Thursday, 12 July 2012

I completely forgot about my allergy

We went to a friend’s house this afternoon to makan2 (again!).

Pakkal lah dah nak dekat Ramadhan, memang semua orang bantai buat makan2 celebrate birthdays sebelum kena puasa sebulan, hehehe….

After about 5 minutes at her house, I started sneezing non stop and feeling generally unwell.

Dalam hati dah kata, “alamak, I just hope I’m not coming down with the flu or a head cold.

I could still makan2 and then makan2 some more (makan mana boleh letak tepi kan, hahahahaha.)

But the sneezing and tiredness were still bugging me.

Balik rumah cepat2 telan a couple of Vit C.

And then tadi masa tengah lepak2, suddenly, it struck me why I started sneezing at my friend’s house.

They’ve got a CAT!

I completely forgot about my allergy to cats sebab dah berbulan2 I haven’t been near a cat.

I think the last time was when I balik Msia kot.

We used to have a cat for a few years but we had to let it go because of my continuous allergy to it.

I definitely have to mandi and just cepat2 basuh all the clothes that I wore tadi and also the clothes that the girls wore tadi or else sampai esok2 I akan bersin.

Padahal kan, dari kecik I membesar dengan kucing ni sebab Arwah Abah I jenis orang yang suka sangat kat kucing.

Segala kucing jalanan yang datang ke rumah, dia nak bagi makan and rumah I tu memang sentiasa ada kucing lah kiranya.

But I pulak dont like cats that much maybe sebab setiap kali I pegang kucing or dekat2 dengan kucing, I will have some allergic reactions to it, tu yang terus jaid tak berapa suka agaknya.

Luckily I’m not a Vet or kerja kat a pet store kan, hikhikhik…..

Since tadi dah pergi makan2 so malam ni I tak masak….

Layan lah ye gambar our dinner last night.

last night I teringin nak makan chinese-style dinner so I pun bertukang kat dapur to make chicken gyoza, beef and vege stir fry, telur dadar with nori and marinated squid salad.

IMG_9476

Siap lagi tu masak nasi guna beras medium-grain so they cling more to each other and senang makan dengan chopsticks, heeee…

IMG_9480

 

IMG_9487

The beef and vege stir fry. I guna black beans sauce, sweet chilli sauce and oyster sauce for the sauces. Then I guna broccoli, capsicum, carrots and eggplant.

IMG_9486

the chicken gyoza. One of those finger foods that you can eat and eat and eat and eat!

IMG_9483

The marinated squid salad. Miss 8 loved the marinated squid salad she had at the sushi place and I pun cubalah buat. Dah nak sama but still belum sama lagi rasanya. The Other Half kata I have to add lemon juice and more sugar next time, hehehe.

11 comments:

Chekgu Azrine said...

Semua nmpk menggiurkan sgt!!huhu..terliur dibuatnya sis..

FatihaNur said...

erk...sama la kita ade alergik ngan kucen...

Ila@Bella@Nabila said...

OMG im in love with your spice station. i want it too. Jauh la pulak perth ni adoii

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
How could you....? Merajuk tau! har har har *evil laughs*

shahlin said...

sangatla tak tau nye, black bean sauce tu jual dlm botol ke? cair mkn fish sauce ke thick mcm oyster sauce. nk try jugak lah

Messy Mummy said...

Kak Min sama mcm hubby mm lah. dia mmg tak pegang pun boleh bersin2 dan garu2 muka tau. mm okay lagik lah... tak sampai mcm tu. both ada sinus so ngan cat, big no no. si kecik tu pulak, nampak kucing mcm nampak hantu... hehehe... maka dengan itu, akan tiada kucing di rumah :)

ur food looks interesting. beef + vegi.. yummsss..

ellynadyra said...

I dont like cats, ur food looks tempting

NEKCIK said...

salam kenal....boleh Nekcik singgah...hopefully Lemongrass tak alegik dengan Nekcik ye..sbb Nekcik ni cat lovers...Nekcik pun alegik jugak ... tapi cinta punya pasal..ku tanggung jua..cuma kena take a lot of care

BabyBooned said...

tu lah kan, isnt that the strangest thing! growing up we always had cats and i used to play with them alot but had allegy reactions allll the time. and it never occurred to my parents to get rid of the cats. hahhh! sampai skarang pun i cannot be near cats. but the sad part is i love cats. tsk tsk.

Rozita said...

Sedapnya chicken gyoza tu..macam dim sum dumpling jer..

lemongrass said...

Chekgu azrine,
thanks :-)

Fatiha,
ramai kan yg ada allergy kat kucing ni.

nabila,
I pun fell in love straight away when I saw it at the shop ;-)

Brad,
how could you guys shed so much allergen on to poor people like me? :-(( hehehe

Shahlin,
macam oyster sauce tu and jual dlm botol. ayam brand ada jual :-).

MM,
samalah mcm I jugak. Kalau kucing tu dtg dekat, memang lah i dah start tergaru2 muka and my nose pun dah start buat pe'el.
yg kesiannya orang kat rumah ni semua suka kucing and nak kucing as a pet tp sbb kab Mum dia tak boleh ngam dgn kucing, terpaksalah diaorang bela fish aje, hahaha

Elly,
I dont mind cats as long as they don't come near me :-)

Nekcik,
Salam singgah at my blog. I tak allergic kat cat lovers, cuma the cats aje, hehehe.

BabyBooned,
betul you cakap. My parents esp my late dad never thought of getting rid of the cats even though everytime anak2 dia balik, mesti ramai yg bersin and runny nose and gatal2 muka, hehehe.
does that mean diaorang sayang the cats more than us? ;-P

Rozita,
Memang ala2 dimsum dumplings lah. Kat sini I tak jumpa lagi dimsum halal, tu yg bila teringin nak makan sangat2, kena lah buat sendiri :-)