Monday, 9 July 2012

Can’t come up with a catchy title

The girls are currently having their school holidays so tugas I sebagai supir is halted temporarily for 2 weeks.

Lega rasa sekejap sebab tak payah berkejar in the morning.

I can lepak2 minum kopi in the morning instead of having to gulp the coffee down.

Macam2 project dah timbul dalam kepala I untuk dilaksanakan during the school holidays ni.

But so far, nothing has yet been started.

(kain baju pun malas nak dilipat lagi, inikan pulak nak start buat project lain, hahahaha.)

Sampaikan Miss 8 said to me pagi tadi, “I think I’ve run out of knickers to wear. I think they are all in the laundry baskets.”

Hikhikhikhik….pandai2 lah kamu selongkar the laundry baskets cari your knickers ye sementara your Mum ni tunggu kerajinan timbul nak lipat the gunung kain itu.

Nasib baik lah semangat and kerajinan nak masak masih ada lagi so I made baked chicken bolognese pasta with ricotta and vege topping.

I have 1kg of ricotta cheese to be used up before Wednesday so tu yang our dinner and dessert menu tonite both guna ricotta, hehehe.

IMG_9398

 

I sauteed diced onion, garlic, diced eggplant and chopped up spinach leaves until cooked and wilted. Then I added them to the ricotta. Mix everything well and season with salt and pepper.

Then cook some diced chicken breast. Pour a jar of bologenese sauce and let it simmer for 10-15 minutes.

Cook some elbom macaroni and pour the cooked pasta into the bolognese sauce.

Then layer the bolognese sauce in a baking dish and top it with the ricotta mixture.

Sprinkle some grated cheddar and parmesan on the ricotta mixture. Bake it in the oven until the top has browned and melted a bit.

IMG_9393

The Other Half pun dah jatuh cinta with this white baking dish sebab dia kata senangnya cuma guna this dish aje untuk sautee and cook things on the stove top, pastu terus boleh masukkan dlm oven. And then nak basuh pun sgt2 lah senang nya sbb nothing sticks to it.

Tu lah Yang, I nak beli lebih2 haritu you dah jeling2 manja, now you pulak yang suruh I beli banyak2, hehehe…. Kita beli yang kaler merah and putih ye YangSmile.

IMG_9408

Then makan dengan green salad to cut down on the richness.

IMG_9411

Definitely yummy! Smile

16 comments:

kasihredha said...

nasib baik masak tak cuti kan :-)
kain boleh gotong royong lipat nanti.

liemaopurut a.k.a ana said...

saya pun x suker lipat kain kak ;p. semua menu akak nampak sedap2

linda said...

Banyak betol jenis2 cheese tu kak LG... Saya smpi skng xtau nk beza function dia mcm mana...

shahlin said...

kain baju i dah jumpa cara yg paling eficient utk org yg "tak perajin" spt saya. lepas angkat kain either lipat 2 elok2 tindih satu2 or i angkat dgn hanger dri luar masuk bilik laundry gantung balik elok2. less wrinkle, less work! yippie

norhanim md zain said...

woi..sedapnya..saya rajin basuh baju but mai bab melipat siap berbakul bakul la tunggu giliran utk di lipat :))

June said...

mak ai 1kg of Ricotta susah tu nk hbs kan. sana murah ke cheese product diaorg ?

hahaha.... tambah koleksi merah cantik gak tu kak min.

ibh_sue said...

Penyakit yg sama tu kak. Sue pun malas nak lipat kain. Sue gantung ja..Heee..

norhidana said...

heheheh... biasalah tu kak, kadang2 kemalasan tu tak blh dibt apa... nsbla kt umah tu mak ngah or mak tek rajin melipat... tak pun kadang2 edy pun lipat kain...selamat lah...

aduhla... kalu pg blog akak, tak sah kalu tak terliur tau

Azian Elias said...

hantar laundry service lah min.. tapi u masak tak cuti ..itu lagi tabik springggg...

Shamsiah Abdul Rahman said...

Me, cuci kain mmg rajin. Tang lipat mmg fail. Biasanya akan panggil my heroes 3 + 1 gotong-royong lipat sama2. Tho' saiz x sama (besar kecik) but as long as dh berlipat, alhamdulillah.

IntanRizal said...

Kak LG,
berkenannya tengok baking dish tu!!! tapi tu la nak mintak tolong belikan pun amatla jauhnya nak dihantar balik ke penang ni ha.... intan boleh jelaous tengok dari jauh je la... huhu..

AbbotCottage said...

biarkan ajer baju2 yg tak lipat tu....sorok dalam bilik, bukan org nmpk pon, ngeh ngeh ngeh....(huhuhuh pecah rahsia haku..)

umiyumi said...

Salam Kak LG,
baguslah baking dish tu..mmg serbaguna. akak beli kat mana? dkt House ke?

wan G Silk said...

i think the title is catchy enuf la..sebab i pun tak sabar nak intai2 your blog due to today's "not so catchy title"..hehehe

Zaitun said...

Samalah macam kak Zai kadang2 sampai 2 hari baru habis lipat kain.

Dah lama kak Zai teringin mangkuk tu,kalau dapat warna merah tapi harga dia membantutkan.

lemongrass said...

Kak Kasih,
kalau I suruh diaorang tolong lipat baju, berdarah mata I tengok the tunggang langgang simpang siur lipatan, hikhikhik

Ana,
tu sebab kain2 kita dah menggunung baru kena lipat, hehehe

Linda,
cheese ni memang banyak jenis lebih kurang mcm beras ada banyak jenis jugak, hehehe.

Shahlin,
I cuma lipat terus towels aje kat ampaian so bila bawak masuk, dah cantik terlipat. Baju2 pulaknya, tak kuasa I nak lipat kat ampaian, hehe.

Kak Hanim,
pakkal mesin yg tolong basuh, kalau kena basuh tangan, I surrender awal2. Lipat baju tu sbb kena guna tangan, tu yg dah ada 2-3 gunung, baru saya lipat :-).

June,
tu lah kan, nasib baik habis jugak 1kg tu, hehehe. Cheese kat sini ada yg murah and ada yg mahal. Ricotta hari tu was $6/kg, tu yg I beli 1kg terus :-).

Sue,
I tak boleh nak gantung semua sbb tak cukup tempat, hahaha

Dana,
ada sesetengah orang memang suka lipat kain kan. Sambil lipat kain sambil tengok tv. But saya bukan termasuk dlm golongan itu, hehehe.

Kak Yan,
benda2 dalaman tu yg I malas sgt2 nak lipat, tapi nak hantar laundry service, malu wehhhh :-).

Shamsiah,
Dulu2 hubby I slalu tolong lipat kain tp since I full time housewife, kesian pulak suruh dia balik2 kerja kena lipat kain, hikhikhik.

Intan,
memang jauh tu especially bila fikir cost AustPost yg teramat lah mahal nya ke Msia, hehehe.

Abbot,
I dah sorok utk 2 minggu, tu yg sampai dah nak terkeluar dari dlm spare bedroom tu, hahaha.

Umi,
Salam. Ha'ah, I beli kat House sbb dia tgh sale 2 weeks ago. Kalau tak sale, I think a bit too expensive. But memang best sbb boleh guna anywhere :-).

Wan G,
hari2 kena fikir title, pening jugak kadang2 kan :-)

kak Zai,
2 hari tu dah kira bagus lah utk saya :-). Kadang2 sampai seminggu lebih saya tak lipat, hehehe.