Thursday, 28 July 2011

T.o.o. l.a.z.y. t.o. w.r.i.t.e. a.b.o.u.t. d.i.n.n.e.r.

Alhamdulillah, I didn’t manage to kill the rose bushes, hehehehe…

So many new leaf buds coming out from the rose canes, happy happy joy joy!

IMG_1361

IMG_1373

But it still doesn’t mean that my rose bushes will produce bountiful flowers though. It just means that I haven’t killed them with my hard pruning the other day, hahaha…

And with the torrential downpour today, hopefully the rose bushes will continue to produce more buds.

My 2 lavender bushes are also growing well, still not big but big enough to produce some flowers Smile.

IMG_1366

IMG_1368

IMG_1371

Mentang2lah ada macro lens, mesti nak try ambik dari jarak dekat jugak! Smile with tongue out

20 comments:

sHieRa cAkAp said...

X SABAR TUNGGU ROSES TU KELUAR... MESTI CANTIK..

zarin said...

cantiknya gambar pokok2 bunga tuhhhhh... ish sungguh tak sabar nak tengok gambar bunga bungaan pulak nanti ;-))

penDragon said...

Happy for you too! I x sabar nk tggu spring, nk tgk bunga2 tu semua keluar & kembang mekar....

Anash said...

macro lense...
I adore that pic too...
cepat la berbunge wahai garden LG...

Lili said...

Oh dear Lavender up-closed and thrilled me all the same! First time I tengok sedekat ni...ke, I yg tak check kat Mr Google? Hahaha!

abdullah gazali said...

heeee..bestkan dapat berkebun kat sana walaupun tempat terhad..

lemongrass said...

Shiera,
hopefully keluarlah roses tu nanti instead of buds aje, hehehe

Zarin,
Since skrg dah ada macro lens, boleh lah hari2 asah bakat ambik gambar bunga kan ;-)

Pendragon,
Raya nanti dah Spring so dah cantik lah harap2nya laman rumah I bila tetamu dtg beraya kan, hahaha

Anash,
Now I know why people always idam macro lens. It really makes all the small things come 'alive' kan :-)

Kak Emily,
Nanti once both lavender bushes dah flowering dgn galaknya, I'll take some more photos just for you ye :-).

lemongrass said...

Abdullah,
Actually laman kat depan and belakang rumah memang just big enough lah utk we all yg tak berapa rajin nak menjaga tanaman ni :-)

feeqa said...

aloo auntie..
huwaa.tgu nk tgk entry masak2 takder pulak..
roses pon okay la...i loike..
lavender pon like gak..
camner nk tanam kat mesia ni..cam tak nak jd je rasanya..any tips..hehe

Fazlinil Irma said...

lavender..:)

lemongrass said...

Feeqa,
I made steamed fish malam ni so malas betul nak ambik gambar, hehehe.
I pun tak tau macam mana nak jaga lavender tu. I just tanam and doo dia hidup, hahaha.

Irma,
Kat sini, tepi2 jalan penuh lavender yang tak terjaga tu. Sometimes rasa mcm nak petik and ambik bawak balik aje, hahaha.

kasihredha said...

suka sangat tengok pic yg terakhir tu :)

Rima said...

woahhh i like lavender .. ni cerita dulu lah kan.. now dah history pong.. al kisahnye my parent in law punya halaman rumah penuh dgn lavender.. teringat disatu masa dulu kita sampai verangan nak halaman macam gitu but ape kah daya.. kahkahkah

Ayu Safieza @ Humaira' said...

gosh....jeles tahap gaban dgn lens "jarak tuh" :P!!

I punye fabric softerner bau lavender laaa......:)

Ayu said...

kak...blk nnti bwk la lavender kering utk ayu.xdpt yg fresh....dpt yg kering pun jadi la.huhu....

umi said...

Salam. sungguh p.a.n.j.a.n.g tajuk entry akak hari ni hehe..

bestnya ada macro lens ni ish..

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
You're doing extremely well with macro lens. Worth the dough spent on it, eh? Oh....how I miss Nanna's lavender bushes back in Sydney. Dulu kan Mama suka ambik fresh lavender tu bubuh dalam laci baju dia. Wangi.... har har har *evil laughs*

Zaitun said...

Kalau cerita pasal bunga kak Zai tak pernah jemu.InsyaAllah roses tu hidup dan mengeluarkan bunga yang banyak.

lemongrass said...

Kak Kasih,
bila ambik gambar bunga lavender dari jarak dekat, nampak lain pulak I rasa :-).

Rima,
Wahhh...kira masa you nampak their laman, terus terasa nak jadi ala2 gadis bunga lah ye? ;-P.
Kalau you ada pokok lavender kat rumah you, bolehlah you try buat lavender macaroon kan, sure laku punya! :-)

Ayu,
I skrg kureng gemar bau lavender ni sbb it reminds me of toilet flusher punya bau sbb dudlu I asik beli lavender aje for the toilet flush, hahaha.

Ayu,
Kalau my lavender ni berbunga cantik, bolehlah I buat potpourri kan and bolehlah bagi ke you :-).

Umi,
hehehe...tak tau nak pilih tajuk apa, tu yg tulis mcm tu ;-)

Cat,
Memang worth the money lah this macro lens. But everytime I think about the harga, I feel seram sejuk still, hahaha.

Kak Zai,
InsyaAllah lah my roses ni berbunga cantik nanti :-)

bersama kak Es said...

suka tgk close up lavender tu.. sangat sweet warnanya :D