Friday, 22 July 2011

After nearly 16 years…..

While eating dinner tadi, The Other Half turned to me and said…

After nearly 16 years of marriage and 2 kids, you have finally managed to cook really really yummy mee goreng.

I looked at him and just burst out laughing Laughing out loud.

Memang betul apa yang dia kata tu. I and mee goreng tak berapa ngam sangat even though I love mee to pieces. I think my problem might be that I tend to overcomplicate the mee goreng by putting to many different flavours kot until it got a bit too ‘crowded’. hehehe.

Malam ni I masak mee goreng mamak which I blamed on Zarin sebab menayang her mee goreng mamak the other day which was so enticing, hahahaha….

And I pun thought to myself, if she could do it siap with cucur and ayam goreng, so could I kan! Smile with tongue out

So that’s what I masak tadi, mee goreng mamak lengkap dengan jemput2 udang (which are not Yellow in colour ye Kak Emily!) and ayam goreng. I used Tulip77’s recipe but I added kicap masin and more tomato sauce and made it kering.

And then it dawned on me suddenly…..

No wonder lah The Other Half makan beria2 mee goreng mamak tu, dia kan Mamak celup! Anything related to mamak food, of course lah dia akan makan beria2, hahahahaha……

We didn’t have any lime so I just used lime juice aje to flavour it masa nak makan tadi.

IMG_1273

IMG_1282

The cili jeruk definitely makes mee goreng bertambahlah sedapnya kan! The Other Half sekarang ni pun memang akan mintak cili jeruk kalau makan mee goreng.

IMG_1278

I think lepas ni kalau I tell him yang I nak masak mee goreng, sure nya lah dia akan mintak mee goreng mamak forever and ever, hahahaha….

Meh kita tengok muka Mat Saleh celup tu Winking smile (and his family of course, hehehe) yang di ambik masa on the way back from the farm stay at a place called Pelican Point.

IMG_1220

Rumah around this area cantik2 banget and mansion sizes and siap ada their own small jetty for their big boats macam kat Mandurah tu.

30 comments:

penDragon said...

tgk gambar pun dh sedap kalau dpt makan lagi lah kan....complete dgn jemput2 udang & ayam goreng lagi tu!

Jamiel said...

Nampak sedap..
Pasni menu sambal belacan lak..
hu3..

AmY DeaN said...

Kah kah..kene tuko nama jadi Mamak Saleh ni kak!

blu4sky said...

LG, i'm just wondering kat mane ur other half belajar mkn mamak food...tabik kat dia..even i not so fancy with mamak food except pesembur lah..hehehe

abdullah gazali said...

akak ! cantik tol gambar family tu..
nice..but i just wondering..who snap that pic?

anymz said...

mee hitam tu jugak yang sedap.kan LG?

mrs reza said...

family picture yg sgtla cute..dgn view yg sgtla cantik..
tetibe mengidam plak my husband punya mee goreng..but sadly he's now at dampiere..huhu..sebijik rupanya mcm auntie masak..huwahaha

lydiarahayumahmod said...

salam,
huhu..samela kite kak.
suka mee goreng style mamak + basah sikit2.
Tapi bila masak, benyek pulak mee nya... =)

lemongrass said...

Pendragon,
First time I buat mee goreng mamak complete dgn jemput2 udang and ayam goreng ni, hikhikhik...

Jamiel,
Nanti bulan puasa memang kena ada menu sambal belacan utk tekak Jawa I ni ;-)

Amy,
tu lah nya, heran betul I, hahaha

Blu4sky,
Masa duduk Msia dulu, we all slalu singgah restoran mamak. Boleh katakan hari2 singgah. Tu yg dia kalau makan nasi mesti banjir dgn kuah kari, hahaha.

Abdullah,
thanks. We all guna tripod with timer. Tripod ni memang sgt2 berguna bila saat2 mcm ni :-).

Kak Anymz,
hitam hitam2 si tampuk manggis, hahaha....Lebih kurang mcm kuli tI lah kan ;-).

Mama Lubna,
Dampier kat Western Australia ke? That is wayyyyyy up north, jauh giler dr Perth ni :-). Takpe, nanti dia balik dr laut, suruh lah dia masak puas2 ye :-).

lemongrass said...

Lydia,
hehehe...I pun memang jarang passed masak mee goreng ni. Tu yg my hubby terkejut tadi sbb tetiba mee goreng I sedap sgt2, hahahah.

Lili said...

LG,

Hahahhahaha))) That was funny hinting on the yellow cucuq! :D
You know what? Bila dah selalu makan mee mamak kat Penang ni, I tend to call for a more 'basah' version! Tak boleh nak telan yang kering sangat tu. But mee mamak Pata kat Esplanade Padang Kota Lama in Penang serves the best mee goreng siap dgn sambal sotong, oh ya ampun...so sedappp!

You should tell this to your mat/mamak salleh celup...hehehee

azieazah said...

Min, tetiba Kak Azie tengok anak dara sulung U tu macam dewasa sangat. Selalu nampak macam dara sunti, kali ini nampak macam sweet 17, 18 her. Cantik sungguh...

Seronoknya, nanti pasti jadi kawan baik U kat kebun kat dapur dan kat shopping complex!

sHieRa cAkAp said...

Hahaha.. Kak Mynn I thought ur Other Half tak minat mee2 nih! But mamak punya pasal suka aje!

MamaFaMi said...

