Monday, 25 July 2011

Up the wall and around the block

It’s the last day of school holidays today. The Little Misses will be going back to school tomorrow for another 10 weeks of school term.

I am glad that they are going back tomorrow sebab they drove me up the walls today!

The Other Half took the car to work today so we stayed at home the whole day. To top it off, it was very gray and cloudy and raining dari pagi sampai petang. So The Little Misses were cooped up at home with only each other to play with (well apart from the iPod, the pc, the mac, the DSi, the toys Eye rolling smile), nak keluar rumah main kat lawn pun tak boleh.

So, bila dah cooped up dalam rumah aje, tak dapat lah nak burn their excess energy kan so mulalah main gomol2, main fighting2 which was harmonious at first but gradually was followed with “stop that!”, “stop that!”, “stop that!” “I don’t like it”, and “give it back to me!”, “give it back to me!” “give it back to me!” and “that hurts, stop it!”.

Sorang kaki whining and sorang lagi kaki usik with an obviously selective hearing loss!

So Mak dia yang dari pagi tadi tak marah diaorang langsung sebab sungguh lah penyabar (muahahaha Rolling on the floor laughing), mulalah rasa gereemmmmmmmmm aje by 5 o’clock sebab masa tu lah kita nak masak dinner, masa tu lah dengar diaorang whining.

I pun went, “what is it with you girls? If someone says stop, what does that mean? It’s either someone is deaf or she’s just trying to cause trouble!

Pastu The Other Half straight away said, “Right, come on you girls, go and put your rain coats on. Obviously you have so much energy to burn. We are going walking around the block now.”

Muahahahahaha…padan muka diaorang!

Miss 7 happy aje because she loves walking especially in the rain. But muka miss 12 masam mencuka sebab kena paksa berjalan, hikhikhik.

Tu lah, sape suruh buat Mum you geremmmmmmmm, kan dah kena paksa jalan by Dad Smile.

The Other Half kata sepanjang berjalan2 tu, Miss 7 didn’t stop talking and Miss 12 didn’t stop sulking!

Lega hati I besok dah start sekolah, hehehehehe….

Sebab cooped up at home today, I made something out of the ordinary (for me lah, kalau orang lain tu, biasa2 hari2 dia buat, hahaha).

IMG_1321

IMG_1325

IMG_1327

Goreng keledek pun nak tayang kan, hahahaha.

I buat batter keledek goreng ni guna self raising flour, soda water (which is just carbonated non flavoured water), garam and a bit of gula. I like this kind of batter which can be used for so many different things Smile.

Pastu I baked choc chip cookies which I haven’t done for sooo long. Last time buat was bulan puasa tahun lepas kot, hehehe. I used this recipe but I added 1/2 cup of walnuts and only used 1/2 cup of mixed choc bits.

IMG_1331

IMG_1338

IMG_1340

The Other Half tanya I, “how come you wanted to bake cookies today? You haven’t done it for so long.”

I said to him, “I did it because I haven’t done it for so long lah.”

Kan dah nak raya ni, so kenalah asah bakat buat biskut raya from now kan Smile with tongue out

Heeeee……

19 comments:

leya said...

style nye! walk in the rain. haha, kalau kat msia nie, mama dah kompem kata, 'jgn kak, nanti demam' haha. y not ext time try buat ubi kayu rebus makan ngn sambal tumis,,mesti best!

Ayu Safieza @ Humaira' said...

owh kak LG......bestnye cookies and keledek goreng...mmm dah abiskan daun pisang ker???? Muahahahha....jgn wat kerabu dah.....LOL:P!!!!

Ann Huda (Ate) said...

Ate tertarik dengan 'kecantikan' keledek itew :).

sHieRa cAkAp said...

Kids will always be kids kak Mynn.. Kadang2 tu kite punya rase geram tu kn sampai nampak diorang sume kecik2 je.. But what to do.. Bila ada mcm tulah but bila takde rindu je!

Ok nape choc chip cookies akk nampak sedap semacam je?? Minum dgn tea lagilah mengancam!

lemongrass said...

