Wednesday, 27 July 2011

Don’t judge a book by its cover….

Kan pepatah Mat Saleh kata ‘don’t judge a book by its cover’

Obviously I wasn’t in the classroom when my English teacher taught that proverb…

Sebab I (we actually) bought a book today because of its cover!

IMG_1404

You rasa kan, ini Mum dia yang teruja nak beli or anak2 dia yang teruja nak beli? Heeheehee…..

(Teringat kenangan silam……. bermain with the paper dolls Smile. Kat sini ada jual the paper dolls with their baju and what nots but they come in books like the one above.)

And kalau you baca that ‘smallish’ green print on the cover, it says ‘ fold it and it’s ready to go.’

Banyak lah auta itu ayat!

Because it didn’t say that not only do you have to fold all those bits….

You also have to slot them into tiny holes while making sure the other bits stay tucked in and folded and held together while you are trying to jam this big pieces into this small holes and trying not to tear it and swear at the same time!

Hikhikhikhik….

What/ who do they think we are? Winking smile

IMG_1402

IMG_1403

After bertungkus lumus for an hour…. we were halfway there Open-mouthed smile.

Miss 7 lah yang happy sangat2 because she wanted this doll house.

But baru aje tukang rumah siapkan separuh and the interior decorators belum habis buat all the fittings and furniture, dia dah kena masuk tidur, hahahaha.

Luckily esok only half day of schooling aje for her so bolehlah dia main puas sikit Smile.

Sebelum I jadi tukang buat rumah tadi, I made pasta bake with meatballs for dinner tadi.

IMG_1386

I buat the meatballs a bit big this time so bila I baked them in the oven, they dont get too dry. I guna this recipe for the meatballs but I added about 1 tablespoon of tomato sauce and 1 teaspoon of kicap cair to the mixture.

Then shape the mixture into balls and bake them in the oven at 160°C for about 20 minutes. Tak masak sangat pun tak apa because you are going to bake it some more when you bake the pasta.

IMG_1389

Then I just used a bottled pasta bake sauce and bung it in the oven.

IMG_1393

Makan dengan green salad memang boleh bertambah, hehehe….

21 comments:

penDragon said...

err...I rasa mum dia yg teruja nk beli doll's house tu (kalau I pun mesti teruja nk beli kt anak kalau dh tgk cover dia tu...!)

lemongrass said...

Pendragon,
I yg nampak the book first, terus lah tunjuk ke the girls so of course lah diaorang pun terus sama2 excited mcm I, hehehe.

zura aini said...

tetiba ai pun teringat paper doll dan baju2nya yg cantik. kreatif sungguh masa tu. budak2 sekarang tak nampak pun main paper doll.

Fazlinil Irma said...

kita serupa kak min. masa kat london dulu, asal nampak buku mcm tu dekat car boot mesti sy beli. kdg sampai berebut. :P

skrg. anak sedara dan budak2 yg dtg rumah. bila masuk bilik sy dorg dah tak jumpa jalan keluar. haha. senyap ja main.

sy pun tumpang sama main. :)

Danial Ikhwan Jaafar said...

i love baked stuff,i get to sprinkle grated cheese on top! too bad sekarang tinggal rumah bujang mane nak ade oven oven ni. =____=

have u made any baked rice before?

DeLancrettLurpak said...

dah lama i tak buat meatballs, makin nak dkt ramadhan, makin pulak request dari tekak ni, tlggg!!!

sHieRa cAkAp said...

Omaigod.. Ingat zaman kecik-kecik dulu..Pun ade gak main ngan paper dolls.. masa tu mana lah mampu Barbie ni segala kn..

Ayu said...

uuwwaaaa...ayu pun nak doll house tu gak.hahaha...ekceli bkn akak je yg slalu teruja tgk mainan bebudak ni.ayu ni hah...lg teruk rasanya.tgk toys kat ikea (nak2 for girl) rasa nak borong seme je.dahle mmg mcm real.

n now ayu suka tgk mother garden punya set.dr jepun n made from kayu.huhu....cantik banget! reganya pun leh juling bijik mata.xdpt seme...dpt 1set pun jd la.tp utk ibu ye...bkn ainnur.hahaha....