Tahniah kerana telah berjaya memamakkan Mat Salleh. Tapi cemana leh jadi mamak pulak kalau kawin dengan wong jowo? Hihihi... World eh Min? Hehehehe...

Dinas Aldi said...

I love mamak food, org Penang la katakan, kehkeh!

Wow, Alya looks like a grown up, mcm college girl gitu..

FARAH YASMIN said...

lovely family picture..sweet sgt2

geesham said...

Cantik......Nice shot, everyday sure tak miss ur story.....mcm novellah plak......Suka, sangat....lau nter cni, takde story...mcm tak best je.....keep it up....

mama_QnR said...

puan serai

lamanyaaaaa kita tak buat mee goreng mamak!
anyway, kalo ada rampah kari, cuba letak sesudu kecik sket...
masa letak all the rencah2 lain..
kasik kick sama dia...

Danial Ikhwan Jaafar said...

ah, kebetulan i made mee goreng mamak also for dinner just now. i always managed to make something really good the first time and lepas tu dah tak sedap. beginner's luck? LOL

NADIAH KZAMAN said...

OMG..OMG..OMG...feveret saya lah kakak mee goreng mamak..bru smlm makan..ahah..yummy

T said...

LG,

I totally fail when it comes to buat mee goreng or kuey teow goreng. My spouse sighs everytime I attempted making those dishes. It took you 16 years? :-P so I masih ada harapan to perfect my mee goreng skills. kehkehkeh.

Yan said...

Ok lah tu Min. Nampak cantik je. dan nampak sedap pun..

mamaNoriz sini.. said...

bangga kan Kak dpt compliment dari hubby tersayang... teruskan usaha...

oh yea, i've been to Mandurah before dan mmg rumah sana cantik2 kan...
siap ada bot bagai...kaya betul!

zarin said...

nasib baik i makan maggi goreng mamak malam tadik.. if not, sure i pulak yg teringin bila tenok your mee goreng.. jst now i made hainanese chicken rice version kak lili...hahaha i dah kena penangan kak lili jugak :D

once said...

Kak Lg,
u goreng mee mamak ni guna spagetti ke or u buat home made mee kuning? just wonder ke kt aussie ada jual mee kuning?;P

lemongrass said...

Kak Emily,
Kalau I buat kuning abes the cucuq, maulah semua orang takut2 aje nak makan, hahaha ;-).
Next time kalau we all pergi Penang, memang surenya akan singgah gerai Mamak Pata tu! :-)

Kak Azie,
Perangai dia pun kdg2 terlebih mcm 17 tahun gak! Kena banyak2 sabar, hahahaha. So far, adik dia aje yg ada tunjuk ciri2 nak jadi kawan baik I masuk kebun and dapur and bershopping ni :-).

Shiera,
dia memang tak minat mee ni maybe sbb selama2 ni mee yg I masak tak sedap agaknya, hahaha.. Bila I buat mee goreng mamak, baru lah kena dgn tekak dia :-D.

MamaFami,
Sebab bini jowo dia pun memang suka mee goreng mamak ni, hehehe

Dinas,
Orang Penang kalau tak suka mamak food, memang kena buang negeri lah agaknya ye, hahaha.
habis lah we all nanti when she reaches 17, sure mcm 20+ agaknya kan ;-).

Farah,
thanks :-)

Geesham,
thanks ye sbb suka baca my ramblings :-). Tapi kdg2 susah jugak nak cari idea utk menulis ni.

Mama QnR,
I memang teringat at first nak letak rempah kari tu but bila dah a bit kelam kabut sambil goreng mee sambil goreng ayam, lupa pulak nak letak. But next time mesti cuba cos nak bagi kick :-)

Danial,
That happens to me a lot of times as well especially when I try cooking a new recipe. The first try will always turn out great but the second one will be so-so aje :-).

Nadiah,
Makan mee goreng mamak ni memang betul2 mengasyikkan kan, kdg2 rasa mcm nak order sepinggan lagi, hahaha

T,
It is so sad kan to see how long it took me to perfecting the art of cooking mee goreng! hahaha. You still have hope dear, dont worry :-P

Kak Yan,
looks can be deceiving, hahaha. Nampak sedap tp rasa hampeh :-P

MamaNoriz,
Memang best sbb selama ni hubby I memang tak minat sgt my mee goreng but semalam siap bertambah, hehehe.
Kat Mandurah tu memang drooling aje bila tengok all the big mansions kan!

Zarin,
hehehe....tu yg susah bila ber blog walking ni kan. Tak boleh nampak food yg sedap sikit, terus cepat sgt tergoda :-D.

Once,
Kat OZ ni senang sgt2 nak dpt mee kuning yg thick or thin, kat spuermarket pun banyak jual :-). Kat sini ramai asians and mat saleh kat sini ramai yg suka makan noodles ni :-).

ejaescobart said...

kak,

eja pun makan mee goreng jugak hari ni.. but definitely tak la sesedap mee mamak akak tu.. siap cucur + ayam goreng bagai...

suka tengok pic yang last tu... ;)

sHieRa cAkAp said...

Lepas ni selalulah die request mee goreng mamak since wife dia dah pandai masak mee goreng mamak yg sedap...

lemongrass said...

Eja,
mee goreng mamak I tu tak sesedap mana pun tapi memang lagi sedap dari mee goreng yg slalu I buat, hehe

Shiera,
Terpaksalah I masak sbb mee goreng yg lain tu dia makan mcm kena telan ubat aje :-P

pulut coco said...

family pic yang cantik...boleh la frame kan nanti ye