Tuesday, 26 July 2011

Couscous and fish

Lega hati I The Little Misses dah start sekolah Smile.

Lepas aje hantar diaorang pergi sekolah tadi, I had to do a few errands before shooting off to Carousel untuk berdating minum kopi sambil bergossip and window shopping dengan Anis.

Dari pukul 10 sampai pukul 1.30 lepak kat situ and balik pun sebab terfikir nak solat and nak kena ambik The Little Misses, hehehehe.

They look much happier balik dari sekolah tadi sebab dah dapat jumpa all their friends instead of balik2 tengok muka each other aje Smile.

This semester, Miss 12 will be taking 3 different electives, drama, discovering arts and food awareness. She told us that her friends yang ambik Food awareness last semester said that it was a really fun elective.

Anything involving food definitely should be fun! Winking smile

Kids nowadays are so lucky I think. Most of them are exposed to so many different types of dishes from so many different countries at such a young age which means that their tastebuds got introduced to a big range of flavours early.

Especially in OZ ni where there are so many different ethnic groups living here sekarang so banyak lah ethnic restaurants mushrooming everywhere.

Kalau tanya the Mat Saleh kids kat sini what they have for dinner malam tadi. They will be a few who will say fried rice or fried noodles or sushi or curry and rice or pizza or pasta instead of the typical ‘meat and 3 vegs’.

I pun nak lah my girls to know about other types of food kan instead of the typical malaysian dishes or typical anglo dishes.

Tapi kan, kadang2 I ni yang takut2 nak try new dishes sebab takut tak kena dengan tekak, hahahaha.

Ye lah kan, penat2 masak, pastu masuk Cik Tong, rugi aje lah kan.

So malam ni, instead of masak something that’s completely strange, I masak couscous aje. Couscous ni makanan ruji North African countries tak silap and is made out of semolina.

Jadi lah kan, lain lah jugak dari the typical nasi and kari or pizza yang I selalu sangat buat tu Smile with tongue out.

I made spiced couscous with veges and grilled marinated fish.

IMG_1346

Couscous ni I buat a bit ikut this recipe but I added diced carrots, cherry tomatoes, sliced mushrooms and green beans to increase the veg content.

IMG_1350

I used barramundi fillet marinated in olive oil, lemon juice, lemon zest, garlic, cumin, paprika and salt and pepper. Then grilled on the a grill pan on the stove top.

IMG_1357

We love couscous but maybe not as makanan ruji lah, hehehe.

Kalau makan macam ni kering takpe, tak pulak tercekik. Tapi kalau makan nasi, mesti kena ada kuah sampai banjir Eye rolling smile….

12 comments:

zoe said...

wah mcm sedap jer couscous tuh,, wanna try some other kind dishes, but still, my parents mesti paling payah to taste. kalau ikot i je yang makan x habis pulak nnti. i wanna try out some la kak, sebelum kahwin ni. hehehe

penDragon said...

I pun teringin nk try couscous tu...selalu nampak chef2 dok buat dlm rancangan masakan. Betul tu, anak2 skrg untung sgt, kecik2 dh rasa mcm2 makanan. I dulu, mmg xde nya nk makan pizza ke...steak ke...lambchop ke...spaghetti ke...maklum ler mak, ayah org kg je! Lepas kawin baru exposed dgn western food....hubby lah yg ajar I mkn semua tu...

blu4sky said...

LG,
haaa don't forget masakan arab..
melayu ada, japanesse ada, mamak ada, mat salleh ada, italian dah afa, african pun dah ada..dah dkt nak lengkap dah list you :-)

Ayu said...

adeh...kecur air liur ayu tgk ur food w/pun xprnh rasa camne coucous tu.hehehe...

ayu pun slalu je galakkan ainnur n faris try rasa masakan/makanan yg lain dr yg ayu biasa masak.so far dorg takde prob nak try.klu lps tu dorg xnak lg...ayu xkisah.janji dorg dah rasa.n jarang sgt2 dorg reject makanan tu.hehehe....

