Saturday, 17 November 2012

They’ve certainly grown

What a nice feeling this morning to be waking up for Subuh and then remembering that it’s Saturday today and we could have a sleep in after that until 8 if we want to!

No second alarm to wake us up, we can sleep in until the girls knock on our door to wake us up if we want to….

hehehehe…..

Takde nya lah sleep in pun, pukul 7.30 pagi dah terjaga balik. Smile

Macam mana tak terjaga, pukul 5.30 pagi dah terang benderang so by 7.30 tu dah terasa macam tengah hari aje lah.

After the sleep in and a mug of coffee, we straight away went to tackle the garden.

Our spinach beets and the kale plants have all been attacked by this white moth type insects.

We have no idea what they are but they definitely have destroyed most of the leaves….

So, from this…

IMG_2111

to this…

IMG_2124

We uprooted the kale and the spinach beets and replaced them with joi choi (adik beradik bok choi).

And I spent so long trimming the overgrown tomato plants and picking all the ripe tomatoes while The Other Half did all the watering by hand (rajin giler dia mengangkut the watering cans from the rain tank to all the plants berulang2 kali).

Remember my entry last week about the apple tree which is no more?

IMG_2114

There used to be an apple tree in between the citrus plants but now there’s only a bird bath and a pot of sage.

Oh well, takde apples pun takpe….

Still ada capsicum

IMG_2116

Ada chilli

IMG_2120

ada english spinach and bok choys and lettuce and pegaga…

IMG_2121

ada terung yang maybe akan berbuah in a few months’ time

IMG_2118

Ada okra/bendi yang mungkin jugak akan berbuah in a few months’ time

IMG_2119

And ada grapes and watermelons yang hopefully akan berbuah early next year Smile.

IMG_2122

IMG_2148

and ada Miss 9 yang memang sudah sangat2 teruja untuk tolong jadi pemetik buah2an dan pemetik sayur2an, hahahaha….

IMG_2132

Miss 13 sikit pun tak teruja nak petik sayur nor petik the fruits!

Buah blueberries tu pun dia tak teruja langsung nak rasa! Pelik kan, hehehe….

Miss 9 pulak sempat lagi pagi2 sebelum pergi sekolah pergi cari blueberries yang dah ripe untuk dia bawak letak dalam lunch box dia.

But I rasa miss 13 will enjoy picking the grapes once they are ripe and ready….

12 comments:

Mixed-family in da house.... said...

Sis LG,

saya try search entry berkenaan no-dig-vege-patch tapi tak jumpa.

berkenanlah tgk vege bed yg tanpa tanah tu. rumput lalang ada tumbuh tak dlm tu?

Messy Mummy said...

K.min,
Tak lama lagi dpt tgk giant watermelon lagi :)
Apa2 pun yg paling jeles tgk cili yg meriah ala2 Christmas tree :)
Kalau umah MM ada semua tu dah xder chance nak jawab 'tak der menda' nak masak. Hehehe

kasihredha said...

minat anak2 berbeza2...3 org anak tiga macam perangai...anak2 akak pun sama...sorang suka gardening...sorang hanya suka tolong2..dan sorang lagi cabut lari..pi main bola...hahhaha

Tak sabar nak tengok anggur tu masak..kat rumah akak ada satu pokok anggur dan satu pokok epal...mmg suami suka tanam pokok2 yang 'mencabar' hahaha...org perth pun dah x nak tanam epal, dia pulak sibuk nak tanam :D

[z@ck] said...

best nya. macam2 ada. tak gaduh beli kat market. oh..hai akak! lama bebenor tak singgah sini =)

blu4sky said...

Hi LG,

i pernah tanam capcium..tapi capcium tu kecik je..tak pandai besar.. maybe sbb weather kot.. tak sempat nak petik dah kena makan ngan snail...grrrr

Shamsiah Abdul Rahman said...

Masya'Allah.. pegaga pun ada tanam.
Sham cuma tanam kat bakalah je. Bila teragak nak makan, pi bawah then beli la secekak dua.. if any.
Otherwise, timun & jarjer sajalah jadi ulam.

Chekgu Azrine said...

rajin ms 13 ek...hehe

JaSSNaNi said...

nanti masa nak menuai tu, jemput i skali.. i pun suka menuai hasil.. tapi tanam tak penah.. hahahaha.. teruk kan.. :)

azlina ahmad said...

mmm best giler tgk kebun sayur k.min...berbudi pd tanah...hasilnya mesti best...teruja2..

lemongrass said...

Mixed family in the house,
it's under no-dig-garden beds. Here's the link http://salam2benua.blogspot.com.au/2011/12/update-for-gardening-lovers-aje.html. Rumput lalang boleh tumbuh klu dibawa angin and kalau guna soil yg tercampur weed seeds dlm tu. But tak banyak lah and senang nak cabut.

MM,
tu lah, I wonder if they'll be as big as last year, hehehe. Kat rumah ni kalau I cakap takde benda nak masak, emamng kena gelak lah dgn my hubby sbb freezer jam-packed dgn food and kebun penuh sayur, hahaha.

kak Kasih,
at least ada sorang yg minat sama bergardening ni kira dah cukup baik kan, hehehe. Yang kakak ni memang sikit pun tak minat nak jenguk kebun langsung.
Pokok apple tu memang mencabar jiwa raga sungguh nak membela, tu yg hubby I tebang aje :-).

Zack,
baru aje boleh relax2 sikit ye skrg ni? :-)

blu4sky,
snails ni memang keji betul kan, segala benda dia nak makan! Capsicum I dah besar, I kena petik sebelum caterpillars start makan.

Sham,
Bakalah tu macam kedai runcit ke? Pegaga ni I suka makan but sbb jarang mkn nasi, so jarang jugak lah makan buat ulam.

Chekgu azrine,
raaajiiiiin saaaangaaaat.... hahaha

Nani,
nanti kalau I dah tuai, I tayang kat you ye so mana tau, tetiba you teruja nak menanam, hahaha

Azlina,
best bila dah sampai waktu nak menuai. Part tak best nak membelai hari2 tu, hehehe

didie said...

akak,
ini barulah real farmville yang saya tengah kemaruk main ni :D how i wish i can 'farmville' for real.

oh just remembered i forgot to harvest my strawberries semalam! alamak

aspragina said...

Salam hi,

terjumpa your blog from my friend blog list.sgt layan membacanya..jeles tengok garden u, i wish my hubby dpt goment villa cepat2 leh wat garden cam u ni..tanam apa yg boleh kt gulf country ni :)