Tuesday, 3 July 2012

Some people are different from you…

A few weeks ago I terdengar orang berborak2 pasal food.

And this one lady (lets call her M) mentioned that her son will always ask for roti canai whenever he sees leftover dalca on the dining table.

And then another lady menyampuk and said, “beli aje frozen roti canai atau paratha kat kedai asian tu and masukkan dalam toaster. Senang aje, terus boleh makan.”

The n M pun terus buat muka repulsed and said, “Eeh, tak sedap langsung frozen roti canai tu. buat sendiri lagi sedap.”

I cuma buat Eye rolling smile dalam hati aje sebab kalau dia tengok freezer I, mau pengsan terus dia agaknya sebab penuh dengan frozen convenient food, hahahaha….

From frozen pau to all types of pastries (shortcrust, puff, spring roll, filo) to filled pastries to frozen roti canai segera to chips to frozen crumbed fish to burgers to segala macma tok nenek lah.

And kalau I jemput dia datang rumah I for dinner tonite, mau lagi lah dia pengsan tak bangun2 sebab dinner we all malam ni cuma…

Fish and chips aje yang I beli from frozen and tuang atas tray and masuk dalam oven.

After 30 minutes, siap masak.

IMG_9288

I cuma potong2 and basuh the veges to make the salad aje.

IMG_9290

kenyang jugak family I makan, hehehe.

IMG_9294

Entah lah, i cukup tak minat orang macam tu sebab pandang rendah orang lain yg makan and beli frozen convenient food ni.

She could say that her kid doesnt like the instant roti canai sebab dah terbiasa dengan home-made ones instead of saying, eeh tak sedap.

Kecik hati I yang selalu sangat bagi anak2 I makan convenient food ni, hahahahahaha….

Nasib baik dia bukan kawan I kan so memang takde lah dia nak datang rumah I and pandang rendah kat freezer kesayangan I tu, heeee……

33 comments:

Mat Gebu said...

Ehh...ada juga Kiah Kepoh kan kat sana...Alah LG, anak u besar juga...tgk mat salleh tu...pun besar juga dah..kann..( freezer i pun byk frozen food, termasuk roti canai...shhh..diam2 jgn bagi tau orang ok...)

norhanim md zain said...

Assalamualaikum..salam kenal..akak adalah peminat LG..tiap tiap hari mesti baca new entry..realy enjoy ..thanks for sharing with us..akak pernah tinggal di Adelaide ..last 2006..now dah menetap di Alor Setar..as for today entry akak sokong LG..frozen food ni wajib ada stok dlm peti sejuk tu..cepat dan mudah :))

fiezachommel said...

Kak LG,
Those frozen sgt berguna buat working mother.Maybe coz dia housewife, that's why dia ckp cam tu kot...

Noir said...
This comment has been removed by the author.
Noir Hussen said...

eee I paling tak suka frozen food. everyday wifey buat fresh food sampai dia pengsan also I paksa masak.

This is a lame joke, in case ada yang tak paham. Please don't kutuk me.

LG, it takes all kinds kan?

lemongrass said...

Cik Mat,
kalau dah melayu tu, kat mana2 pun tak boleh hilang, hehehe.
anak2 I lagi suka makan frozen food ni sbb cepat n senang and buat Mum dia suka hati :-).
Psst...rumah I pun tak boleh takde frozen roti canai tu sbb penyelamat perut dikala lapar, hahaha.

kak hanim,
Waalaikumsalam. Thanks ye sbb sudi baca blog I ni. We all pun duduk adelaide dulu until end of 2005 :-).
frozen food ni memang memudahkan kerja kita kan! :-)

Fieza,
I pun housewife tapi freezer I penuh dgn fozen convenient food, hehe. I rasa dia ni jenis yg memang rajin kot, sanggup menebar roti canai anytime and anywhere unlike me, hahaha.

Noir,
Luckily you mentioned it's a lame joke, or else memang dah lama you kena kutuk, hehehe ;-).
have you got another blog now since you've sold off the other one?

lemongrass said...

Cik Mat,
kalau dah melayu tu, kat mana2 pun tak boleh hilang, hehehe.
anak2 I lagi suka makan frozen food ni sbb cepat n senang and buat Mum dia suka hati :-).
Psst...rumah I pun tak boleh takde frozen roti canai tu sbb penyelamat perut dikala lapar, hahaha.

kak hanim,
Waalaikumsalam. Thanks ye sbb sudi baca blog I ni. We all pun duduk adelaide dulu until end of 2005 :-).
frozen food ni memang memudahkan kerja kita kan! :-)

Fieza,
I pun housewife tapi freezer I penuh dgn fozen convenient food, hehe. I rasa dia ni jenis yg memang rajin kot, sanggup menebar roti canai anytime and anywhere unlike me, hahaha.

Noir,
Luckily you mentioned it's a lame joke, or else memang dah lama you kena kutuk, hehehe ;-).
have you got another blog now since you've sold off the other one?

Messy Mummy said...

