Monday, 11 July 2011

The meaning of food

I love reading and I love reading recipes. I learn so many new words just by reading recipes.

Dulu2 masa mula memesrakan diri dengan periuk belanga and baking pans, I cuma berani cuba dishes and bakes yang simple2 aje sebab I cuma paham simple recipes aje.

Ye lah, dolu2 mana paham yang ‘to reduce the sauce’ to maksudnya to let it simmer until dia pekat or until the volume has reduced. Masa tu cuma terfikir yang dia suruh kita buang separuh the sauce and terfikir what a stupid thing to do. Dah penat masak2 tiba2 kena buang, rugi aje kan! hahaha.

Dolu2 I had no idea how to poach anything and what it meant (I still dont know how to poach an egg, hehehe) but at least now I know what poaching means in cooking and not the other kind of poaching! Smile.

Dolu2 I was so scared of yeast so memang tak pernah buat donuts nor pizza base. I didn’t even know what proofing is and that yeast can die too! But sekarang ni pejam mata dah boleh buat pizza and donuts and yeast tu dah jadi my best friend (muahahaha…..riak gilers tak larat Smile with tongue out).

Dolu2 I rasa ketar2 nak stuff envelopes karipap but sekarang ni I think I can face stuffing a whole chicken easily Open-mouthed smile, tak dok ketar2 dah, hehehe.

Dolu2 I had no idea what risotto, paella, couscous, quesadillas, aioli, bechamel sauce, gnocchi etc mean but now I can say I’ve made all of them, heeee…..

But there’s still one thing that is a bit of a mystery to me (occasionally)…

What does it mean when they say to leave it overnight or biarkan semalaman?

Does it mean that we leave it overnight and cook it in the morning or leave it overnight and masak bila2 the next day.

How long is overnight?

8 hours? 6 hours? 12 hours? 4 hours?

Kalau I tetiba teringat pukul 2 pagi and cepat2 gi rendam pulut and then masak esok pagi nya pukul 7 pagi, will it be enough walaupun I dah rendam ‘semalaman’ Winking smile.

And then I ni pulak jenis yang masak special masa dinner aje so kalau I rendam/marinate benda2 tu pagi2 to be used/cooked at dinner time, will it be enough? Open-mouthed smile.

I saje je tanya sebab I ni memang jenis yg sentiasa terlupa nak leave it overnight but selalunya I manage to marinate or rendam for at least 4-6 hours, hehehehe.

Macam hari ni, I puasa so tekak tu ada sikit mengada2 and teringin nak makan vadei/ masalodeh so carilah kat MyResipi and jumpalah recipe masalodeh ni but it says kena rendam semalaman the kacang.

I looked at the clock dah pukul 11.30 pagi and I nak buka pukul 5.30 so how mah nak buat semalaman, heeee….

I pun just rendam aje in warm water with multiple warm water changes and waited with baited breath….

Taadaaaa….jadi jugak my vadei ni and sempat jugak I makan for buka puasa tadi walaupun tak rendam semalaman, hikhikhik…

IMG_0787

Sedap gilerssssss…… so crunchy with crispy edges.

IMG_0791

IMG_0793

Daun kari fresh mari from our pokok kari yang sekarang ni tengah menggigil kesejukan Smile.

Pastu, I masak 2 dishes for dinner, mee goreng and nasi goreng.

Yang dua orang tu tak nak makan nasi goreng and yang dua orang lagi tak nak makan mee goreng so I masak lah dua2, senang cerita Open-mouthed smile.

IMG_0776

IMG_0778

IMG_0780

Tapi sebab tekak I mengada2, I makan jugak dua2, hahahaha….

29 comments:

penDragon said...

semalaman tu bagi I, rendam malam before tido ke...pastu esok pagi bangun, kira ok la tu kot...x kira lah berapa jam pun...wah, berselera akak mkn mlm ni ye....dua2 sekali akak makan!

Jamiel said...

Nampak sedap je..
Terliur gak tengok gambo..

blu4sky said...

tergelak i bc entry ni..those are exactly what i'm experiencing now..kira i masih beginner level and hv a long way to go in terms of cooking n baking.. nasib bk lah skrg dah canggih..nak masak angkat notebook masuk dapur..dah ada my galaxy tab lg senang..klu agak2 x sure ngan recipe..ada mr.google tpt rujuk..:-)

Zul said...

sedap2, hehe, tanyer kak, pokok2 asian tu, mana dpt benih semua? kalau tanam lama x idop, ingt nak tanam kat lonnie ni, tp takot x hidop lak,hehe

lemongrass said...

Pendragon,
I pulak jenis yg memang slalu lupa nak rendam before tidur. Nasib baik lah we all jenis yg nak makan utk dinner, so rendam pagi2 bila bangun tidur, hehehe.

