Monday, 30 July 2012

From 1 to 7

Ramadhan has always made me nostalgic of all the things happening around me when I was a child.

The most vivid memory is always of the neighbours swapping kuih and juadah berbuka with us just before Iftar time.

It was always the kids jobs to go around to the neighbours with a plate of food.

But we didn’t do it everyday lah. I guess setakat goreng cekodok takkan itupun nak bagi orang, hehehe.

But for the life of me, I can’t remember what kind of kuihs we normally swap around…

I guess with old age comes memory loss eh, heeeee…..

Anyway, tahun ni tetiba I terfikir nak ajak the Sunday School mak2 to do just that.

To swap our kuih muih on Sunday.

So, when I let them know about the plan, semua setuju and excited nak join which always makes it more fun bila semua excited sama!

Semalam was our first ‘swap meet’ at the masjid.

Everyone brought along bags with containers filled with food macam nak berjual kat pasar ramadhan aje, hahaha.

So what was my kuih contribution?

Custard fruit tarts

IMG_9727

 

IMG_9722

I’ve been wanting to make these tarts for ages but sentiasa malas and fikir sape aje yang nak makan.

So, when opportunity comes knocking to make 1 batch of it, terus lah I buat.

IMG_9732

And what do I get in return for making 1 type of kuih?

So many yummy kuih muih!

IMG_9734

Kuih ketayap, kuih lapis, kuih lopes, cara berlauk, kuih bakar pandan and pulut panggang.

IMG_9737

IMG_9738

IMG_9739

The Other Half said he was so impressed with the kuih muih spread and he said every single kuih tasted so sedap.

Memang sedap betul we all berbuka semalam, hehehe.

Dia kata tak payah beli kuih at the bazaar ramadhan kat masjid tu lagi lah sebab tak sesedap kuih yang Mak2 buat, hahaha.

And all the Mak2 dah siap buat list what to bring next Sunday Open-mouthed smile.

24 comments:

Tinie Mohamad said...

salam k.min..... bagus betul idea tu yek... kita cuma buat 1 kuih... dapat 2 ke tiga jenis kuih....... hehehe.....

LynnAiza said...

best macam ni! :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Min..ni cam kisah dulu2 lar,kita buat 1 kuih htr kat umah jiran2...pastu depa balas....jadiberjenis2 atas meja.

Bestnya camtu....tp jiran2 atie semuanya india.Xleh la guna idea ni :D

penDragon said...

Bestnya.....setiap org hanya perlu buat satu jenis aje kan....pastu boleh dpt mcm2 jenis kuih in returns. x payah nk penat2 buat mcm2 jenis kuih.

Chekgu Azrine said...

Duduk oversea lg best ek..kuih2 gini smua bt sndiri..klu kt mesia..kuih2 gini bli kt bazar sis..tp xsdp mcm home made..huhu

nabila azmi said...

sedp2 tengok..=)..nk resepi=)

Rai said...

meriahnya! kami yg kat msia pun da tak buat tukar2 juadah kuih ni.. cuma masa raya mak masih tukar2 dengan jiran2..dah..masing2 beli kuih je dari pasar ramadhan..hehe..

Ribbon Clown said...

Brilliant! I pun swap kuih ng jiran.. jiran I masak sedap.. so hari2 dpt makan benda sedap :P

Riri Yoorin said...

wow memang menarik n meriah tuh

♥MAMASYAZA♥ said...

sronok tgk masakan dlm blog akak. terer akak buat kuih melayu, saya ni fail bab kuih2 tradisional ni

Aida Salleh said...

wah bestnya sis. kat kl sekarang pun dah takde dah budaya macam ni.rindunyaaaaaa...

umiyumi said...

Salam Kak,
wah meriahnyaa.. untung mcm ni kan, boleh tukar2 dan mkn mcm2 jenis kuih. jimat kos tak payah beli :)

PUTUBAMBU said...

uishhh...mengancam betul tgk kuih2 tu..

susumanis said...

salam LG, ni lah t beauty of sadaqah, satu keluar, 7 datang, AllahuAkbar :-)

mamasuri said...

bestnyer...satu rezeki kuar..byk2 rezeki masuk ...

