Saturday, 30 July 2011

Colourful things for iftar

I want to show you what we’ll be having for buka puasa for the next week or so.

(Puasa pun belum mula tapi dah tau nak makan apa untuk iftar, hahaha.)

IMG_1422

Aren’t they beautiful!

Can you imagine betapa terkejutnya I tengok the supermarkets jual cherries in July. Sebab selalunya cherries ni are associated with Christmas in OZ sebab buah musim Summer kan.

But they got these imported cherries from the US and since the OZ dollar is so strong now, the cherries are so so cheap, $10 aje sekilo, hehehe.

The medjool dates are from the US jugak tak silap, also $10 sekilo, the dried apricots from Turkey about $7 for a 750g packet but the strawberries are local from Jandabup here in WA and so cheap as well at $2 for a 250g punnet Smile.

(Kalau strawberries kat Msia jual semurah ini lah kan, maulah tukang buat cuppies and cakes bersorak gumbira, hahaha.)

The supermakets kat sini are selling the dates and the dried apricots really cheap sebab nak menyambut Ramadhan. Negara Mat Saleh and supermarket Mat Saleh but at least they are trying to enter the spirit of Ramadhan jugak kan.

IMG_1417

They are all so sweet and juicy……. The strawberries are really big as well, tengok lah saiz dia banding dengan jari The Other Half.

Makan ni aje untuk iftar sure dah kenyang kan Winking smile.

29 comments:

bersama kak Es said...

nampak sangat menarik...
bagus jugak mereka nak raikan ye...

salam ramadhan~ selamat beriftar~

penDragon said...

I pun baru beli dates tadi. Bulan puasa I hanya sahur dgn dates & plain water je. Ntah, x lalu nk mkn heavy awal2 pagi. Comel je fruits dlm gambar akak tu. I pun nk jugak mcm tu tapi faham2 la kt sini mcmana kan. Kalau cherries, strawberries tu amat2 mahal, supermarket akan sale kan bila fruits tu dh x fresh lagi.....

3E said...

Kak Mynn....
combination kaler yang sungguh cantik!!!!
mmg heavenlah kalau strawberry & cherry muras kat Malaya ni.....tiap2 hari I makan strawberry tau!!!
btw Kak Mynn, selamat menyambut Ramadhan al-Mubarak buat Kak Mynn sefamili...:-))

zoe said...

cantik those fruits color. really fresh if seen from here. kalau la price die memang mcm tu in Malaysia i bet hari2 i buat strawberry choc and strawberry smoothies. hahaha

Areef Ibn Naim said...

salam,

suka 1000x :) beri semangat tuk memulakan ibadah pose...

Sizuka said...

k.min,

I want cherries!! kat tasssie dulu, $4 perkg je. really miss eating cheap cherries. kat sini, RM9.90 per 250gm. So maknanya, RM40 per 1kg. peh! mahal!

Lisa H. said...

Selamat berRamadan...
It feels like Christmas in July kan? Winter and cherries ;P

Ayu said...

aler....sedapnya bebuah tu.mcm terasa2 je kat tekak ni.yummy!! hm..last weekend ayu blk muar so dpt la mkn manggis,rambutan & pulasan.durian ada gak tp mcm biasala...ayu setakat jd tukang tgk je.so heaven rasanya dpt mkn bebuah tu.n khammis lps ayu beli buah longan 2kg (w/out tangkai).smpai la tak abis lg sbb bebudak ni tggu ayu kopekkan baru dorg mkn.

ibundo said...

salam,
selamat menyambut ramadhan.

iraq2malaysia said...

Kak Min,
Lebih beautiful kalau diambil pakai DSLR..kan kan kan?
Pretty colours and bright...tadi pun saya baru habis shopping beli buah tamar for Monday.
Dulu my sister pegi Canada beli cherries bawak balik Malaysia..sekali bila makan..isk..berkerut muka tahan masam.Cherries supposed to be sweet kan?Tapi dia bawak balik sekotak besar cherries yang masam.Kena jugak makan..sebab sayang terbang jauh dari Canada you!

blu4sky said...

