Sunday, 8 July 2012

What do they search for?

I know that Ramadhan is just around the corner, followed by Syawal after that.

And I also know that ramai orang yang dah start surf the net mencari recipes juadah berbuka and also recipes kuih2 raya.

Agaknya sebab itu lah kot my Feedjit asik2 keluar tunjuk people coming to my blog by searching for….

“kuih gunting udang kering”…

Kalau nanti seantero dunia hidang kuih gunting udang kering as juadah hari raya, janganlah salahkan I ye!

Wahkahkahkahkahkahkah Smile with tongue out. Mari ramai2 muntah hijau, hehehehe.

Hari tu my gang kat sini and I borak2 lah pasal kuih hari raya.

Ada lah a few people kat sini yang dah ambik order biskut raya.

And we were talking on how some of my friends ordered kuih raya from some people and ended up takde sape nak makan the kuih raya sebab tak berapa sedap, hehehe.

So, we were discussing on how we should each just do 1 type of biskut/kuih raya yang memang each one terer buat but buat dalam jumlah yang banyak and then do a kuih raya swap!

Senang banget lah nanti hidup kan because by just doing 1-2 kuih raya, our tables will be full of kuih raya pelbagai jenis on hari raya day, hehehe.

Walaupun duduk kat perantauan, our kuih raya still ikut style kuih raya Msia/S’pore.

Bakal jadi bahan gelak kalau menghidang Tim Tams, Oreos, Shapes, Nice, jam Fancies di pagi raya, hehehehe…

But since orang rumah ni ada pelbagai citarasa, kenalah I buat biscuits ala2 Mat saleh jugak like meringues, florentines and butternut snaps.

Baru lah fair and square kan Smile.

Like malam ni, sebab dah dua tiga malam makan asian-style dinners, malam ni kena lah makan something western.

Nasib baik tekak Mat Saleh kat rumah ni cuma nak makan burger and chips aje instead of chicken kiev or lasagna so dengan senang hati I turutkan…

IMG_9382

We had burger, chips and bean salad.

IMG_9386

Sejak dari hari Khamis, I have been having eating fests tiap2 hari so rasa macam perut ni penuh sentiasa.

Khamis sbb my party, then ada khatam tadarus and tahlil function on Friday, then semalam melantak sushi, hari ni pulak makan burger and fries sampai penuh perut.

Luckily lah bulan puasa dah nak menjelma, lega rasa hati, hehehe….

11 comments:

Chekgu Azrine said...

Terliur tgok burger tuh!

liemaopurut a.k.a ana said...

Nak swap kuih raya ngan akak jugak eheheheh

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Nak swap jugak boleh? Kita kirim kat pilot AAX ye? Wish I can have lamingtons for Raya.

Oh...tertinggal flight. happy Birthday Aunty LG! Kita sama bintang tau! har har har *evil laughs*

Brad the most handsome cat in the world

m.u.l.a.n said...

biskut semekut i tak pernah rajin buat biarpon macam choc chips yg spoon2 je tu.. esp kalo yg kena roll & terap2 tu... gunting2 lagi la.. tapi i boleh makan sebalang sorang kot... eh, i order dgn u la kot.. kita tukar kuih raya.. tapi i beli je la.. hehehe...

shahlin said...

shalin pun mkan mcm nak rak few days ni. U ada celebration takpe. yg i ni takde celebration pape tapi makan mak ai mcm ari raya plak. kuih raya no worries. 2 jenis pon cukup, rumah i takde org dtg raya

Unaizah said...

Happy belated birthday LG!!!!! Hope all that you wish for come true, murah rezeki & panjang umur.

ps: birthdays kita selang 2 hari je from each other (yours on the 5th, mine on the 7th)

Siti Aisya mzm-fc said...

Happy belated birthday kak LG !! birthday saya pun bulan ni jugak..hikhik.
saya suka sangat tengok cara akak susun makanan lam pinggan tu,namapak menyelerakan !

blu4sky said...

LG,
that's a very good idea..sama mcm tukar2 juadah untuk berbuka..masak satu jenis bila buka mcm2 ada kat atas meja..

wan G Silk said...

kak LG, y not u buat demo camane nak buat “kuih gunting udang kering" tu...step by step punya demo tau..mesti meletop your blog..hehehe

m.u.l.a.n said...

ohhhh.. i was on the move beberapa hari lepas... ouuucchhh.. sudah miss itu hari ulangtahun..

"HAPPY BELATED BIRTHDAY TO U DEAR FRIEND...!!!"

happy, healthy & sentiasa dirahmati forever & ever...

lemongrass said...

chekgu azrine,
burger ni memang slalu buat orang terliur kan :-)

Ana,
hikhikhik...bila masuk pos, terus jadi serdak aje nanti ;-P

Brad,
You ask lah yr mama to make lamington for raya. Who knows, it might just be the next craze in msia, hehehe.

Mulan,
I pun lagi suka buat kek dr buat biskut but bila tiba aje bulan puasa, semangat buat semekut I terus membuak2, hahaha.
Thanks for the bday wish :-).

Shahlin,
kuih raya I buat mostly utk makan sendiri aje sbb bukan ada tetamu sgt pun, hikhikhik.
Takpe, kita makan puas2 skrg sbb nak puasa dah kan soon.

Unaizah,
happy birthday to you too. Hope what our hearts desire come true eh :-).

Siti Aisya,
thanks for the wish :-). I cuma hias 1 pinggan yg utk ambik gambar aje, pinggan2 lain, pakai taruk aje, hehe

blu4sky,
tu lah kan, best klu cuma masak 1 jenis but on raya day it magically turns into 5-6 jenis, heeee

Wan G,
muahahaha...tak kuasa I :-D