hehehe

Aida,
I pun sukaaaaaa :-)

Dana,
memang wangi betul bunga kari tu kan, lain langsung dgn daun kari, hahaha.

Sue,
Wassalam. Takpe, tinggal keretapi boleh kejar perlahan2 ;-)

Nani,
taman dia tak cantik sgt tp bila ambik gamabr close up, jadi cantik, hehehe

Yaya,
thanks :-)

Kniedaz,
hydrangeas ni tak suka matahari panas terik, tu yg susah sikit nak bela kat msia kot, hehehe.

SOHO Mama,
you know what, we nearly killed the hydrangeas sbb letak kat tempat yg kena morning and afternoon sun. Memang nearly dead lah. Then we pruned it and put it under shade and skrg Alhamdulillah, dah hidup balik, hehehe

Mulan,
kalau tengok bunga, mata penat pun jadi segar balik kan :-)