Saturday, 24 November 2012

The relationship I have with flour

The other day, I went to a bulk shop with a friend to buy some stuff.

Guess who came home with a 12.5kg bag of bread flour and also a 600m roll of glad wrap?

Who me? 

Hahahahahaha…..

Macam nak bukak bakery and also macam nak bukak kantin aje, heeeee….

I bought a 10kg bag of bread flour 2+ months ago and baru aje habis semalam, tu yang kena beli lagi.

Punyalah banyak I buat bread kan!

I cuma guna the bread flour untuk buat pizzas and bread sahaja, benda2 lain i pakai tepung gandum biasa aje.

Itu namanya makan bread or melantak bread you rasa?

hikhikhik…..

I rasa we all guna tepung lagi banyak dari guna beras kat rumah ni. Memang makanan asas ruji lah tepung tu kat rumah ni.

Like last night’s and tonight’s dinners.

Malam tadi I masak pizza.

Malam ni pulak we all masak burger and chips but I made the burger rolls myself and I also made some brown sugar rolls for afternoon tea tadi.

Tu sebab bread flour cepat habis kat rumah ni Smile.

And for the past year or so, I guna kudrat lengan kanan ni aje untuk menguli all my bread ok sebab my breadmaker masih lagi sakit, hehehe.

IMG_2257

I made 2 large sized pizzas. Cukup untuk dinner malam tadi and lunch hari ni.

IMG_2263

I made beef mince bolognaise topping. Basically macam buat bolognaise untuk spaghetti bolognaise tu tapi kuah dia buat kering sikit so the pizza nanti tak lembik basah.

IMG_2265

I added green capsicum in the topping. The first capsicum harvest from our kebun.

IMG_2268

tengah hari tadi pulak, I buat the bread rolls and also some sweet breads for afternoon tea.

Sebelum masuk dalam oven.

IMG_2276

Selepas keluar dari oven.

IMG_2281

The bread rolls ni I guna recipe yang biasa I guna untuk pizza tapi I tambah 2 teaspoons of milk powder and 1 teaspoon of bread improver.

The sweet breads pulak I guna recipe yang sama untuk buat donuts. I pernah letak the recipe before.

IMG_2286

IMG_2292

Our dinner malam ni. Burger with chips and salad.

IMG_2305

IMG_2310

IMG_2311

The Other Half kata he prefers my bread rolls than the store-bought burger rolls.

Sebab dia kata my bread rolls have more substance instead of being full of air macam yang jual kat kedai tu so dia mintak I buat bread rolls sendiri lepas ni, hehehe.

Macam manalah tak cepat habis kan!

18 comments:

anim mdzain said...

wah..memang terbaik ..semua roti tu... gebus aja..tabik spring sal LG uli sendiri...:)

umiyumi said...

Salam Kak Mynn,
mmg tabik la sama akak sbb mmg kuat menguli roti2 tu semua. naik elok dan gebus pulak tu. kalau gusti lengan ni mesti akak boleh menang anytime hehehe :)

yana halim said...

tu diaaa....punya la gebusss. geram je tengok. hehe...

Anash said...

wow..(sambil gosok mata..)
mcm kat kedai roti
tapi lagi nampak 'full of volume' tang kembang...
tabik spring banyak2 to you LG!!

Chekgu Azrine said...

fuhhh..dasat la sis tgok pizza tu..eii..knpla rumah saya xsblh umh sis..uhuk!

*muka xmalu!!

Noir Hussen said...

I'm not quite surprised by the amount of flour but I'd be surprised if you right arm is not bigger than the other :)

You nih memang rajin lah LG. Beruntung lah your family members.

atie @ ejay said...

aduuuh tiba2 lapar burger nih tengah2 malam camnih

NEKCIK said...

Salam Umi..Nekcik pun suka sangat kalau dapat meroti!!! cuma nekcik jarang guna bread flour..pakai tepong biasa jer..hampir jugak lah 10 kilos kalau mood rajin tu

m.u.l.a.n said...

Wooowwwww... Patutlah u slim melim sbb uli doh sendiri..!!! Tak tahaaaannnya i tengok.. Rasa nak ngaapp semua tu.. Camni i kena rajin menguli la jugak kan.. Lengan dah macam kaki gajah huwa hahaaa..