Jamiel,
masalodeh tu memang sedap :-)

Blu4sky,
thats' right! It is so easy to cook or bake nowadays kan. Tak tau apa2, tinggal Google aje :-). Masa dulu2, cuma kena baca recipe books aje and then bukannya dia terangkan what the terms mean, hehehe....

Zul,
I beli pokok kari tu kat this asian gorcery shop. Kebetulan masa I went there, they were selling pokok kari in pots, I pun terus lah sambar 1 :-). It's quite easy to find asian herbs and plants kat Perth ni :-).

Khairiyah aka Kerry said...

kak min, nak email.sbb kekadang sy tak paham istilah2 dalam recipe dalam english blh rujuk kat akak.hehe

Messy Mummy said...

Kak Min,
mm tak mampu nak jawab soalan itu. sorry tapi mm nak amik 'iktibar' citer K.Min nieh...
Buku resepi mm boleh la tahan banyaknyer tapi boleh kira dengan jari berapa yang guna. most of it in bahasa lah yg diguna. Yg english punya mampu tgk gambar sambil berangan-angan je.. tapi since K.Min dah kongsi citer positif... insyaAllah lah cuba ikut jejak K.Min... Mekasih!

sHieRa cAkAp said...

Saya rasa rendam semalaman means.. Rendam malam ni, nk dekat dinner malam esoknye baru ley gune.. Rite??? baru betul2 semalaman tak? hihihi... now bile akk dah bangkit kan baru la terfikir pasal tu..

Fazlinil Irma said...

betul la kak min. bg kita yg belajar masak sendiri ni. buku resepi and youtube lah nak jd sumber rujukan.

bg sy rendam semalaman ni lebih kpd merujuk pd org dulu2. sebelum tido kalau nak makan pulut esok pg. rendam siap2 sebelum tido. esok pg lepas subuh dah leh tanak buat sarapan.

utk kita yg selalu masak tengahari atau petang. lepas bangun pagi pun sempat lagi rendam. ;)

PatinPasta said...

Kak Min,
Ahaks! Saya pon sama (though I can safely say that I haven't yet tried even half of the meals that you've mentioned :D), mana tau nanti buleh sampai level Kak Min, sebut je nak makan apa.. suma buleh buat :D

*bab roti-roti ni, saya still takut
* happy belated birthday to your husband!

Madam Sooyaree said...

Kita still malu-malu dengan yeast. Cik Abe berani sikit, tapi kita ada love hate relationship dengan yeast. Yang lain-lain tu lagi lah, hahaha... Cantik vadei, tambah rojak mamak memang lengkap~

Unaizah said...

Yg makan dua dua tu paling bagus sebab semua boleh masuk & tak memilih. Senang nak bawak masuk majlis.... (jgn tanya majlis apa ye sebab ni phrase yg my grandmother suka guna in this kind of situation).

Rima said...

Happy belated bday to ur hb.. dah basi baru lah nak wish.. hmmm to leave it overnight to me lah kan.. janji dah rendam semalaman.. besok pagi boleh diguna kan.. eh talking abt besok pagi.. adehhh baru teringat ku dah janji budak budak nak gi zoo... aduhhhh penat nye badan kuuuu .. helpppp

afid said...

hahahha..
masalodeh akak cam sedap n comel jugak..

Noriz said...

wah bagus nye kak...
manfaat betul utk yg kureng ilmu cam sya ni...
vadei tu makan dgn cili hijau fresh sedap tau!

Ayu said...

happy belated birthday to TOH!!! lambat wish sbb tak on9.biasala kan....

hm...pose qada'ke kak? ayu ada lg 2hari.ingat nak start esok tp tgk la camne.ni pun pale pusing semcm.semlm jmpa doc...dia komplen muka ayu nmpk pucat.bila check darah...blood pressure rendah sgt.dia siap tnya ayu prnh ilang darah ke.huhu...mana ada except masa b'salin n period jela.then dia srh jmpa dia blk utk buat blood test.adoila...

mrs plain-june said...

kak.. i want to be like you.. kena set target lah. tapi kena asah skill masak kari dulu sbb budak2 ni tekak kari mamak!
btw suka tgk sambal sejemput tu ;)

adda_shariff said...

hi kak..1st time commenting as a silent reader..kak, why dont u do a sticky/link blogpost on food terms/names in malay! i nih selalu la confuse on that...hehe..

cheers!

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Kak LG.....lama dah tak makan ni....vadei..yadey....yinnnadey...muahahhaha....emang tak pernah wat pun..thanks for posting sbb my other half tu emang owang kedah yg suke mende mamak...ni.....mmm nak kene carik dhal n rendam semalaman?????? Now ni musim panas nak rak bagai,...summer kat sini...mlm 5 jam jer.....mmmm cukooooop ker....ahaks!@@##$$%^^&***:P!!