FnF Simple Life said...

alahai best nye buat bertukar2 juadah cam ni. Kalau saya kat sini sorang je ibu...adik2 ramai 20orang dok tunggu juadah kuih...cmane tuuu...ngeee...

m.u.l.a.n said...

Wohhooooo.... Meriahnya dgn bebagai kuih.. Boleh terasa2 sedap kt tekak ni esp fruit tart yg kalerful itu..

kasihredha said...

macam zaman dulu2 pulak kan...kalau kat kampung akak dulu pun mcm ni juga...bagi2 jiran2 pastu dapat mcm2 kuih :)

LemOn said...

aunty, how did you make the pastry for fruit tarts? the fruit tarts so tempting :D

yana halim said...

bestnya dpt buat mcm ni...

Zaitun said...

Salam lg...alhamdulillah dapat buat kuih muih yang sedap2 untuk dimakan beramai2,idea yang bagus.

Saleha said...

Wah meriahnya berbuka..

lemongrass said...

Tinie,
salam. memang sgtlah seronoknya we all masa bertukar2 juadah tu, rasa tak sabar nak makan, heee

Lynnaiza,
memang best, teringat zaman dulu2 :-)

Atie,
Salam. Memang zaman masa kita kecik2 hari2 buat macam ni kan. Seronok rasa bila dpt makan banyak jenis kuih. Dulu2 mana ada Param ni kan :-)

Pendragon,
memang betul. I teringin sgt nak makan mcm2 kuih muih and that Sunday, terubat rasa rindu nak makan kuih muih macam kat pasar ramadhan tu. Penat buat 1 jenis kuih but dpt 6 jenis balik :-)

Chekgu Azrine,
I guess sbb dah duduk overseas, so kena kreatif sikit masak mcm2 kuih ni. Terubatlah rindu nak makan kuih kat pasar ramadhan, hehehe

Nabila,
I cuma buat tart tu aje, kuih lain orang lain buat so recipe pun diaorang punya :-)

Rai,
sebab kat sini susah nak cair pasar ramadhan so tu yg bila dpt bertukar2 juadah mcm ni, terasa sgt2 lah meriah nya :-)

RC,
Lucky you! Dapat swap kuih hari2. Kalau lah I dpt jiran melayu, kan best, hehehe

Riri,
memang meriah sungguh upacara tukar2 kuih ni, hehehe

Mamasyaza,
I tak terer buat kuih melayu sgt, yg senang2 boleh lah nak buat. Tapi kawan2 I terer buat kuih melayu, tu yg best bertukar kuih ni :-)

Aida,
skrg semua orang busy dgn kerja and anak2 tu yg susah nak tukar2 juadah. And then, dgn jiran pun kdg2 tak kenal, tu yg buat lagi susah, hehehe

Umi,
Salam. Memang jimat sgt2 kos tak payah beli kuih muih :-)

Putu,
nasib baik lah kawan2 I jenis yg terer buat kuih, merasa I makan kuih sedap2 :-)

Susumanis,
Alhamdulillah, rezeki bulan Ramadhan al Mubarak.

Mamasuri,
Betul tu. Bila kita bersedekah, bnyk rezeki masuk :-)

FnF,
kalau ramai adik2, lagi best sbb diaorang sure lagi terer buat kuih muih kan, heeee

Mulan,
hari Ahad aje lah kuih muih I meriah mcm ni. Hari2 lain, tak kuasa I nak masak mcm2, hahaha

Kak Kasih,
memang mcm kat kampung zaman I kecik dulu2. Seronok sgt2 bertukar2 kuih dgn jiran2 :-).

Lemon,
I just googled a recipe for fruit tarts on the net and just combined a few recipes :-)

yana,
memang seronok sgt2 we all rasa bila dpt tukar2 kuih ni :-)

Kak Zai,
Salam. Memang seronok bila dpt tukar2 ni especially bila duduk kat overseas yg takde param berselerak mcm kat Msia tu :-)

Saleha,
memang meriah :-)

Batu Adventure said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...