RedRose said...

pliss teach me how to bake!!! I masak lauk jawa je terer, tu pun hubby je yg kata. teringin nak pandai bake like you sis. T__T

Kniedaz said...

Semuanya menawan hati...kalau LG balik Malaysia buka bakery shop mesti laku....lama tak but pizza...rasa nak buat plak bila tgk pizza u tu...

SOHO Mama said...

Cantik nya roti2 tu sebelum masuk oven. Memang macam kat some neighbourhood bakery nampak :)
I make bread with kudrat tangan jugak sebab takde breadmaker. I pernah buat pizza base tapi tak berapa lembut la. I buat whitebread, wholemeal and honey oatmeal bread (sekali sekala) je. Belum experiment buat roti2 lain lagi...termasuklah roti burger!

mamasuri said...

wah byknyer...sy lak lagi best..tak pernah pun bt roti sendiri...hehhee...

azlina ahmad said...

mmm geram tgk hasil masakan akkk..TERBAIK...
tl kt msia ni..kalu 2-3 hari x dpt nasi ..hai mcm xleh hidup le plak...
dah dari kecik cam tu kan....

Real Life in Malaysia said...

Assalamualaikum LG,

No doubt about it ... you must be the bread queen of australia and malaysia combined ... he he

Nina @ BabyBoon said...

Ooh i wish they had a ten kilo beg of flour kat sini! I've a relationship with flour too! Mmg tak hadap roti gardenia yg rasa mcm tepung kosong tu. eh tapi kan dah bertahun ber-roti pun i tak pernah guna bread improver. Best eh? Selalunya kalau buat vanilla buns or pumpkin buns semua tu i letak susu tepung dgn baking powder sesudu. Now rasa curious nak try cuba bread improver ..

Wijdan Hawani said...

Lagipun air tangan u ada tambahan kasih sayang. Tu lagi sedap tuu.

lemongrass said...

Kak anim,
masa mula2 my breadmaker rosak, memang rasa tension aje nak menguli buat roti guna tangan. tapi skrg dah mcm terbiasa so no hal kalau nak buat hari2, hehehe

Umi,
Salam. kalau guna tangan kanan, gerenti menang, hahaha

Yana,
memang sedap makan roti gebus2 ni :-)

Anash,
I sometimes feel that my house mcm kedai roti sebab every week I akan meroti :-)

Chekgu Azrine,
kalau you duduk sebelah rumah I, gerenti nya you akan muak sbb tiap2 minggu makan pizza, hahaha

Noir,
My right arm is definitely more muscular than the left one. And I stress on the fact that it's MUSCULAR not fat ok, hahaha ;-)

Atie,
nasib baik kat Msia snng nak dpt burger 24-7 kan! ;-)

Nekcik,
salam. Nekcik silap orang lah, LG bukan Umi :-). Tepung roti tak mahal sgt kat sini, tu yg saya memang beli tepung roti khas nak buat roti :-)

Mulan,
mana pulak selim melim, lepas menguli penat2, membaham the roti tak berenti. terus badan naik gebus mcm roti tu :-)

RedRose,
I pun belajar baking slowly over the years. The first few years, banyak trial and error and lama2, makin pandai, hehehe...

Kniedaz,
Kalau I balik Msia, I kena beli mesin roti yg industrial punya lah kan sbb nak bukak bakeri, hahaha

SOHO Mama,
I dulu ada jugak lah buat multigrain, white bread and all the fancy grainy breads but skrg my bread making skills revolve around pizza, doughnuts, sweet breads aje sbb that's what the family likes most, hehe

Mamasuri,
I kena buat roti sendiri sbb dah beli tepung roti 12kg kan! :-D

Azlina,
we all pun at least seminggu sekali kena makan nasi jugak or else rasa lain mcm aje. Tapi roti ni memang my family suka sgt2 so tu yg I slalu jugak buat :-)

Real life in Msia,
waalaikumsalam. Hahaha...how I wish I can make all types of bread beautifully everyday so I could become the Queen of bread ;-D

Nina,
I guna bread improver in mainly sweet dough aje. I think it makes the bread fluffier so if you want your bread to be fluffier, try it. kalau setakat pizza and foccacia and the italian breads, I tak pernah letak lah :-).

Wijdan,
air tangan menguli the dough penuh kasih sayang :-)