Ann Huda (Ate) said...

Ate tak pernah dengar tentang couscous, siap click kat recipe punya lah nak tau. Ate suka juga mencuba recipe baru yang pelik-pelik. Tapi senang ke nak cari couscous kat KL ni..

Alexandriana Alia said...

1st time dengar, n 1st time tau. hehe.nampak sedap je tapi taktaulah tak penah try kan.

sHieRa cAkAp said...

X pnh try pun tp pernah dengar n tengok.. Saya pun x gemar makan kalo takde kuah.. Memang mati terus selera. Rasa tercekik je!

an15 said...

i still teringat 'makcik' yang tak bayar harga sayur tu. Nanti kalo pergi Caro, nak usya kot2 la dia ada lagi with the same modus operandi kan :p

Shereen said...

LG,
I tak tertelan couscous without any real strong spices...macam tercekik gitu!If makan luar, I would never order couscous sebab macam tasteless and if buat sendiri, I'll pandai-pandai add cumin etc to give a more flavoursome taste.
Sejak I tinggal kat NZ ni, I find kids my son's age ada sikit jakun especially the typical kiwis...semua tak reti makan and they still very white their tekak tu.Curry to them yang takda taste or yang overly sweet, chinese to them is those takeaway stir-fries yang at the brink of macam cardboard...tasteless(macam their weet-beets ler)etc.I think we Asians especially from Msia and Spore are more adventureous when it comes to food.
You know what...I tak pernah makan baramundi...when I pergi OZ selalu janji nak try but terorder pulak lain dishes..hehehe.What's the texture?pejal ke macam our tenggiri or lembut macam butter (berbandingan kurang tepat..lol)like flounder?

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Kak LG...mmmmm semolina ad alagi kat rumah....mmm nak try nak try nak try la.....mcm sooooooooodap jer..tapi tgh musykil ni....muahaha...nak wat sambal kicap ke tak....mmmmmmmm;P!!!

lemongrass said...

Zoe,
Sama mcm my Dad lah, susah sikit nak telan dishes yg lain dari yg lain ni. Even pasta pun dia tak makan :-).

Pendragon,
Sama mcm I lah, duduk dekat kampung so makan benda2 yg biasa orang Jawa makan aje lah. Fast food tu bila dah masuk form 4 baru first time rasa :-). Bila dah duduk overseas baru lah telan and masak benda2 lain ni :-)

blu4sky,
so far makanan arab I cuma buat kebab dia aje. Nasik mandhi and tak mandhi semua I tak buat lagi, hahaha

Ayu,
we all pun mcm tu jugak dgn budak2 ni, as long as diaorang try rasa, ok lah. Macam kita jugak kan, bukan semua lalu kat tekak ni :-).

Ate,
rasanya boleh jumpa couscous ni kat Msia kot tp maybe susah sikit lah nak cari. Kat sini senang nak cari sbb ramai yg makan couscous ni :-).

Alia,
I boleh makan couscous klu ada rempah ratus in it, baru lah terasa sedap. Kalau tak, rasa tawar hebeh tak de benda tu.

Shiera,
couscous ni boleh nak makan berkuah atau makan kering. Slalunya orang makan dgn stew :-).

Anis,
tak ku sangka, kita terlibat sama, hahahaha.

Shereen,
same here. I just cannot eat it without adding cumin or coriander and all the other veges as well. It is too blugh right! :-).
My hubby said that his late Nenek sedara used to cook that sweet curry with raisins and what not. He said he could never go back to eating that curry now he knows what a curry is supposed to taste like, hahaha.
Barramundi is a white fish so it taste like ikan bawal to me but a bit more pejal :-).

Ayu,
awat nak makan couscous dengan sambal kicap! Ish, silap negara lah kamu ni, hahahha.

sHieRa cAkAp said...

Owh.. really?? Have to try it someday!