Leya,
Bukan hujan lebat pun, cuma gerimis aje and they had their rain coats with hoods on so tak basah :-).
I minat lagi makan ubi rebus cicah kelapa manis, hehehe

Ayu,
Bulan puasa ni memang akan ku gunakan daun pisang sekilo itu, hahaha

Ate,
hahaha...sekali sekala keledek kena mekap ;-)

Shiera,
Budak2 dua orang slalunya ok aje but kdg2 tu yg memang geraaaammmmm sgt2, hehehe.
Choc chip cookies memang sentiasa mengancam ;-)

blu4sky said...
This comment has been removed by the author.
Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
I'll gladly put my paws into your cookie jar....lepas tu nyanyilah...who me, couldn't be, who stole the cookies from the cookie bar? har har har *evil laughs*

penDragon said...

that's why I rasa lega sgt kalau the kids pergi school. Kalau dorang kt rmh & x boleh nk keluar mulalah buat I naik darah, "mamaaaaaaa....kakak buat...mamaaaaa...kakak ambik...!!" arggh...I ingat cream puff ke apa rupa2nya keledek goreng!

azieazah said...

Hahahaha... tengok cookies tu dah agak dah alasan tuh.

Hahahaha... pasni berlatih biskut lain plak.

Control ~ Option ~ Shift = Command...!

Alexandriana Alia said...

comelnya anak-anak kak LG. terlebih tenaga ye. and comel jugak daddy nya. what a best solution nak burn calories. kehkeh

msmitchie said...

And here I thought only my daughter can talk and walk for a long² time even and when going uphill. Hehe

Oyis said...

kat sini plak today start cuti sekolah for summer hol. oh dear. x tau nak isi program apa utk my lil one. ni br ada satu org anak, kalo lg ramai, lg fenin nak keep occupied eh?

Aidah said...

He he he. Sangat kelakar membaca telatah your daughters. Anak-anak akak pun macam tu jugak. Ingatkan beza umur agak jauh, tak gaduh rupanya gaduh jugak. Tapi bila diorang pegi skolah, sunyi pulak rasa rumah kan.

kucingorengemok said...

'asah bakat' hehehe, kami in bolehland boleh asah bakat tunjuk² je, jangan jealous! :)

Ayu said...

klu ainnur n faris la yg disuruh b'jln dlm ujan...gerenti dorg tak tolak.hahaha...sesilap tak nak masuk umah lg.

hm...dah start buat cookies ke? ayu tgh dok plan nak buat cookies 4 raya.nak buat sarang semut...takut jd mcm last yr.dah nak blk kl pun kuihnya xsiap2 lg.isk...

Zaitun said...

Rasanya tahun ni kak Zai nak tukar recepi cookies yang ni pulak.Siapa tahu lebih peminat pulak nanti.Kak Zai selalu hadiahkan cookies masa hari raya untuk keluarga terdekat saja.

Haslina said...

alamak, being 7 and 12 pun masih bergomol and bergaduh? alahai.. akak tak sabar tunggu anak2 akak yg 3thn dan 4thn tu besar sebab dah tak larat nak dengar dia org bergurau, bergomol dan bergocoh.. especially when i am taking the shower or doing any other business. they sure do find the most appropriate time to make me stressed.. muahahaha..

b a m b a m ' s said...

mula lar nak buka kitab kuih raya balik kan kak LG.. kekekeke

lemongrass said...

Cat,
I like that song but I think if you put your paw in the cookie jar, you will definitely leave behind clues like hairs kan, hehehe

PenDragon,
kita sayang anak sgt2 tapi at the same time, bila diaorang bergaduh tu memang boleh buat kita geram sangat2 kan, hehehe

Kak Azie,
tu lah nya, lepas ni nak practice buat tart nenas lah pulak :-)

Alia,
I guess sebab kat dalam rumah aje sehari suntuk kan, tu yg banyak sangat energy tu :-)

msmitchie,
my daughter pun boleh join yr daughter jugak. She can ride a bike and talk non stop the whole way, up hill and down hill! :-)

Oyis,
Nasib baik my daughters ni at that age where they can get themselves occupied with different things. But occasionally, memang kena bawak keluar jugak even just to the shops, hehehehe.

Kak Aidah,
sorang suka menyakat and sorang suka whining, tu yg lama2 jadi gaduh :-)

KOG,
kat sini pun ada biskut raya tunjuk2 jugak and some even msia and Spore mari lagi but for the price for such a small amount, baik lah I buat, hehehe.

Ayu,
I pun suka jalan dlm hujan ni especially kalau ada rain coats yg tebal so tak lah terasa sejuk giler and tak basah.
Itu cookies utk sambut puasa, cookies raya nanti seminggu dua nak raya baru buat :-)

Kak Zai,
Macam Mak saya lah, hadiahkan kuih bangkit atau rempeyek utk adik beradik masa raya :-).

Kak Haslina,
As long as ada orang yg nak usik and ada orang yg suka whining bila di usik, sampai tua agaknya diaorang akan bergaduh, hehehe.

Bambam,
Puasa pun belum tapi dah mula bukak kitab kuih raya, hahaha.