Tuesday, 12 July 2011

Things we can find during window shopping

When your kids are at home 24-7, you tend to notice all their little quirks which can sometimes be endearing but most of the time annoying, hikhikhik….

I have noticed lately that Miss 7 rarely walks. She skips instead! It is very annoying when while she’s ‘skipping’, she bumps into things and causes things to fall, rugs to go haywire, hurt herself….You should see the bruises on her legs Eye rolling smile! Probably she’s got so much energy tu yang skipping instead of walking.

The rare times she walks are when I hold on to her hand tightly at the shops and crossing the roads or when she’s asked to go to bed so she walks so s…l…o…w…l…y or when we are in a hurry to go somewhere.

I have to keep on reminding her to walk and walk and walk instead of skip and skip and skip. Dia ingat to walk but only for a minute lepas tu skip balik….sigh….

Miss 12 nya quirk pulak, I’ll story another time ye, hehehe….

Tadi I pergi grocery shopping with The Little Misses and sambil grocery shopping, I pun buat lah window shopping sekali Smile.

I dah lama nampak benda set kat bawah ni kat Reject shop but everytime, I managed to persuade myself not to buy it. Macam2 lah good reasons I told myself like “Alah, you bukannya decorate your cakes or cuppies so buat apa beli”, “Kat rumah tu dah ada a few decorating tips tapi bukannya you guna”, “macam susah aje nak basuh the containers lepas isi all the colourful icing” and macam2 reasons lagi lah, hahahaha….

But tadi I fikir balik, bukannya mahal mana pun so why do I need to persuade myself from buying it kan!

Terus lah I sambar satu (guna ke tak tu belakang cerita lah kan!) muahahaha…..

IMG_0821

So cute kan! $10 aje pulak tu. Kalau kat House, dia jual for $25 tak silap. Kat Reject shop cuma $10 aje, hehehehe. Memang dasar cheapskate Smile with tongue out.

And I also found this fruit at the fruit shop, one of The Other Half’s most favourite fruits…

IMG_0820

mangosteen aka manggis! Kat sini pun ada tapi rupa dia dah kecut sikit lah sebab kena merantau jauh kan, hehehe.

Kenapa beli 2 biji aje? Sebab dua biji tu harga dia $1.50 Smile. Kena rasa dulu, kalau sedap, baru lah boleh beli lagi.

And hari ni I puasa lagi so my tekak tetiba terberkenan tengok kuih bom kat rumah Tun. Dia dapat recipe ni kat rumah AlongRoz so I pun terus lah gentel kuih bom petang tadi. Inti kelapa I dah buat lama hari tu.

First time I buat kuih bom ni, caya lah, hehehe.

IMG_0794

Thanks AlongRoz and Tun Smile.

IMG_0802

IMG_0803

Memang sedap recipe Along Roz ni and sikit pun tak meletup masa menggoreng. The Other Half and Miss 7 said, “This is really really yummy! The coconut filling makes it even yummier.”

(Adalah yang kena masak kuih bom once a week nanti masa bulan puasa, gerenti nya lah!)

And dinner tadi I made beef caserole with parmesan dumplings makan dengan green salad.

Beef caserole tu I guna recipe ini but I tambah worcesteshire sauce and sub apple juice for the wine and the parmesan dumpling I guna recipe ini.

IMG_0805

IMG_0809

IMG_0816

Habis sudah puasa ganti I, alhamdulillah….

Bolehlah kita pergi bercuti lepas ni, yeay……. Open-mouthed smile

26 comments:

i'm ezza haniza said...

wahhhhh! so delicious !

penDragon said...

cute sgt decorating kit tu. kalau I pun I akan beli jugak tu....x boleh tahan tgk aje. mangosteen tu I suka yg size kecik, sbb xde bijik, so, I boleh telan mcm tu je...yg size besar susah nk mkn biji dia besar.

Aidah said...

My daughter masa kecik suka jalan tertunjit-tunjit. (tak cecah tumit cuma pakai bhg depan tapak kaki je). Sekarang ni kaki dia a little bit smalller di tumit tapi besar di depan. Macam tak stabil je bila kita suruh jalan betul-betul.

lemongrass said...

ezza haniza,
It suits our tastebuds :-)

Pendragon,
I nak jugak beli manggis yg kecik2 tadi tp lagi kecut so terus tak jadi, hehehe.
I pun beli that decorating kit sbb sgt2 cute :-).

Aidah,
I pun noticed ramai kids yg jalan jengket2 mcm tu but bila tanya kaki diaorang tak sakit but still jalan mcm tu, heran kan...

Sizuka said...

k.min,

iffah pun suka sangat skip or berlari2 anak bila jalan. she stopped doing that bila dah masuk darjah 3.

nanti bila k.min balik in october, remind me to bagi buah manggis ye. hopefully by then, manggis still byk lagi. last year rodd datang ambik manggis and durian kat my house. :)

Cik Lina said...

kak min, kuih bom tu nama lain dia onde-onde kan? if im not mistaken la.

relaxNhappy said...

Sedapnye I tengok parmesan dumpling, beef & kuih tu =) tak sabar nak tunggu u update cerita bercuti u nnt =)

sHieRa cAkAp said...

Hahaha.. Skipping... Cute! Berapa lame lah perangai skipping tu nanti ek??? Em.. sedapnye kuih bom!

Unaizah said...

Saya pun suka manggis.

che'iza said...

hahahaha.... Kak... nak beli barang pun kena soal jawab... Tapi kalau saya kak... tak sempat saya nak tanyer kat diri saya... Laki saya dah tolong jawab dah.... N jawapan dier samelah cam ayat2 akak tu..

