Monday, 18 July 2011

Activities at the farm

We didn’t do much sebab tak nak lah jam packed it with activities sampai nak pengsan kan. Baik tak payah pergi holidays macam tu, hehehe.

But The Little Misses spent a lot of time playing with the goat Open-mouthed smile.

For us, holidays mean doing something different but having a lot of relaxing time at the same time i.e. just lounging around reading books and spending time with each other Smile.

Before I forgot, this is the name of the farm that we went to..

IMG_1177

Boronia is a group of flowering plants found in Australia so memang true blue Aussie farm lah eh Winking smile.

The first day at the farm, we spent it going for a short walk to the dam and going on a boat.

Not a big boat mind you, cuma a small row boat and a canoe aje. But we had so much fun rowing and canoeing. Dapat lah jugak The Little Misses merasa nak go row row row your boat kan.

First they tried the row boat…

IMG_1020

IMG_1033

IMG_1059

They managed to stay upright the whole time, takde sape tergolek masuk dalam dam..hahahaha.

Then they tried the canoe…

IMG_1069

IMG_1071

I pun ber canoeing jugak just me and The Other Half going around the dam but takde sape nak ambik gambar masa tu. Or else, sure nampak romantis sugguh kan we all berdua sitting in a canoe, hehehehe….

Pastu bila dah penat bercanoeing, sambung balik main dgn the animals..

The next day, lepas bagi makan the animals, we went for a longer walk and just stayed at the farm mucking around the house and relaxing.

Puteri puteri ayu menunggu our prince charmings sambil main buaian, hahahaha….

IMG_1105

Mak puteri2 ayu pun nak gak merasa naik buai weh!

IMG_1125

We brought along a bike so the little misses could ride around the farm but they rather walked and ran and skipped instead Open-mouthed smile.

IMG_1140

Masa ni dah nak sunset so The Other Half’s making sure the wood-fire heater is well stocked. It kept us so warm masa berehat2 in the lounge room.

IMG_1162

Kat sini, pokok buah yang pakai kelambu, not the people Smile.

IMG_0957

IMG_0960

Berlambak2 apples bergelimpangan on the ground. Kalau my Mak and Abah nampak ni, sure diaorang kata, “alahai, sayangnya, buah cantik2 and mahal2 dibiarkan jatuh. Kenapa takde sape nak kutip ye.” Open-mouthed smile.

Buah apple gugur atas tanah bergelimpangan ni samalah macam buah rambutan gugur bergelimpangan atas tanah masa tgh musim kat Msia kan, tak larat nak kuitp, hahahahaha….

And to cap off the entry tonite…

A special photo…… (siap dengan model tajaan lagi).

IMG_1171

This is the toilet at the house at the farm. It is an outside dunny!

OMG!!!!!!!

Nasib baik lah our house tu secluded giler, surrounded by forest at the back so memang takde sape can see us. But let’s just say, only The Other Half aje yang berani pergi toilet tengah2 malam buta.

Memang lah forest kat sini takde tiger nor elephant nor serigala jadian but forest kat sini ada possums, kangaroos, emus and all the other nocturnal marsupials!

Lagi lah I tak berani nak jumpa diaorang while sitting on the toilet tengah2 malam buta. Adalah nanti yang menjerit mengalahkan pontianak, hikhihkik…

Thus, the rest of us just crossed our legs and waited for morning to come really really quickly, muahahahahaha…..

28 comments:

June said...

sronok nyer best rasa nk join skali :)

Sizuka said...

k.min,

i wanna go! eh! bila nak gi perth ni? kena make plan.

ps : dulu2 masa rumah arwah datuk i, toilet kat luar, memang bercinta nak pegi time memalam buta. takut sgt2.

sHieRa cAkAp said...

Hahaha.. toilet kat luar.. nostalgic! dulu masa duduk kuarters tentera pn tandas kat luar! Hu.. Nak canoeing jugak... so lomantik!!

penDragon said...

K LG,

Best la cuti2 farm ni...mmg nampak tenang & mendamaikan...and....kalau toilet kt luar mcm ni I pun takut nk pergi mlm2...kecik2 I sempat merasa toilet kt luar rmh pastu xde lampu pulak tu...guna pelita je

Maya Marisa said...

Wah, mcm zaman dolu-dolu yea, toilet kat luar...
I would follow your steps jugak kot, just cross the legs...hahaha

3E said...

