Friday, 29 July 2011

Dinner in the city

We went out to the city for dinner tonite.

Keluar rumah after maghrib around 6 mcm tu and sampai balik rumah at 8.30. And that’s including drive kereta dari rumah sampai ke parking kat train station,  tunggu train pergi city, order pizza and tunggu pizza sampai to the tables, makan pizza sampai nak terbelahak and then jalan2 sikit kat city, tunggu train from city balik ke station, drive from station to the house!

All in two and a half hours!

Now tell me if you can do that kat Malaysia with public transport, hikhikhik Winking smile Smile with tongue out

And since I cuma ambik gambar guna my handphone cokia tu aje so mutu gambar memang sangat jauh beza lah dengan DSLR ye Open-mouthed smile.

We bought this coupon online which got us 2 large pizzas, 1 dessert pizzas and 4 drinks.

WP_000006

Mula2 sampai the margherita pizza so memang rasa so cheesey, so sedap and so everything lah.

After that, sampai the vegetarian pizza pulak. Masa ni we all bertiga dah muka terkulat2 nak makan but The Other Half was still going strong!

WP_000009 (2)

WP_000011

So, you all bayangkan lah ye….

There were 2 large pizzas so 16 slices all together lah kan.

Miss 7 makan 1 1/2 slices, Miss 12 makan 2 1/2 slices, I makan 3 1/2 slices and tinggal 1 slice that we all bawak balik….

So, the question is…. (tak payah guna calculator ye murid murid…)

Berapa banyak keping pizza yang The Other Half mengketedarah tadi?

WP_000015

We all geleng kepala tengok dia makan, hikhikhikhik. Macam dah sebulan berpuasa!

He said that he didn’t eat the crusty parts so tu yang dia boleh makan berkeping2 non stop tu.

Yo lah tu jang!

And this was the chocolate dessert pizza. It was really yummy actually Open-mouthed smile.

WP_000012

Nasib baik dah nak puasa soon, tak sempatlah all the lemak from the pizza menetap lama2 kat peha I tu. Phew…..hahahaha….

24 comments:

sHieRa cAkAp said...

Wah.. Chocolate dessert pizza tu nampak yummy!!!
Em let me guess.. I x pandai kira2 nih! 7 1/2???? Hihihi..
Kak mynn selamat menjalani ibadah puasa ye!!

kasihredha said...

wauuu byk nya your hubby mkn..hihi
akak dpt congak..tak yah guna calculator pun takpe...hihi
chocolate pizza tu nampak sungguh sedappp.

Watierman, rmanbkr said...

Assalam Min....Selamat menyambut puasa di perantauan ya!....Akak doakan Min sekeluarga sentiasa dipelihara olehnya...Amin! Hrmmm terasa pulak nak makan pizza...tapi dah lewat ni....tergoda tengok begitu berselera korang menjamu selera!

blu4sky said...

mak aiii balas dendam nampak..
kira mkn kaw-kaw b4 puasa la ni..hahaha
lucky you guys..puasa nanti cepat waktu berbuka

Fazlinil Irma said...

2 jam setengah tu utk tunggu bas pegi dan balik. sy pun dah 8 bulan balik tak pernah naik bas. teksi je memanjang. :)

bila la msia ni nak naik taraf pengangkutan awam?? ~ehmm~

alinac lover said...

wah,,teringin nak makan pizza cokelat tu

zarin said...

banyaknya dia makan ;-D
memang macam sebulan tk mkn pizza hahaha
anyway, selamat menjalani ibadah puasa kak

Sizuka said...

waaa k.min!! byknya matt makan. dia nak stock up for puasa kot.. hehehe..

terliur tgk the chocolate pizza tu.

Danial Ikhwan Jaafar said...

ramadhan in winter is the best! hahaha

and no, u cant really do that with public transport in malaysia. quite a sad thing. =/

zoe said...

then kak min, u should try making chocolate pizza next time during break fast.hahaha. perhaps u could provide us with the recipe as well. demand betul i nih! hehehe. Selamat Berpuasa kat Min, from Zoe in Tronoh, Perak, Malaysia (jauhkan salam perantauan ni sampai?? hahaha)

indahhouse said...

Salam kak LG,
Salam ramadhan juga buat kak LG, TOH dan little princess. Mohon maaf salah silap saya. seronoknya orang makan pizza besor. hehe.. takpe, bulan pose bole turun kalori balik. :)

Taufik MY said...

Salam,
Ganas nyer En. Pakcik tu yer~ Thats mean next time akak kena buat extra pizza at home for dinner la kan?.. As your pizza always look so yummy to me especially yg BBQ tu.. hahaha.. Ok ler di kesempatan ini saye nak ucapkan selamat berpuasa kpd akak sekeluarga..

aThidEaN said...

salam Kak LG.selamat menyambut ramadhan.bestnya dia puasa time winter.
Akak, pengankutan awam dkt malaysia memangla tak setaraf dgn dkt aussie. but, me been living both in perth and now in kl, i can say that malaysia not so far behind. our LRT system and bus system is very efficient nowadays. I only take 15minutes from my house in sentul to klcc to work everymorning.and husband n me usually take LRT everywhere we want to go.sesak sikit la sbb too packed.

some more, we already have spead train from kl to ipoh which only take 2hrs.faster than driving.and the train is expanding the lane to penang.maybe siap next yr.

well the improvement needed everywhere not just in malaysia. dkt aussie kena ada more policies pasal their aboriginal.I have experienced being attacked by aboriginal for few times. tarik my tudung, tarik my ipod, my bicycle ...and all happens at in public transport in perth and the driver just ignore because im muslim.

sori emo pulak.

aThidEaN said...

