Monday, 12 November 2012

Using up the produce from the garden

After a few days being busy and tired from all the activities, hari ni baru sempat tarah gunung kain and vacuum and mop lantai..

Phew, lega hati tengok rumah ada bersih sikit Smile.

Tu sebab tak sempat2 nak menjawab all the comments from you guys.

Hopefully, esok ada masa sikit nak jawab in between nak menarah gunung ‘clothes-to-be-ironed’ pulak, hahaha.

A couple of nights ago, I made Pad Thai which is Thai rice noodles.

IMG_2003

The colour memang a bit paler banding dengan kuey teow goreng.

Sebab the cooking sauce for the noodles is basically made up of perahan asam jawa, thai palm sugar and a mixture of soy sauce and fish sauce.

Rasa dia pun lain sikit lah dari kuey teow goreng.

IMG_2009

And I got to use the chives from the garden in this dish so banyak lah jugak I letak Smile.

But it’s still very flavoursome even though it looks very anaemic, hehehe…

And tonite pulak, I made spanish chicken and rice which is an oven-baked version of paella.

IMG_2047

IMG_2054

A really good way to use up loads of veges. I added leeks, carrots, zucchinis, tomatoes, capsicum and mushroom.

The girls for once tak komplen about the amount of sayur on their plates, hehehe…

IMG_2059

And a good way to use up the tomatoes and the zucchinis from the garden Smile.

I took some photos of the sundaze flowers tadi.

I love them so much because they are so pretty. Rasa nak beli all the colours aje!

IMG_2039

IMG_2040

IMG_2042

The website says that these flowers can be dried. I should try it one day so boleh simpan lama sikit kan…

(But The Other Half will say that they will only collect dusts aje which is true I guess).

Gambar dia kalau buat birthday card or kad raya pun cantik kan, heeee….

9 comments:

Shamsiah Abdul Rahman said...

Subhanallah, memang cantik.
Sure Tuan Tanah bangga dgn "hasil" yg sebegini.

blu4sky said...

LG, tell me about it
my laundry yang menggunung setinggi gunung everest tu.. ya ampun... pandai beranak pinak..
bila dah tak larat nak tengok.. baik i masak beria..hahahaha...
dah boring masak, tukar kemas rumah..dah tak larat nak mengemop and membasuh..baru tengok kain baju.. kena ambil no ikut giliran..hahahhaa...

Ummu Madihah said...

Salam LG,

tergelak baca u menarah gunung kain. anaemic Phad Thai? ha ha! oven-baked paella, that's a nice change! the sundaze flowers are so beautiful!

Chekgu Azrine said...

pasrah je la tgok gambar makanan tuh..uhuk...sedap giler!!!huahua

Kniedaz said...

Bunga tu memang cantik...ada banyak kaler ye sis? Ooh...kalau anak saya banyak sayur dalam pinggan sure xmakan...camna ek nk bg suka mkn..padahal time baby dok makan sayur bila besar xmo plak

Azian Elias said...

mmg style spanish chicken tu macam tu ye Min.. basah2 gitu..

kasihredha said...

Cantik bangettt...
Akak pernah ada bunga kering dia je dulu.
Hari ni kat sini cuti...akak pun tgah mguruskan kain baju yg mgunung jugak nih.

Nina @ BabyBoon said...

did u use the arborio rice for the spanish rice? it costs a bomb here so i'm wondering if bole substitute with normal rice. waddayathink?

lemongrass said...

Sham,
Memang hati berseri2 dan berbunga2 setiap kali lalu dpn bunga yg cantik sgt2 ni :-)

Blu4sky,
memang betul kan, beranak pinak pandai betul the laundry tu. tapi yg nak menarah nya I sorang! Tu sbb I slalu simpan gunung kain tu dlm guest bedroom, out of sight out of mind lah kiranya, hahahha.

Ummu Madihah,
salam. I ni tak berapa gemar lipat kain so tu yg kena tunggu dia tinggi mcm gunung and orang komplen dah takde benda nak pakai, baru I tarah, hahhaa

Chekgu Azrine,
habis aje pantang, boleh lah makan sepuas2nya, hehehe. Asal jgn kembung baby tu dah lah kan :-)

Kniedaz,
Samalah mcm my girls pun, dulu2 masa babies, I slalu bagi makan sayur. Dah besar ni memilih so I slalunya cuma akan letak sayur2 yg diaorang akan gerenti makan aje, hehehe

Kak Yan,
memang nasi dia basah2 mcm tu. kalau nasi style kita, kena tunggu sampai kering kan :-)

Kak Kasih,
saya nak jugak try buat bunga kering tp surenya akan collect dust aje kan, hehehe

Nina,
I did. arborio tak mahal sgt kat sini and I usually buy 500g-1kg pack aje pun. recipe ni cuma guna 1 cup of beras arborio and it could feed 4 adults + 2 kids. I pernah buat guna medium grain rice bila takde arborio, ok aje rasa dia, hehehe...