Kak LG...
tengok ur pictures & story pasal ur punya holiday kali ni macam menarik sungguh!!!....mesti seronok 'kan..nanti nak buat holiday macam n jugak la....kasi happening skit kat anak-anak....hihihihi....
Btw, pasal toilet kat luar ni...I mmg dah biasa sbb rumah atuk I kat Negeri Sembilan pun toilet dia mmg ada kat luar...dulu2 masa kecik2..kalau malam dah sakit perut sangat paksa adik2 I temankan I ke toilet...adik2 I duduk kat luar toilet tunggu I settle la....torchlight tu wajib bawa tau....:-))

blu4sky said...

looking at the misses make me wish that i were there..rasa nak lari sepuas puas hati..run freely..feel so down at the moment...

mama lubna said...

waa bestnya..baca entry ni mcm dah sampai kesana rasanya...teringinnya nak rasa holiday mcm tu hehe..kalaula kat msia ni ader tempat mcm tu kan alangkah seronoknya..haha...cantik betul tempat tu..

Danial Ikhwan Jaafar said...

waaahh! super nice! i would certainly love to spend all day canoeing!

lol @ the toilet.well, i never once felt afraid to go out at night last time because it felt so different, the night in australia and the night in malaysia. tak boleh imagine ternampak pocong ke toyol ke dekat australia. hahaha

Syahira Ismail said...

bestnye, back to nature trip. susah nak jumpa kat malaysia..malam ni nak mimpi sampai kat tempat tu..hehe

PatinPasta said...

Kak Min,
Saya dok tergelak bila baca part toilet kat luar nun. Haru jugak ye? Bila malam kena kurang minum air la, kalo tak kang kena melawat toilet lak :D

Dok gelak jugak bila tengok muka Kak Min, memang penggeli sungguh! Haha!

Ayu said...

uuwwaaaaa...mcm nak pi sana skrg gak.isk...bestnya dpt dok kat tmpt yg aman damai mcm tu.tíngat hb ayu prnh tnya ayu...camne klu kena dok kat umah yg jauh dr org lain (kira2 mcm kg ceruk gakle).then ayu jwb...no hal as long ada benda yg ayu leh buat selain dr menanguk mcm org budus....

lemongrass said...

June,
holidays ni memang always nmpk so seronok kan :-)

Shidah,
Next time airasia buat sale, make sure you click the perth button tau! :-).
Masa I kecik2 dulu pun rumah arwah atuk n nenek I ada outside toilet, takut giler I nak pergi masuk even masa siang hari, hahaha.

Shiera,
Itu sure kuarters tentera yg old style kan :-)

Pendragon,
Memang sungguh damai and tenang aje diselang seli dgn suara kita orang gelak sakan and menjerit2 ;-). Tu yg we all tak sabar nak pergi again.

Maya,
Nasib baik lah I tak terasa langsung nak pergi toilet masa tgh2 malam tu or else mmng akan kejut hubby suruh teman and sure akan kena marah sbb penakut, hahaha.

Asilah,
Budak2 memang suka holidays yg mcm ni sbb lain dr our normal everyday life kan :-).
Rumah yr Atuk still ada outside toilet lagi skrg ni?

blu4sky,
Poor you :-(. Hope you can take a short break soon to rejuvenate and refresh your mind and soul.

Mama Lubna,
Kalau kat Msia, kena buat atas bukit or atas gunung baru best sikit sbb sejuk and nyaman aje farm tu kan :-).

Danial,
Betul ckp you, I am not scared of all the 'makhluk halus' here but I was scared of all the small critters that came out in the night looking for food.
I think my heart will stop beating if a possum suddenly enters the toilet while I'm on it, hahahha.

Syahira,
It's good once in a while to get to know nature kan :-)

Aida,
Bila malam, memang we all buang everything semua puas2 before masuk tidur, hahahaha.
Luckily it only got really cold towards the morning so bolehlah crossed our legs while waiting for the right time to wake up, hikhikhik.

rennylesa said...

wah..epal jatuh bergelimpangan..hehe..memang sayang kan..tapi like kak LG said, epal di sana sama konsepnya dgn buah rambutan di sini...hehehe..

suatu waktu nanti saya nak ke sini lah..nak merasa, kayu api dalam rumah..:)

lemongrass said...

Ayu,
budak2 ni pun dah berangan2 nak menetap kat farm yg terperuk mcm tu. I pun no hal gak cuma mesti ada internet connection lah, kalau tak, sure mati kutu I, hahaha. But klu ada farm besar tu, sure tak menang tangan nak jaga kan!

lemongrass said...

