Saturday, 23 July 2011

Less talk, more photos! ;-)

People say that if you have a macro lens, one of the things that you have to try to take a photo of is the ladybird Smile.

I got my macro lens when it was end of Autumn and nak masuk Winter and it was quite dificult to find any ladybirds kat belakang rumah nor kat depan rumah!

Until lah we got to the farm and Miss 7 (who else lah kan Winking smile) found a ladybird among the leaves on the round. Luckily lah masa tu I was holding the camera with the macro lens already attached to it so cepat2 lah I ambik gambar, hikhikhik….

Lepas tu, Miss 7 and Miss 12 terus clapped and said, “Yeay…you got your first ladybird Mum!

Hahahahaha…..

But it wasn’t that well focused unfortunately…Takpe, Spring and Summer nanti, boleh try test my skills again kan! Open-mouthed smile.

IMG_1013

And I took some other photos of nature around the farm…

IMG_1098

IMG_1102

The 2 photos kat atas ni are photos of funnel web spiders’ webs (kalau tak silap lah). They were quite big and I boleh bayangkan how big the spider would have been!

Tak berani I pergi dekat2, hahahaha….

IMG_1100

IMG_1114

I like these 2 photos, 1 showing off the web and the other one showing off what’s behind the web (The Other Half concentrating on eating a feijoa fruit).

IMG_1145

IMG_1142

These 2 are photos of the ground cover after the frost have melted but still really cold.

IMG_0964

The moss (see, moss kat OZ pun sama aje macam moss kat mana2, hahaha).

IMG_0967

IMG_0968

IMG_1147

The scenery around the farm. Every farm has to have a broken down machinery tuck somewhere in a corner and a boat? Winking smile.

See, tak habis lagi photos from our farm holidays tu sebenarnya, hehehe…

And ini pulak the Rocky Road slice I made tadi to take to Masjid esok.

IMG_1307

IMG_1305

IMG_1300

I made using this recipe but I subs half of the glace cherries with salted cashews and I used a mixture of letover Nice biscuits, arrowroot biscuits, teddy shortbreads and milk coffee.

Dah lama sangat2 I tak buat rocky road ni. Everyone loved it Smile.

20 comments:

Alexandriana Alia said...

kak LG

baru lepas tengok games Malaysia lwn Singapore terus online nampak akak update, hehe

cantik2 la gambar. dah makin profesional amik gambar boleh la wat tutorial take photo plak. ekeke

ibh said...

Akak..
Cantik..cantik...suka pic yg diambil..Heeee

alina said...

saya suka background polka dot tu? mana beli ? heheheheh

ejaescobart said...

kak,

tengok pic je pun dah terasa kesejukan nye.... ;)

penDragon said...

satu hari nnti I mesti pergi Perth jugak! Tapi I nk pergi time winter...sbb tgk gambar2 akak kt farm tu nampak sgt2 menarik...

lemongrass said...

Alia,
I ambik baaaaanyak gambar, ada yg ok, ada yg tak ok. Yg I tunjuk, yg ok aje, hehehe.

Sue,
Farm tu buat hati we all rasa tenang aje, tu yg best aje nak ambik gambar :-)

Alina,
background polkadot tu cuma placemat/ lapik alas pinggan aje. Ada jual kat KMart, $1 aje regenya each, hahaha.

Eja,
Masa we all kat farm tu, memang sejuk giler. But luckily masa tengah hari, dah ok sikit :-)

Pendragon,
Kena pergi time Winter sbb boleh bergaya pakai jacket tebal2 and knee-length boots, hahaha.

Unaizah said...

Mengasah skill ye.... So jeles la.

JOANA said...

akak i'm new here...hehehe...juz to say hi n love to read your entries..klu sehari tak baca rasa mcm tak kena..even my hubby pun dok tanya knp la i asik ngadap blog akak...but now he already knew the reason why...hahaha ;)

~~zAnAfAhMi~~ said...

pandai LG ambil foto2 yg menarik, kiranya tu kampong LG la ye? ada pacat tak? kalau kat Malaysia (kg hubby) selalu ada pacat time sejuk2...huhu....tak dapek la turun jwbnya..

lemongrass said...

Unaizah,
bila pergi bercuti somewhere new, memang best nak mengasah bakat, hehehe

Joana,
Hi! Thank you for reading my blog and singgah sini hari2 :-).

Kak Zana,
So far tak jumpa lagi pacat kat sini which is really good sebab saya geli geleman dgn pacat ni :-D

sHieRa cAkAp said...

Aduh.. Cantiknya gambar pakai macro lens tuh.. Entah bila-bila lah saya nk dapat satu jugak.. Kat sini agak mahal harga die!

azieazah said...

Layan gambar pun dah seronok dan terhibur...

Seronoknyaaaaaaaaa...!

Melepak Tanpa Kepak...!

Taufik MY said...

Salam Kak,

Lamo beno tak bubuh comment.. ader orang saiko sy follow blog binik org tu yg diam kejap.. hahahahha..

Pergh!!. Best nyer ader micro lens..cantek-cantek gambo.. hoho.. Rocky Road slice tu udah rupe kek batik kite erk???.. tp msti lebih coklat n lebay tahan lame.. ape-ape pon saye ttp vote kek batik, sebab Rocky Road slice akak tu tak sampai lg kat tekak sy nie.. hahahaha..

Annisa said...

Hai kak..nice pic. Suke sngt tgk gambar2x yg akak amik tu..:)& I wish dapat gak lepak kat farm mcm akak one day..hehehe

Annisa said...

Bile akak nak blk M'sia lg?Nak kirim macro lens 1 bleh?:D

Mama Gee said...

nice photo shoot....Its about time for me to change camera.....

blu4sky said...

awesome picture LG.. boleh jadi professional photographer dah ni mcm my friend joe..
i think you know her kan from mekarmewangi

lemongrass said...

Shiera,
Kat sini pun mahal gak and I pun waited bertahun2 baru dpt macro lens, hehehe.

Kak Azie,
We all pun rindu nak pergi that farm balik :-)

Taufik,
Salam. Sapelah yang saiko kamu sbb follow blog bini orang tu? Follow blog aje kan, bukannya follow bini orang tu, hahahaha. I rasa lagi susah kalau you follow blog gadis remaja :-).
Rocky road slice tu memang kiranya kek batik Mat Saeh lah tapi sebab Mat Saleh tak pakai kain batik, tu yang kena tukar nama jadi rocky road :-)

Annisa,
I beli macro lens ni online aje sbb beli online lagi murah dari beli kat kedai. Murah dlm $200-300 pulak tu! Tapi memang best bila dah ada macro lens ni sbb tetiba aje berminat dgn insects, hehehe....

Mama Gee,
I love my DSLR, mine sbb I use it 95% of the time :-).

Blu4sky,
thanks :-). But I dont think I will ever get to be at the same level as a pro though. Jo MekarMewangi tu memang terer ambik gambar kan :-).

sHieRa cAkAp said...

Nampaknye kenalah saya pun tunggu bertahun-tahun jugak.. Hihihi... But sekarang pun dah jarang guna DSLR..Dah berhabuk agaknya kat dalam beg tuh!

pulut coco said...

LG,

the only binatang or insects that i love most is ladybird...sukanya akak ambik gmbr ladybird.