Owh....pssst...sekarang bukan pandai masak jer....slim pun ye..ehem ehem ehem....;)

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Kak LG.....lama dah tak makan ni....vadei..yadey....yinnnadey...muahahhaha....emang tak pernah wat pun..thanks for posting sbb my other half tu emang owang kedah yg suke mende mamak...ni.....mmm nak kene carik dhal n rendam semalaman?????? Now ni musim panas nak rak bagai,...summer kat sini...mlm 5 jam jer.....mmmm cukooooop ker....ahaks!@@##$$%^^&***:P!!


Owh....pssst...sekarang bukan pandai masak jer....slim pun ye..ehem ehem ehem....;)

SULAM QISTINA said...

cukup ke tu makan buka pose....solute la u...kalau i lapar lagi tu...ihik!

PUTUBAMBU said...

ish..ish...
sedapnya menu org berbuka puasa...

habih diet yek? Hehehehe

Gee Carmen said...

akak..saya sampai sekarang takut2 nk buat kek/roti. tak pernah buat dan tak pernahberani nk mencuba :(

lemongrass said...

Kerry,
hikhikhik...boleh aje tapi kalau I tak paham, pandai2 lah kita Google ye :). Email I lemongrass@y7mail.com

MM,
I pun berlambak2 buka recipe tapi jarang2 bukak dah since lagi senang google aje skrg ni :-). But I like some recipe books yang explain step by step and explain a lot of the cooking terms and sambil bercerita :-).

Shiera,
itu I rasa dah rendam lama sgt kot, sure kembang semangkuk kacang tu nanti, hahaha.

Irma,
Actually seronok jugak belajar memasak sendiri ni kan sbb boleh buat experiment hari2 :-).
Memang slalu recipe yg kena rendam semalaman ni recipe orang dolu2 sbb diaorang nak makan utk bfast kan :-).

Aida,
I guess sbb hubby I memang jenis yg suka makan macam2 tu yg I 'rajin' nak menerai segala benda tu. Pastu kalau tak sedap, sekali aje lah I masak, hahaha.
Roti tu skrg my best friend, muahahaha

Sooyaree,
Hubby I berangan2 nak jadi baker tp everytime dia masak roti, mesti something wrong somewhere and I ended up being the baker, hikhikhik....

Unaizah,
Mak I pun slalu guna that phrase, senang nak bawak majlis, but jarang sgt2 diaorang bawak we all pergi majlis, hehehe.

Rima,
thanks for the wish. You skrg ni jadi tour guide, chaperone, pak supir for the 2 girls lah ye :-). Aduh, capek sungguh!

Afid,
orang lain buat masalodeh siap bulat2kan, I tak kuasa, cuma lonjong2kan guna sudu aje :-)

Noriz,
we all makan vadei tu dgn sambal semalam, sedap jugak :-)

lemongrass said...

Ayu,
thanks for the wish. Ha'ah, puasa qada'. Kenapa Ayu pucat mcm tu, mesti ada sbb tak cukup darah tu kan. Make sure you pergi check tau. Dah lah nak dekat bulan ramadhan ni, takut lagi teruk nanti. Take care ye!

June,
hehehe...Kiranya anak2 you sama lah mcm tekak hubby I ye. I pun kena asah skill masak kari mamak :-). Adalah a few times dia kata yg kari I tak kaw mcm kari mamak, hehehe.

Adda,
thanks for commenting :-). That's going to be a problem sebab I guess I learn a lot of the recipes straight from english recipes so I tak tau what the words are in Malay.

Ayu,
Kalau malam 5 jam aje, kena tukar recipe tu jadi rendam 2 malam lah kan, hahahaha. Tak pun kena tunggu Winter baru boleh buat :P

Sulam Qistina,
cukup sbb dah makan vadei berketul2 sebelum tu and makan dessert lagi lepas tu, hehehe.

Putu,
Masa puasa tak boleh diet, hikhikhik ;-)

Gee,
I masa first time cuba buat roti, memang ketar lutut sebab takut tak jadi. Lepas 2-3 kali, baru lah berani :-)

relaxNhappy said...

Nampak sedap masalodeh tu. Terliur & teringin nak makan pulak. Hish... Asal terliur je, terus teringin =)

sHieRa cAkAp said...

Hahaha.. Yelah... Langsung tak boleh gune lg! Itu lah orang kalo tak reti masak.. Hancur.. ;p

lemongrass said...

relaxnhappy,
I pun tengok masalodeh ni kat blog orang lah yg terus terliur and teringin nak makan buat buka puasa :-).

Shiera,
takpe, skrg dah tau kan :-)

Dessert Paradise said...

LG... since I follow your blog, it such inspiration.. not only your cooking but the way you manage your time, your holiday, your garden, your house, etc.. Kebetulan, when it was first time I follow your blog, we just moved in to our new hse...actually not new.. we rented a new house... tengok syok you all bbq.. then we managed to bbq.. best.. enjoy... Thanks LG...