*speed train*

penDragon said...

x pe kak....dekat nk puasa dh ni. Bagi je peluang TOH makan puas2!

lemongrass said...

Shiera,
The chocolate pizza memang sedap sbb the girls yg dah kenyang tetiba boleh jadi lapar balik bila nampak the choc pizza, hahaha.
Pandai ye kamu kira! ;-P.
Salam Ramadhan to you and family too.

Kak Kasih,
tu yg we all geleng kepala aje tengok dia makan sbb mcm tak pernah makan pizza, hehehe.

Kak Watie,
Waalaikumsalam. Welcome back :-D. Salam Ramadhan utk Kak Watie sekeluarga juga.

Blu4sky,
itu yg hubby I ckp, makan kaw2 sebelum puasa, hehehe. Padahal hari2 pun makan kaw2 jugak kan ;-)

Irma,
Kalau we all ambik teksi kat sini, rabak lah pocket, hehehe. Kat sini, kalau naik train ok lah but kalau naik bas, memang jenuh jugaklah duduk dlm bas tu :-)

Alinac,
pizza coklat dia ni very crispy and inti dia mcm nutella gitu so tu yg budak2 suka :-).

Zarin,
tu lah nya padahal tiap2 minggu I masak pizza, hehehe.

Shidah,
Selalunya pizza yg I masak not as oily and as cheesy as the bought ones tu yg dia bantai makan mcm tak pernah jumpa minyak and cheese, hahaha.

Danial,
We are very lucky sbb Ramadhan kali ni still in Winter :-). Public transport kat sini pun not that good but train is definitely way better than the buses :-).

Zoe,
Nanti lah I cuba buat for buka puasa one day, hehehe. But surenya my kids akan cakap not as crispy as the shop one ;-).
Salam Ramadhan utk you and family too :-).

Indah,
Salam. InsyaAllah bulan Ramadhan ni boleh lah control balik calories yg dah gone haywire ni, hehehe.
Salam Ramadhan utk Indah and hubby jugak. Semoga kita dapat beribadah dgn jayanya.

Taufik,
Kalau kat rumah bila I buat pizza, dia tak lah makan banyak mcm tu rasanya, hehehe. But maybe sbb makan kat kedai ni mcm best aje kan tu yg dia makan baaaanyak ;-).
Salam Ramadhan utk you juga :-).

Athidean,
Salam Ramadhan utk you and family jugak.
Our public transport is not that good either especially the buses but it was good last night because we could do everything within 2 and a half hours.
We like the LRTs and the STAR in Msia but not the KTM commuters there which is the same as the trains here are awful! I used to take it everytime so I know how it's like.
Did I mention anything about policies about aboriginal in my entry? Why did you go off tangent? Are the Msian policies in regards to the treatment of the orang aslis really good?
I try not to talk about politics in my blog so please don't start.
A lot of people have been harrased in the public transport here, not just the Muslims and the drivers didnt do anything either because they cant do anything, it's not their job. But we have transport police nowadays who patrol the trains who can arrest these harrasers.

lemongrass said...

Pendragon,
Tu yg I biarkan aje semalam sbb in shock tengok dia makan banyak mcm tu, hahaha.

Madam Sooyaree said...

Tujuh setengah?? Mak aih, OH! Itu betul-betul mengketedarah! Tapi itu le, I selalu kalau pizza makan slow aje, tang dessert tu laju je!

Inah said...

whoa! feast before ramadhan! :) enjoy your ramdhan..can't wait to read what's for breaking fast everyday! :) you always inspire me with your cooking skill! :)

mamaNoriz sini.. said...

hebat la tank TOH...hahaha

tpi mmg i salute public transport kat perth tu...
sya masa dari town ke fremantle naik train pun amik few hours je pegi balik...impressed!

bersama kak Es said...

makan pizza and bergegas balik catching the train and walking pun terbakarrr semua calories tu... bestnye...!!

lemongrass said...

Sooyaree,
Itu pun nasib baik voucher utk 2 large pizzas aje. Kalau 3 large pizzas.....mau I yg pengsan tengok dia mengketedarah!

Inah,
It was definitely a huge pizza fest for us. I couldn't eat anymore after that 3 1/2 slices, hehehe.

MamaNoriz,
Tank dia memang besar, tu yg klu dia tak jaga makan, memang cepat gemuk, hehehe.
Train kat sini memng best, tapi bas ada sikit menyampah sbb lembab aje.

Kak Es,
That's why we decided to walk around sbb konon2 nak burn some more calories :-).

Mel's Tale said...

To Kak LG & family, selamat menjalani ibadah puasa. Public transport di OZ memang BEST! Saya 2 tahun di Melbourne...public transportnya memang sgt reliable. Rupanya mmg tak secantik our PUTRA, STAR & MONORAIL but the reliability tu..wayyyy better! I missed MELBOURNE..huhu

Mel

Akukah? said...

hehehe... kita ketinggalan tren tapi nak gak komen!

i guess mmg tu cara nak mkn pizza byk coz my bro in law pun kalo mkn pizza bertong2 mcm xde hal je n he'll definitely leave d crust behind (i ler tukang sebat crust tu coz sedap dip into hot soup)