MissDila said...

entry2 akak wat perut jdik lapar..hehehe..

blu4sky said...

eemmmm sedapnya LG..dah lama tak buat meatball.. ngam juga ni boleh masuk dlm list menu bersahur besok :D

DeLLa said...

u know kak..kebanyakan toys anak I, sebenarnya mama dia yg lebih excited..ye la..masa kecik2 dulu tak dapat..so excited la belikan utk anak..ingat lagi dulu2..main anak pautung kertas tu la..kalau takde duit, buat sendiri..lukis baju la..mcm2..

kucingorengemok said...

dah lama teringin nak main paperdolls yang boleh tukar²kan baju kertas sangkut kat bahu dia tu

IdaShazana said...

seronok la...
sambil asah bakat buat rumah, dapat mimpi jadi puteri comel

Yani said...

masa kat jepun dulu ada belikan buku mcm ni utk my kid.. tp letihlah kena buat sorang2.. dia masa tu x reti lagi. Lepas tu dia main jap je.. hacur abih.. ni menunjukkan anak kecik lagi x sesuai main benda alah tu tp mak yg excited nak beli daa..

nor azizah said...

Salam Puan.
Saya baru terjumpa blog puan semasa saya tercari-cari maklumat mengenai Perth. Ada beberapa perkara yang ingin saya tanyakan kepada puan mengnai Perth dan diharap puan dapat menghubungi saya melalui email address spt di bawah:
nor_azizah@melaka.uitm.edu.my

Sekian. Hope to hear from you soon.

Regards

feeqa said...

wah cute la itew doll house..huhu..
rasa nak satu..tapi nak beli utk diri sendiri..boleh ke? haha..
always love pasta bake..huhu..

Ayu Safieza @ Humaira' said...

owh lameeeeeeeeeeeeeee tak nengok pasta ngan meat balls kak LG.....

MMM kita dulu2 main pantung2 kertas yang tukar baju and flip kat belakang je.....it was fun eik......:)

Ann Huda (Ate) said...

Nostalgia Paper Doll...:)

Meatballs buat sendiri ke?? Terrer nya...

mama maman said...

Salam... sy nih selalunya silent reader je kat sini... tp bila tgk meatball tuh mencairkan airliur arr... terliur sungguh...:))

slm kenal dr mama yana...:))

lemongrass said...

Zura,
budak skrg dah ada banyak real dolls lagi cantik and senang nak dpt, tu yg tak main dah paper dolls ni :-)

Irma,
budak2 kalau masuk bilik you kiranya macam masuk Aladdin's cave lah ye, penuh dgn harta :-).

Danial,
Baked stuff is easy to cook as well kan! :-)

Lurpak,
I slalu buat recipe guna mince beef ni but tukar2 meatballs lah, kebab lah, burger lah but mostly recipe lebih kurang aje, hahaha

Shiera,
sekarang ni bila dah mampu beli Barbie, dah terlebih umur pulak kan, hahaha

Ayu,
Memang selalunya Mak dia lah kan yg terlebih excited nak beli toys ni, bukan anak nya, hehehe.
Kalau yg set kayu tu, sure tahan lama kan!

MissDila,
Dah entry kebanyakannya pasal dinner kan, hehehe

Blu4sky,
You bersahur makan benda berat2 ye? I tak boleh lah makan heavy ni, perut I terus sakit lepas tu but this year ingat nak cuba makan hi fibre cereal for sahur.

Della,
Samalah dgn I, kalau pergi shopping and terlalu tempat toys and nampak toys yg comel aje, mesti terasa nak beli utk the kids, hehehe

KOG,
I pernah belikan that paper dolls utk Alya when she was a bit younger. Seronok tengok dia main, hehehe.

Ida,
hari ni baru siap buat rumah tu tapi interior decorations and fittings banyak yang tak siap lagi tu, hehehe.

Yani,
hikhikhik...Mak dia sebenarnya yg nak main kan tapi malu2 kucing so terpaksa bagi anak yg main ;-)

NorAzizah,
Salam. I will email you soon.

Feeqa,
ada ke masa you nak main dgn the doll house, hehehe

Ayu,
Memang best sgt2 kan main anak patung tu. Beli sampai 2-3 keping sbb nak dpt banyak2 baju nya :-)

Ate,
Memang buat sendiri aje meatballs tu. Once dah biasa buat meatballs, memang senang aje actually :-)

Mama Yana,
Salam singgah ke my blog. Thanks ye sbb sudi baca coretan I.
We all pun dah lama tak makan meatballs dgn pasta ni :-).

blu4sky said...

LG,
1st week selalu we all mesti sahur heavy berbuka pun heavy..masuk 2nd wk masing2 dah tgk roti lagi menyelera dari nasi..hehehe.. my adam baru nak start puasa this year.. so kena buat something heavy for him and aiman biar tahan sket perut diorang and aiman plak klu silap sikit mesti kena gastric..