Renny,
memang betul tu, apple kat sini sama mcm rambutan kat sana :-).
Kalau nak rasa wood-fire heater tu kena lah dtg masa musim sejuk :-).

Syikin said...

best nyer... kakLG alya dah hampir sama tinggi dah dgn akak, sama cam saya gak anak saya yg sulung almost sama tinggi dah, baju kurung saya dia dah leh pakai, tapi kain x leh masuk coz pinggang ibu dia 3x ganda lebar dr dia...

tinie said...

Salam Kak Min....

wah best nyer bercuti....geram tul tengok buah epal tu bergelimpangan.... tapi yelah konsep sama cam rambutan n manggis kat sini... kalu dah berlambak mmg tak makan terpaksalah biar cam tu aje.....

Toilet kat luar tu..... ingat waktu kecik2 dulu..kalau terpaksa pergi gak... keluar toilet aje lintang pukang lari masuk rumah... hehehehe.....

Shereen said...

Alah LG,spoiler habis lar you nie...hahaha.I tengah berangan-angan nak ke Boronia ni and siap nak add this page to my bookmarked so that I can show my hub later on but bila tiba that last paragraph..cancel terus!!!!...hahahah outside dunny not so bad but I takut kot kot ada orang panjang (ular)melingkar kat situ...omg!!!meremang bula roma I just thinking about it.

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Kak LG, suka la duk kat farm cam ni yer..alaaaaaaa mcm kita duk kg duk kat sawah la kot.....or kat kebun2 kan..lapang so at peace....

Owh..I saw the book..."How to get things done:P"

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Brad nak balik OZ!!! Brad nak balik OZ!!! Tapi Mama tak kasi...Jom minggu depan balik Terengganu, kata Dad. Bolehlah....sedih!!! har har har *sad laughs*

Yan said...

wahh..bersakan ye Min...

toilet kat luar.. ingat zaman dulu2..

Unaizah said...

Australia memang banyak farm-farm (ala-ala zoo) cam gini ke? In 2005, kami satu famili gi Gold Coast. Father in law beria la nak gi animal farm so pegi la. Tp masa tu mana ada cucu ramai cuma my eldest son sorang je (dia pun tak sampai setahun lg). So takde la enjoy sgt. Excited time tengok Aussie's native animals je hihi.

lemongrass said...

Syikin,
Alya skrg memang a few centimetres lagi dah nak sama tinggi dgn I. Kejap lagi dia dah boleh bertukar2 baju dgn I lah sbb badan sama aje saiz, hehehe

Tinie,
Salam. Memamng seronok experience farm stay ni, lain dr yg lain lah. And first time jugak my kids rasa toilet kat luar rumah, hahaha.

Shereen,
Hahahaha... I think Boronia ni a bit unique because of its outside dunny. Luckily lah it's Winter time so most of that 'giant cacing' tgh hibernating or else I pun akan scream like mad if I were to see 1.

Ayu,
Kalau ada sawah kat Msia tu yg kat atas2 bukit kan best, sure lagi lah nyaman bila sejuk2 kan :-)

Angelina Cat,
Brad nak balik OZ or you yg nak balik OZ? hehehe. Mana sama Ganu and Sydney tu, jauh beza, hahaha. Saje je bagi you lagi sedih :-P

Kak Yan,
Sekali sekala masa cuti sekolah ni aje yg boleh bergumbira sakan bercuti :-)

Unaizah,
I think sbb they know that it attracts families to come and stay, tu yg they have all the cute animals in a lot of farms :-).

PUTUBAMBU said...

uishhh...!! harus putu tak pergi toilet tu kalau malam2...

lemongrass said...

Putu,
Tu yg kena cross our legs sbb nak tahan tak nak pergi toilet malam2, hahaha

  said...

Aiseyman..tengok buat epal tu teringat time dulu2 kala..bila nak buat apple pie..pi je petik belakang rumah..nostalgia betul la..

Part toilet tu mengingatkan dirini masa pi kenduri rumah member. Overnite malam, dah laa toilet jauh..bila pi toilet dia, pusing2 nak flush takde mana? Atas kepala pun takde, kiri kanan takde..rupanya tandas curah!! Sib baik project kecil..

kasihredha said...

best giler baca n3 LG kat farm ni..bilalah agaknya akak dpt sampai ke australia nih..memang berangan sgt2 nak pergi...kena kumpul duit dulu..hihi

suka tengok pic terakhir tu :))