Tuesday, 24 July 2012

Another kuih in my repertoire

Ini kuih yang wajib I buat every puasa sebab senang nak buat and tak guna banyak bahan2 and senang dimakan and everyone loves it.

But everytime I buat, mesti akan ada yang pecah punya lah.

Doesnt matter how carefully I shape it to make sure takde lobang2 bertuah and doesn’t matter how carefully I handle it bila dah masak, mesti akan ada 2-3 biji yang pecah.

For me, kalau 2-3 biji pecah out of 20+ I buat semalam, itu dah kira sangat bagus lah, hehehe…

Ada ke sape2 yang buat buah melaka ni tak pernah pecah?

I guess kalau buat kulit dia setebal mungkin and gula melaka dia seciput aje, boleh kot tak pecah langsung but takde sape yang lalu nak makan pulak nanti sebab tak sedap.

 

IMG_9620

And then kena buat kecik2 or else adalah nanti yang tercekik makan buah melaka kat rumah ni.

IMG_9621

Kecik2 tapi penuh isi so kulit kena nipis. Banyak demand betul lah anak2 tekak orang puasa ni! Winking smile.

And for main meal, I masak butter chicken and sayur goreng and madras beef. madras beef ni lebihan hari tu so I just panaskan balik aje.

IMG_9630

IMG_9631

Bulan puasa ni kena pandai budget masak cukup2 aje untuk dinner so takde leftovers sebab takde sape nak makan the next day.

Tapi punyalah susah nya for me to budget sebab dah slalu masak dinner+leftovers kan.

But so far, ok lah, yang boleh dimasukkan dlm freezer, I sumbat dlm freezer. Yang tinggal seciput aje and semua orang dah tak boleh nak telan sebab kenyang sgt2, terpaksa I buang. Sedih aje rasa.

I’ll get to the right amount one day! Open-mouthed smile.

Malam ni I think I’ll masak beef schnitzel and fries with salad.

And jemput2 pisang with maple syrup as the kuih kot, hehehe….

By the way, untuk sesiapa yang nak tau macam mana nak buat custard horns tu, sila lah jenguk ke rumah TopsyTurvyMum sebab dia ada letak cara2 nak buat.

I ada sikiiiiiiiiit malas nak type kat sini, hikhikhik….

15 comments:

Aida Salleh said...

Wow! Butter chicken.Sis, nak mintak resepi butter chicken from u boleh tak? sejak balik cuti dari aussie aritu d whole family dah tangkap cintan dengan butter chicken. (sampai we all beli pack instant bawak balik malaysia lah). hehehehhee...

Fazlinil Irma said...

maybe ada lubang udara KOT.. tu sbb pecah masa masak. sekadar pendapat 2 puluh sen saya. heeee.

kasihredha said...

selalu juga pecah..kena buat padat2...dah buat padat2 pun pecah gak.
Memang susah benar nak budget ...kadang2 x cukup...kadang2 terlebih. Biasanya berlebih le...kalau bulan puasa ni kalau lebih bererti buang le...sebab dah x de sapa nak makan.

m.u.l.a.n said...

tu sbb i malas buat.. sbb selalu ada lovangs yang bikin i naik hangin..!!

but melaka balls ni (cewah kasi henggeris sikit nama nya) my #1 fav dlm kategori kuih tradisional.. actually semua kuih pon #1 hahaaaa... nak try buat lagi la nnti.. jeles sbb u dah buat.. huwa hahaa...

ADEEYA said...

Sedapnya menu for tonight yumyum~

TopsyTurvyMum said...

Tanjat gegel!
Tak update pun hari ni tetiba tgk online user mantap semacam jer...check kat feedjit..oohh,patut lerr..hehehe. Thanks:)

susumanis said...

Baru semlm kita buah kuih ni for t 1st time, tapi kaler pucat jeh sbb pakai air daun pandan sikit je, semlm x de lak yg pecah sbb ada makcik tu bg resepi campur tepung beras sikit instead of tepung pulut je..janji sodap kan LG :))

ibh_sue said...

Betul tu kak..Kalau tak pecah kompem tepung ja yg banyak dr gula melakanya..Heee..
Akak..madras beaf akk tu nampak sedap sgt tau..

Aymy With L♥ve said...

Kak Myn, selamat berpuasa... Memang betullah... Susah betul nak bajet masak cukup-cukup jer.. Same goes here... kalau yang lebih hari ni, esok dah tak jalan... Memang cik tongsam la yg kenyang...

annapeje said...

salam
my mum ckp campur 2 sudu tepung gandum so dia x lembik sgt :D

shah_izan said...

sis

seingat sya ler, sya buat stakat nie mmg x penah pecah
cuma pakai tepung pulut n air daun pandan.
mgkn my skill kot... hahahaha

Aisyah Wm said...

mcmana buat jemput2 pisang n maple syrup tu.. buat mcm jemput2 biasa n mkn dgn maple syrup ke mcmana? mcm sedap je dgr..oopps baca:) tq kak LG!

lemongrass said...

Aida,
hahaha...butter chicken ni memang famous kat OZ and UK and akan ada on every Indian restaurant's menu.
I slalu guna recipe http://www.taste.com.au/recipes/9741/butter+chicken tapi I tambah 1 biji brown onion masa masak garlic n ginger tu.

Irma,
Memang ada lobang halus2 tak nampak dek mata kot but bila direbus, dia jadi besar, hehehe

Kak Kasih,
memang susah nak budget ni kan walaupun kita dah cuba nak budget. memang slalu berlebih jugak and sampai masa, cik tong yg makan jugak.

Mulan,
Masa first time I buat, lagi lah teruk sbb penuh lubang semuanya. Skrg ni dah makin ok sbb cuma sebiji dua aje yg berlubang :-)

Adeeya,
bila tiba bulan puasa, semua menu mmng nmpk sedap kan ;-)

TTM,
I malas giler nak menaip the recipe and then teringat yg you pernah letak on yr blog so terus lah cari the link. Nasib baik jumpa :-)

Susumanis,
Oh, kena campur tepung beras sikit ye. Next time I nak cuba campur tepung lain sikit tak nak bagi pecah. Thanks ye :-)

Sue,
Kalau yg jual kat pasar malam tu kan, I rasa slalunya penuh dgn tepung and sikit aje gulanya kan, tak sedap langsung :-)

Aymy,
Tu yg I sumbat aje dlm freezer benda2 yg boleh di freeze kan. Kalau tak, memang cik tong yg kenyang.

Annapeje,
Salam. I guess kena campur sikit tepung lain utk bagi adunan tu stabil sikit agaknya ye :-)

Shah_Izan,
hikhikhik...itu namanya dah pro lah tu! :-)

Aisyah,
Ha'ah, macam buat jemput2 pisang biasa but cicah dgn maple syrup. I slalu kurangkan gula dlm adunan jemput2 tu so tak lah manis sgt bila dimakan dgn maple syrup ;-)

Aida Salleh said...

Dah google dah resepi tu. TQ sis. Tak sabar nak impresskan my family. Heheheheee...

Mashoney said...

Salam sis, boleh saya tanya di mana u dptkan fresh kelapa parut tu.. Ke u buat sendiri.. Sy org baru kat sydney, tak tau mana nk cari kelapa parut.. Mngidam betul onde2 time puasa ni huhu.. Thanks! :)