Wednesday, 4 July 2012

1 more day…

Malam ni tuan rumah memang betul2 busy preparing for tomorrow.

Ye lah kan, tak main lah frozen convenient food ni, wahkahkahkahkah…. Smile with tongue out

Satu badan I rasa penat semacam.

Ini belum lagi ambik catering untuk 50 orang, mau pengsan tak bangun seminggu agaknya, hahahaha.

Macam mana lah I nak jual kuih kat sini, baru buat untuk jamu orang makan aje pun dah penat…

Kalau kena buat kuih hari2 untuk dijual, memang tak boleh bayang kan lah…

But, kalau kita jual kuih atau masak untuk catering, kita tak payah kena kemas rumah tip top at the same time kan, so maybe tak lah rasa penat sangat ye tak.

Ini sambil masak, sambil mengemas satu rumah, Cinderella pun kalah, hehehe…

So, for dinner, I masak something simple aje, meatballs and sausage stroganoff with pasta and cheese bread.

Meatballs and sausages I memang dah masak lama and simpan dlm freezer ajaib tu untuk digunakan disaat2 kecemasan like tonite.

tinggal defrost and masuk kan dlm kuah stroganoff tu.

Cheese bread tu sebab ada lebihan dough dari bread yang I buat untuk esok so tinggal tabur cheese, garlic granules and herbs aje on the dough.

IMG_9297

IMG_9303

Nanti tunggu lah ye gambar2 yang I might ambik esok kalau I free and tak sibuk melayan tetamu, hehehe…

10 comments:

shahlin said...

kata wife, mother, home manager, chef... haruslah sume sempat utk prepare. fotografer sila masuk dlm portfolio sekali yer

Yazreina said...

bleh yaz tau what's ur recepi for the stroganoff??

umiyumi said...

tak pernah rasa lagi stroganoff tu mcm mana agaknya ya. nanti nak kena try jugak lah :)

kasihredha said...

ada tamu lagi ye...
dulu suka makan stroganoff di san francisco resto...tp sekarang dah x de menu tu lagi...nak buat sendiri x pandai.

Eey said...

Salam kenal...
Tak sabar rasanya nk tengok apa hidangan untuk esok, huhuhuuu...
Mesti menunya best2.
:p

Penyuluh Perikanan said...

salam persahabatan.......
saya follow 2317.....
mohon sudilah kiranya follow kembali...thank
(Penyuluh Perikanan)

klynnismail said...

mana boleh macam tu kak..
tu pun frozen food, walaupun buat sendiri. Eeh, tak sedap langsung nanti..
Muahahahahah...
Okay saya main-main.
Selamat menjamu tetamu. ☺

Rasidah Ahmad said...

apa yang akak masak semua nampak mcm sedap je..ermmm kena belajar nie...




baju kurung budak utk raya!!
www.bajukurungmurahsangat.blogspot.com

Zaitun said...

Salam lg...lama kak Zai tak berkunjung.

Apalah agaknya yang nak dihidangkan untuk tetamu tu.

lemongrass said...

Shahlin,
hehehe...but kalau ada genie best jugak. I boleh masak, dia boleh kemas kan :-)

Yaz,
I guna this recipe as a base http://www.taste.com.au/recipes/7646/beef+stroganoff. But I tambah tomato paste sikit and tengok banyak mana kuah i nak, I add more water or less water to it.

Umi,
For us, sedap lah :-). Stroganoff ni boleh makan dgn pasta, mashed potatoes atau nasi jugak. But I suka dgn fettucine sebab lagi sedap I rasa :-).

Kak Kasih,
cubalah buat stroganoff ni sbb actually senang aje nak buat. As long as ada mushroom, sour cream and tomato paste, dah cukup dah :-).

Eey,
salam singgah ke blog I ni :-). menu biasa2 aje but for me yg kena masak, rasa laur biasa jugak lah, hehehe

Penyuluh perikanan,
Salam. Terima kasih sbb sudi follow blog ni.

klynn,
hikhikhik...nasib baik lah I tak jemput orang tu, or else memang asik kena perli aje lah kan, hahaha

Rasidah,
thanks to a good camera, tu yg nampak macam sedap aje, hehehe

Kak Zai,
Salam. Apa khabar? Dah sihat sikit? Adalah menu biasa2 aje, hehehe :-)