LG, selamat mengerjakan ibadah puasa to you and your family..

bila tgk cherry, teringat masa i preggy with aiman..tetiba tekak nak mkn fresh cherries..punyalah pusing2 cari semua tpt x jumpa..nasib bk last2 jumpa kat jusco OU.. haa mkn sampai sakit perut..pastu terus tak nak..hahaha

kasihredha said...

beautiful colour :)
strawberry tu sangat le besarnya..
kat Malaysia cenonet je
tapi harganya mahal bulan main

Selamat berpuasa

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Selamat Menyambut Ramadan dan Menjalani Ibadah Puasa. Semoga ibadah tahun ini lebih baik dari tahun sebelumnya. Nanti Hari Raya, kita tolong makankan rendang dan ketupat dan sambal goreng di Ijok ye? Tengok ceri tu rasa nak "balik kampung" je November nanti. har har har *evil laughs*

MamaFaMi said...

Betapalah saya teramat cemburu melihat buah-buahan yang disajikan....warna yang menarik, saiz yang tertarik dan harga yang debomb! huwaaa jeles taw...

Selamat berpuasa buat min sekeluarga. Mohon maaf andai ada yang tersinggung di hati selama ini ye. Ramadhan mubarak.

Rozita said...

Ish...ish...ish...sib baik tengok buah buah tu sebelum posa. Terliur tengok kaler yg cantik dan saiz stroberi yg gedebak besar tu. Ambik gambar guna DSLR plak, lagi mengancam tengok buah buah tu. Untung la u dok kat OZ tu. Anyway , selamat berpuasa untuk u n family.

Rashidah Ibrahim said...

Selamat menjalani ibadah di bulan Ramadan....semoga amalan kita diberkati...

T said...

You beli american fruits, I pulak beli asian fruits like Lychee, Longan, Dragon Fruits and Manggis. Tapi manggis tu kulit keras macam batu. huwaaa....

Selamat Berpuasa!

Lili said...

LG,

Adeh...apart from 'you-know-what'...hehe...I'm crazy about strawberries too! Kat sini mahal, tapi I still buy at least every fortnight; sebab terlebih minat!

Selamat Menyambut Ramadhan to you and your lovely family. Semoga amalan kita berlebihan di bulan yang barakah ini.

Mak-Imma said...

terliur tgk gmbr tuh...yummy,yummy

deqlis said...

SAlam ramadhan kak LG,

wah! mmg colorful buah2x tue....sedapnyer...tolong mkn kan yer:-) hik hik

Ticer Syah said...

selamat menyambut ramadhan sista :)

sHieRa cAkAp said...

Salam kak Mynn, aduh.. Cherries tu memanggil- manggil je tau! Selama ni tak pernah rasa.. But dah aim kat Cold Storage!

Zaitun said...

Semalam kak Zai baru beli dried kiwi satu pek rm16.99 itu pun sikit aje isinya.

Selamat berpuasa buat lg dan keluarga.

Ann Huda (Ate) said...

Dried apricots dari Turkey tu Ate jual RM38 sekilo, Supermarket mahal sikit kot.

Rima said...

Salam ramadhan al mubarak buat min and keluarga.. semoga dapat mengerja kan dgn sempurna.. insyallah

My MAA said...

K'min...nnt pegila strawberry picking kat waneroo...i selalu pi in oct...mmg murah n so yummy the strawberries...2.50 dollar per kg....sambil pick sambil makan sampai kenyang perut last sekali baru bayar apa yg dipetik dlm container tu:)...tokey tu mmg baik he's a vietnamese...ladangnye besar saujana mata memandang...kira bole belari2an ala2 bollywood gitu :) early nov dia dah bajak balik tanah.

lemongrass said...

