Monday, 23 July 2012

A day of puffs

For Iftar last night, I made the requested food.

So, semua orang bergembira, hehehe..

And I also made bubur kacang hijau 1 periuk kecil just for my consumption which made me happy just like the others.

Pagi tadi for sahur, I melantak bubur kacang hijau with Jacob’s cream crackers which tasted so nice at 5 o’clock in the morning, hahaha.

Our menu last night was custard horns which was made from puff pastry and packet custard.

The girls had these at my friend’s house last week and they ate them non stop especially Miss 13 who loves most sweet things (except most of the sweet kuih muih melayu).

So, I made 14 small horns which they demolish in record time!

IMG_9586

IMG_9590

They weren’t that big pun so senang nak masuk mulut.

IMG_9598

Then for the main meal, I made sausages with creamy mashed potato and gravy, bean salads and parmesan fingers.

IMG_9601

I used puff pastry again for the parmesan fingers.

And I terrajin semalam, I made dessert as well again using puff pastry, hehehe.

I told you it was a day of puffs!

IMG_9608

I made banana tart tatin from this site.

IMG_9610

But mine looks a bit darker than the site’s photos sebab I doubled the butter and the brown sugar. memang penuh dengan caramel lah!

The Other Half obviously loved it sebab ada caramel kan. He said, “I dont normally like banana but when it’s used this way, it is really nice.”

And he’s asked for rice for Iftar tonite….

I might make butter chicken to go with that rice…..

12 comments:

TopsyTurvyMum said...

Ramadhan al mubarak sis :)

Banana tart tartin tu macam memanggil2 jerr hehehe

mamasuri said...

alaa..sedap pulak custard horns tu...huhuhu...

selamat berposa akak..

Nina Johari said...

sedapnye.. comel2 pulak tu.. sharing recipe dear... emel resepi kat i boleh? dhelyma_bhyrue@yahoo.com.

thanks! :)

http://websitenina.blogspot.com/

ibh_sue said...

Asslmkum Kak.
Akak masak apa pun tetap nampak sedap dan menarik tau.
Selamat berpuasa kak..(^_^)

Eey said...

Salam Sis,
Sungguh comel sekali custard horns tu. Boleh sharekan resepi?
Thanks!
:p

Norhafizah (Lina) said...

menarik juga custard horn... can try lah. selamat berbuka puasa.

kasihredha said...

tak de resepi ke untuk custard horns tu? Nampak menarik dan sedap :)
miss 13 suka sweet...tp badan still slim

T said...

I had Bubur Kacang Hijau for Sahur too. Sedapkan makan bubur pagi-pagi buta. I also had pizza to go with it, Sangat la clashing.

susumanis said...

Ramadhan kareem to u n family LG..sedapnya custard horn tuh, i pun leh abiskan in record time gak..hehe

mamalisa said...

salam, custard horns recepi pls pls pls...kena bakar ker cemana puff tu?

Rdimple said...

selamat berpuasa LG.. :)

berkenan sgh i kat yr mini custard horns tu..cute jer..

lemongrass said...

TTM,
I kan suka buat benda2 yg tak memerlukan kederat mcm banana tart ni, hehehe

Mamasuri,
budak2 memang berkenan sungguh dgn custard horns tu. Untuk I, sedap lagi jemput2 pisang, hahaha

Nina,
I dah bagi the link kat above N3 :-)

Sue,
waalaikumsalam. Ye ke? ish, takde lah, cuma the power of a good camera aje, hehehe

Eey,
Salam. I dah bagi the link kat above N3, cubalah ye :-)

Lina,
Memang menarik utk budak2 and senang pulak tu nak buatnya :-)

Kak Kasih,
Tu lah kan, untung betul Miss 13 tu. Dia suka segala mcm dessert tp badan still keremping, hehehe

T,
memang sedap sgt2 bubur kacang at 5 o'clock in the morning. I can eat a whole mangkuk of it, hehehe

Susumanis,
hahaha...bila puasa2 ni, segalanya memang nampak menarik kan. Tu yg my girls makan mcm dah sebulan tak makan ;-)

mamalisa,
I dah bagi the link above. memang kena bakar guna oven sbb guna puff pastry :-)

Rdimple,
Selamat berpuasa.
I saje je buat kecik2 mcm tu sbb senang budak2 tu nak makan. But Bapak budak kena makan 2-3 baru terasa :-).