Saya ddk rumah jugak!! Frozen food? WAJIB penuhkn peti sejuk kot.. Di waktu-waktu malas (yg selalu ada tu..) mestilah nk gunakan.. Huhu..

Entahla kmin, mm rasa the taste lebih kurang. Asal x sakit perut sudah.. Yg penting cepat kerja ku... Huhu

dianas said...

kak LG, i understand what you feel bila dgr org mcm tu sbb ada antara org yang i kenal pun sceptical tentang frozen food or instant food ni. orang2 mcm ni mungkin tak faham our daily life kita yang busy or hectic and tak sempat nak masak proper bagai.. lagipun sometimes instant food ni boleh tahan juga rasa dia.. jimat pun jimat. jimat wang, tenaga semua la.. that's why kita faham kalau home manager mcm akak looove this kind of food jugaa..hehe

dianas said...
This comment has been removed by the author.
kasihredha said...

akak yg kerja ni lagi lah...uwaaaa.
Sedih tawwww.

kat Msia ni x tau nak beli kat mana filo pastry tu...teringin nak buat baklava sendiri.

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Jadi kucing ni lagilah instant. Bukak aje terus tuang dalam bekas. Adakah my Mama nak buat rendang dengan tuna itu? Sebenarnya orang cakap macam tu dia ada superior complex. Entah-entah diapun pakai frozen. Setakat cakap, siapa pun boleh. Sabo ajelah kan? purrrr...meow!

m.u.l.a.n said...

mari kita angkat 5 jari sama2... high high five five...!!! tak kuasa larat la i nak masak sokmo2 yg fresh meresh gitu.. kot ya pon i ni tak keje.. masak & makan kt rumah ok la biorpon frozen.. i mmg minah frozen.. study bab2 mem-frozen food masa duduk vietnam lama dulu.. even doctor couple jiran my aunty pon buat cenggitu...

liemaopurut a.k.a ana said...

tak kisah la kak. saya pun oke ajer ngan frozen food. as a working wife, memang kerajinan nak memasak tu tak datang selalu. frozen food penyelamat. hiduppp frozen food!!! eh hehehe

Aymy With L♥ve said...

I Mana sempat jer... Yang frozen harus ada yg homemade pun ada... Yerla, kita manusia biasa mana bisa hari2 pun asyik mood baik punya nak main masak-masak beria segala mak nenek kan... At least, kalau dah darurat or takde mood or nak cepat, orang rumah tak le kebulur... Ahahahaa... Tapi, memang ada certain brand punye food yang kita rasa tak sedap n tak lalu dek tekak... tapi ada opsyen, beli brand lain yang lalu dek anak tekak... Abis cerita... Heeeehee...

i'm ezza haniza said...

sedapnyaaaaaaaaaaaaa.

ellynadyra said...

xbek kan camtu! Peti ais i pun penuh cam u!

mademoiselle ten said...

Dah ada yg senang buat apa nk pening kepala berpeluh segala bhgian dlm badan ... At least ur family nk makan makanan2 mcm tu kalau family i mesti nk makan nasi ... pening asyik nk kene pikir nk masak lauk apa tiap2 hari... rasa nk resign je mcm la bolehkan

Aswani said...

kak LG, terasa hati nampak! hahahaha tapi sebenarnya kalo buat roti canai sendiri lg rasa guilty sbb punyalah banyak minyak kena letak kan, at least kalo beli yg frozen takdaklah nmpk segala minyak2 tu kan! hahahaha

T said...

LG,
My freezer sentiasa ada Frozen Roti Canai. Last minute pemalas food :-) Especially since dal guna split red lentils 10 minutes jer dah siap without the whole soaking thing.

I banyak jer guna cooking shortcut from curry paste, to kulit karipap (empanada shells) to cake mixes. Sometimes, break-and-bake chocolate chip cookies make it into my freezer too, tak tau macam mana dia boleh sampai situ :-P

Noir Hussen said...

LG, I must thank you a lot. Referrals from your site come 3rd after Mr Goog and an US site.

I only sold the domain, blog remains sama at ORDINARY LIFE tiPS'

n.a.n.i.e said...

ehh..frozen food sgt membantu utk kami2 nih tau..pnh simpan karipap frozen dari tahun 2010..baru buang last week sbb takut inti kt dlm tuh x elok..hikhik..

mrs kayrul said...

ada jugak erk stok makcik murai kat sana..hehehe

kalau saya anak sikit baik la beli frozen convenient food jer jimat masa nak memasak...hehehe

Eliss Mie said...

dia tak pernah jumpa roti canai frozen yang sedap laa tu..kesian ;p hahahaha

KayNisa said...

frozen roti canai sedap buat wrap.. kalau dia tgk esbox sy. mesti xnak ambil buat menantu/adik ipar. ha3

amirah said...

tak nikmat hidup kalau tak makan convenient food..huhuhu

AbbotCottage said...

