Tuesday, 19 July 2011

Back to cooking routine….

It is so difficult to get yourself motivated to start cooking again after coming back from a holiday. It’s not like I didn’t cook masa kat farm tu, but most of my cooking involved reheating food only, hehehe.

(but then bila I bercuti kat Msia for a few weeks, even though I do cook kat Msia occasionally but hati I still meronta2 tak sabar nak balik nak masak in my own kitchen, hahahahaha… haparah kan!)

Masa kat farm tu I cooked scrambled eggs for both breakfasts, I cooked pancakes (instant from a container yang tinggal tambah air aje tu, hehehe) as well for one of the breakfasts and then cooked spaghetti on the first night. Everything else I just shoved in the oven and let the oven do its job Smile. That’s why I like cooking everything in advance so I boleh bersenang lenang duduk depan heater sambil baca my Kindle, hehehe.

I froze all the meals in aluminium foil containers yang ada lid tu so senang nak reheat dalam oven, tak payah kena transfer to another container. Then, masa nak makan, tinggal senduk aje from that container, pastu terus buang. No extra dishes to be washed!

So, what have I been cooking the past few nights?

The first night we all balik, we all just makan chicken and chips aje. All from frozen stock so senang hidup Smile.

Last night I made pizza for everyone else but I makan nasi, hahaha.

Padahal kat farm tu I bawak vegetable briyani rice makan dengan butter chicken but I guess it’s not the same as nasi putih kan Winking smile.

IMG_1225

I actually teringin sangat2 nak makan tumis bilis+bawang+cili goreng ni with telur goreng and ‘ulam mat saleh’ tu yang I rela hati masak nasi just for me while orang lain makan pizza,Open-mouthed smile.

IMG_1228

And since ada tahu goreng I found dlm freezer, I pun tambah ler into the tumis mixture. Orang lain tak makan ni sebab kering-takde-kuah-takut-tercekik which was good sebab more for me, heeeeee….

And tonite pulak, I made something completely different.

Since it’s Winter, I pun masak the token Winter food which is soup.

Kat rumah ni, we all tak makan soup sangat. Very very rarely kitaorang makan and slalunya beli yang dalam can aje. But tonite tetiba terpanggil pulak hati I nak masak soup from scratch.

IMG_1235

I made hearty and creamy chicken soup using leek, celery, onion, ginger, carrot, potato, cauliflower, cabbage, chicken stock and chicken in it. And a little bit of cream towards the end, tu yang hearty and creamy tu Open-mouthed smile. Kiranya Mat Saleh style bukan malay style chicken soup lah sebab takde rempah ratus 4 sekawan or sup bunjut, hehehe.

IMG_1241

Makan dengan toasted turkish bread, memang lazat and tak perlu makan benda lain dah sebab so mengenyangkan.

14 comments:

gafiL said...
This comment has been removed by the author.
Alexandriana Alia said...

yeah, kembali jugaklah rutin saya untuk tengok gambar2 masakan kak LG saban malam. ekeke

pinggan nasik tu nampak menyelerakan seswai buat bersahur.

an15 said...

i sangkut kat changi smlm, nasib baik ada free wi-fi so blh la baca your farm stories sampai abis. Alpacas tu orang ckp kualiti wool dia lagi bagus from sheep.

lemongrass said...

Alia,
hehehe...nasib baik cuti I cuma a few days aje kan so tak lah banyak entry yg I boleh buat :-)

Anis,
lah, you dah balik ke? kejap nya you cuti?

penDragon said...

betul2....mmg rasa berat betul nk masak bila baru balik dr holiday. nasib baik hubby jenis yg x cerewet...simple2 pun xpe...janji kenyang!

Aidah said...

Tekak akak pun macam tu gak sekarang, suka makan kering-kering, tak berkuah. Yang bilis goreng tu sedap jugak ditumis dengan bawang besar dan cili api saje, memang kegemaran mak akak di kampung. Terangkat!!!

gafiL said...
This comment has been removed by the author.
Shereen said...

LG, Dah nak dekat 2 am ni and bila I nampak your nasi set tu...bergendang my tummy.Besok I pun nak masak macam lauk you tu lah.

sHieRa cAkAp said...

Em.. Saya pun tak suka makan makanan kering tak berkuah.. Tak lalu nk makan! Rasa tercekik je.. Hihihi.. Uh.. Time sejuk2 tuh pekena sup i loike!

Flower said...

i love mat salleh soup a lot. I boleh mkn soup mcm tu tiap2 hari. kasi cicah ngan baguette. yummmeh! tapi esok i rasa nak beli ikan bilis n tauhu nak nak goreng mcm u buat tu. maybe mkn ngan hana saja. Utk my boy buat yg lain. Benda mcm tu dia tak makan.

lemongrass said...

Pendragon,
Kalau cuti sekejap, memang rasa malas nak masuk dapur balik but kalau cuti lama, terasa rindu sgt kat dapur pulak kan, hehhee

Kak Aidah,
I dari dulu suka makan benda kering2 ni ikut my Mak. Tapi dpt hubby jenis yg suka makan berkuah sampai banjir tu :-)

Shereen,
hehehe...Kalau dah asian tu kan, memang akan bergendang perut kalau nampak nasi putih ;-)

Shiera,
I suka makan kering2 sbb barulah dpt rasa kenikmatan the rice, hehehe.

Nora,
Maybe I should try making more soup this Winter sbb it was really good last night.
Lucky you ada gang in Hana to eat bilis and tahu goreng mcm ni. I think Zahra will eat it too kalau I offer ke dia.

amintomel said...

LG... ikan bilis grg + hirisan bwg besar + hirisan lada hijau is my fav , kalau I boring nak makan semua benda... AND now, my eldest daughter follows... she even can cook herself... enjoy follow your blog... happy blogging....

abdullah gazali said...

wahhh,,,sedap semua nampaknya...nyum nyum nyum

lemongrass said...

amintomel,
Samalah mcm I, kalau dah boring sgt nak masak lauk lain tp I nak makan nasi, I akan masak tu aje and makan berpinggan2, hehehe.

Abdullah,
sekali sekala tukar cita rasa :-)