Kak Es,
I guess sbb kat Perth ni ramai Muslims so tu yg diaorang pun nak untung lebih by selling cheap dates :-)

Pendragon,
I pun tak tertelan sahur berat2 ni, sejak dari kecik dulu I tak boleh sahur berat. But I kena minum secawan hot drink, baru rasa best :-)

Asilah,
Salam Ramadhan utk you juga. Kalau tgh musim strawberries kat sini, memang we all pun makan hari2 sampai tak larat tu dah :-).

Zoe,
They are really fresh, even though cherries tu import dari jauh :-). I kena make strawberry dip in choc fondue lah nanti :-).

Areef,
Salam. I rasa kalau berbuka dgn buah2an ni, memang rasa lagi segar kan :-)

Shidah,
Nowadays, paling murah is about $10/kg. During Xmas time, lagi lah mahal gilers padahal local cherries aje. I remember masa wedding we all kat Adelaide, we had cherries and cream for dessert :-).

Lisa,
Salam Ramadhan to you too :-). It certainly made me think of Christmas, luckily without the heat ;-).

Ayu,
Bestnya kalau dpt makan rambutan, manggis, longan, durian sampai sakit perut, hehehe. I think I lagi suka makan buah2 tu dr buah2 mat saleh ni.

Ibundo,
Salam Ramadhan utk ibundo sekeluraga.

Mira,
DSLR makes everything look pretty, hehehe.
I think your sister bawak balik the sour variety kot because I know there is a type of dark red cherry that's sour. People normally use it in cooking :-).
Yang I beli hari tu memang sgt2 lah sweet nya, hehehe.

Blu4sky,
Nasib baik lah jumpa jugak kan. I was quite lucky masa preggy both girls, I tak mengidam benda2 yg susah nak dapat ni. Or else, jenuh jugak kan nak meronda every where nak mencari :-).

Kak Kasih,
Kat sini pun ada strawberries yg besar and kecik but so far yg baru keluar, semua besar2. Memang sedap lah makan :-)

Brad,
When you eat the rendang, the ketupat, the sambal goreng, make sure you have my blog on ok so you can think of me more clearly when you eat, hehehe.

MamaFami,
Occasionally it's nice to makan the strawberries, cherries and everythign else. But I still rindu sgt2 kat durian fresh, rambutan fresh, longan fresh and manggis fresh, hehehe.
Salam Ramadhan utk Mama sekeluarga juga.

Rozita,
Duduk OZ dpt rasa buah2an Mat Saleh but tak dpt rasa buah2an Msia yg lagi sedap tu :-).

Kak Rashidah,
Amin ya rabbal al amin...

T,
I slalu wish I can find really fresh asian fruits kat sini instead of kena makan the frozen ones, or the canned ones or the dah hitam2 ones, hehehe.

Kak Emily,
Luckily lah it's easy to get strawberries kan, much easier and cheaper to get than those 'other things', hehehe....

Mak Imma,
:-D, memang itu niat I, hehehe

Deqlis,
Salam Ramadhan. Bila colorful mcm tu, lagilah terus terasa nak makan kan :-)

Ticer Syah,
thank you :-)

Shiera,
Cherries ni kalau dpt yg sweet and flavoursome, memang sedap sgt2. But ada sesetengah yg rasa bland and not that sweet.

Kak Zai,
Dried kiwi I tak pernah jumpa pulak kat sini sbb slalunya beli yg fresh aje :-).

Ate,
Lebih kurang sini jugak lah kan klu convert. Tapi klu tak convert duit, murah sgt2 lah kat sini :-)

Rima,
Amin...Hopefully our Ramadhan this year is more productive than last year :-)

Maz,
I ni dah duduk Perth bertahun2, still tak pernah lagi pergi strawberry picking kat Wanneroo tu. Kalau kat Adeliade dulu, biasalah I. nanti kena pergi jugaklah 1 day :-).

PUTUBAMBU said...

ish..ish...
temptingnya tgk buah2an tu..

* Salam Ramadhan dan selamat berpuasa tu you & family ye..!

sHieRa cAkAp said...

Yup! Td dah tertunai hajat nak merasa.. Ok lah, not bad..Still ade rasa sweetnya but of course tak se fresh and semanis macam kat Perth i think..