Ehhh ada jugak Mak Jemah kat sana yaaa? Ingatkan tak ada... hurmmm.
Alahhhhh, pedulikkan langau-langau yang berbunyi macam tu, ini hidup kita, kita yang atur, asalkan cukup bekalan dunia akhirat, Alhamdulillah, syukur.

Aida Salleh said...

betul ke anak dia taksuka? Ke dia yg kedekut nak beli.hehehehehheeee.....rumah i pun mmg jenis tak pernah takde stok...kalau takde nanti ada je yg menjerit...lagi2 adik2 yg teenagers yg selera tengah macam rimau tu...hehehehhe...

(sis, i terbang ke sydney/melbourne mlm ni tau :-) )

shahlin said...

kui kui kui kak LG pandai kecik hati!

eda said...

eh eh nak g beli roti canai segera la ... teringin lakkkk ... auwwww !!!

Chekgu Azrine said...

Kt sini frozen food yg sdp roti canai je..hehe..sbb tu je yg pnh cuba..

lemongrass said...

MM,
I pun beli all the frozen food sbb my family loves them and menyenangkan kerja I.
Banding dgn roti canai mamak baru tebar, memang lah jauh tapi untuk pengubat rindu, amatlah sedapnya! :-).

Dianas,
I guess orang2 ni jenis yg sgt2 rajin banding dgn I yg slalu ada waktu2 malas masak, hehehe.
Memang ada some instant frozen food yg tak sedap langsung, but bila dah jumpa yg berkenan di hati, akan ku beli everytime, heee

Kak Kasih,
hikhikhik...alah, saya yg tak kerja ni pun penuh freezer dgn frozen food, hahaha.
Cuba cari kat bangsar ke or places yg penuh dgn Middle Eastern people sbb diaorang guna filo pastry ni slalu jugak.

Angelina,
you all lagi lah kesian kan, memang bukak tin, terus tuang on a plate, hehehe.

Mulan,
sape yg takde frozen food in their fridge, memang lah rugi besar kan, hehehe. Actually, mana sempat pun nak buat and beli everything from fresh esp bila tugas driver diperlukan hari2 kan.

Ana,
I kan suri rumah so sepatutnya kena lah buat everything from scratch, hikhikhik. Tak kuasa I! :-)

Aymy,
memang betul tu. Bnyk gak frozen food yg tak sedap sgt tapi bila dah jumpa yg sedap, haruslah I penuhkan freezer dgn benda2 itu :-). Asalkan keluarga I suka and kenyang makan benda2 tu, ok lah kan, hehehe

Ezza,
fish n chips makanan penyelamat yg sedaaapppp :-)

Elly,
hehehe...sure this lady pengsan gak kalau tengok freezer you ye? :-D

Mademoiselle ten,
I punr asa syukur sgt sbb my family tak kisah tak makan nasi hari2 so senang lah sikit kerja I, hehehe

Aswani,
memang betul tu, I rasa mcm rugi aje guna minyak banyak2 tu nak rendam roti canai dough tu, hehehe. Tu sbb agaknya kalau I buat roti canai tak cantik sbb minyak sikit aje :-).

T,
I pun love to buat dhal using the split red lentils. Sekejap aje dah siap kan :-).
My girls love the frozen roti canai, tehy could have them daily if I let them!
I tak pernah beli the break n bake cookie dough, so I ni lagi rajin lah ye dari you ;-).

Noir,
you are welcome :-)

Nanie,
muahahaha...I pun rasanya tak berani kot nak makan karipap frozen fr 2010. I pun slalu jguak buat proses pembersihan for my freezer and then jumpa segala mcm benda yg tak diketahui asal usul, hehehe.

Mrs Kayrul,
melayu kan, kat mana2 pun sama, hahaha

Eliss,
hahahaha...betul tu. Kesian dia kan ;-D.

KayNisa,
hahahaha...kalau dia tengok feezer I, memang takkan dapat jadi BFF dia :-)

Amirah,
betul tu, buat apa susah kan diri kan. best apa bila bukak freezer tgh malas2 and then nampak ready made food yg boleh terus digoreng atau dimasak :-).

Abbot,
kat sini memang ramai stock2 mcm tu. Tu yg kalau boleh, memang tak kan ku join orang2 itu, hehehe

Aida,
hikhikhik...ha'ah kan, next time dia cakap macam tu, akan ku perli dia :-).
How's your trip so far?

Shahlin,
I tak kecik hati sbb dia bukan ckp direct dgn I tp ada lah rasa tempias2 dia, hahaha.

Eda,
I baru restock roti canai segera I last week so ada banyak lagi dlm freezer tu :-)

Chekgu Azrine,
kat msia sure lagi banyak frozen food kan sbb frozen food yg mcm2 jual kat sini pun diimport dr Msia and Indon and Spore :-).

Ina Nadia said...

Entri about frozen food ni buat saya teringat dalam freezer ada frozen roti canai and roti bom.haha.kebetulan tengah lapar.why M tu perlekehkan this kind of food?sometime,frozen food ni help us especially time lapar macam ni.hehe..