Tadi dah nampak dah kat rumah Kak Tun... Ni akak boleh buat pulak... adeiiii.....

azieazah said...

Kalau dah terror masak, buat pertama kali try pun dah menjadi elok dah tu.

Nanti bulan puasa gerenti ulang lagi, la kan?

lemongrass said...

Shidah,
I guess budak2 kalau skipping nampak comel aje kan, klu kita yg skipping, bergegar segala, hahaha.
Bila musim manggis and durian again kat Msia ye?

Cik Lina,
onde2 bukan buah melaka ke? :-)

relaxnhappy,
I akan bercuti fr blogging masa tgh cuti nanti sbb konon2nya nak concentrate on spending time with family masa cuti nanti, hehehe but I will update after that :-).

Shiera,
perangai skipping dia dah lama tak tau lah bila nak baiknya, hahaha

Unaizah,
skrg ni makan susah nak dpt manggis kan. Either that or bukan musim manggis everytime we all balik msia, hehehe

Che'iza,
I memang selalu bersoal jawab sendiri bila nak beli barang sbb the rational parts of my brains sgt lah kuatnya bersuara every time, hahaha.

Kak Azie,
I ni kan slalunya kalau buat apa2 first time, memang jadi cantik aje. Second time tu yg akan jadi tak cantik sgt, tak tau kenapa. Always like that, hehehe

Noriz said...

baguslah Kak LG, sya kat msia ni tak penah try uat Kuih Bom tu tpi akak kat Perth sket punya rajin...
terbaekkk

Rozita said...

U ni LG memang rajin la memasak...ibu mithali nih !!!

mrs plain-june said...

hehe.. mcm bleh imagine je miss7 dok skip skip & skip! mesti rambut dia toing toing toing naik keatas.. anyway, i hope its temporary only. mmg penat nak pesan berkali2.. tp saya pernah dengar somewhere.. budak2 ni kena cakap 40x.. baru masuk betul2 dlm kepala. in fact org tua pun kalau nak buat something dgn istiqamah, say, solat sunat dhuha.. buat 40x and it will become a norm. eh, panjang berjela plak komen saya :p

Ayu Safieza @ Humaira' said...

kak Lg..yey, nak join cuti sama2 ngan kak lah...muahahhaa....

Alhamdulillah.....tahniah dah abiskan pose ganti kak....:)

Ayu said...

uuwwaaa...jelesnya akak dah abis qada' pose.ayu lak jwbnya kena start mggu depan la.semlm bdn weak betul.arini ok skit tp still rasa tak b'maya.mkn pun tak b'selera.haiyaa...

kak...kenan la hat dlm box tu.hahahaha....

kak ina kl said...

salam lg..dah habis puasa ganti ker belum? nanti nak ikut tips alongroz lah camner nak buat kueh bijan tu..menci buat sebab ashik meletup ajer

lemongrass said...

Noriz,
I klu kat msia rasanya tak buat kuih ni jugak, beli aje senang, hehehe. Tapi sbb duduk kat sini so terpaksalah buat sendiri klu teringin nak makan :-)

Rozita,
I ni tak rajin sgt tp kdg2 bila tekak terasa2 nak makan, tu yg masak jugak :-)

June,
I rasa I dah cakap lebih dari 40kali kot but still mcm tu jugak, hehehe... Sama lah mcm my hubby, I dah ckp lebih dari 40kali pun still tak jalan jugak so like father like daughter lah tu, hahahaha....

Ayu Safieza,
hahaha...Sanggup ke you naik flight jauh2 semata2 nak ikut we all bercuti :-P

Ayu,
puasa ganti I cuma 5 hari aje, tapi itu pun dah nak masuk ramadhan balik baru habis ganti, teruk kan.

Kak Ina,
Salam. Baru aje habis ganti semalam, teruk betul kan, hehehe.
Kuih bijan AlongRoz ni memang tak meletup langsung, seronok menggoreng nya :-)

Zaitun said...

kalau harga manggis mahal kat tempat lg kak Zai boleh terima tapi kat M'sia ni pun kadang2 harganya sampai rm8 sekilo.Kalau dulu masa kat kampung kak Zai buat tendang2 aje.

lemongrass said...

Kak Zai,
Masa saya kecik2 dulu, slalu pergi kat rumah Makcik kat Kuang ni yg ada banyak pokok manggis. Seronok sgt kutip manggis yg jatuh kat tanah :-).

A~ said...

Hi dear, hari tu pun i beli those icing thingy kat reject shop. I rasa mcm ni je yg paling best n easier to use. Yeah, it was cheap when i bought it, $10 je. Puas hati! I pon cheapskate jugak. Haha. Watever, as long as hati & perut happy. :D

lemongrass said...

A~,
So you dah pernah guna this kit lah ye and puas hati :-). Yeay, berbaloi lah kiranya I beli $10 tu kan, hehehe.

NunsNajib said...

I ingat nak try buat beef caserole with parmesan dumplings cam you buat. Tapi macam susah je. Hehehe.

Manggis tu nampak so bersih la. Hehe

My MAA said...

K'Min,

Cutenye kit tu....reject shop kat mana u beli? bebaloi tak beli?

lemongrass said...

Nuns,
Actually it's quite easy nak buat the casserole and the dumplings sbb I masak semua dlm oven aje :-).

Maz,
I beli kat Carousel tapi rasanya kat Reject Shope mana2 ada kot. I tak try lagi kit tu, hikhikhik...