Thursday, 21 July 2011

Frequently recycled menu

Sometimes I wish (dalam hati aje) that I’m the type of person who cooks different meal for each day of the year macam Julie and Julia tu lah kan.

Wouldn’t that be something! Smile

I think it will be a lot of fun but knowing me, probably berenti separuh jalan sebab mengidam nak makan the same thing and too lazy to cook something different, hahaha…..

So, tonite, I masak beef yiros again Winking smile. But last makan ni was 3 weeks ago and it was chicken yiros so I guess tak lah too frequent I recycle this thing ye tak (unlike pizza and kari which I think I cook once a week atas permintaan Eye rolling smile).

But kalau different pizza toppings each time and different types of curry…will that still be considered different dishes? hehehehe…

My beef yiros, I like to put a lot of veges in it.

IMG_1272

I sliced the beef thinly and then marinated it with olive oil, lemon juice, garlic, cumin, paprika, dried mint and dried thyme for about an hour.

Then grilled them on the stove top.

IMG_1268

Makan dengan garlic sauce or BBQ sauce or sweet chilli sauce and loads of veges Smile.

Tomorrow nite I think I nak masak mee goreng which is another frequently recycled menu in this house, hehehehe….

17 comments:

3E said...

Hi kak Mynn....
tu biasalah 'kan kalau menu siaran ulangan. Kat rumah I pun camtu jugak...menu siaran ulangan. At least laku jugak sebab kalau buat menu yg pelik2 nanti sure Edelyn, Elyssa & Emil tak makan.

I wish jugak nak jadi macam Julia & Julie tu...tapi macam tak sempat la.....:-((

penDragon said...

kadang2 kita nk masak different menu hari2 tapi ada sesetengah menu tu, the kids pulak x suka....so, terpaksalah balik2 menu(yg the kids suka) sama jugak! sbb tu lah I rajin tgk blog S2B ni, nk tgk akak masak apa..pastu bolehlah masak jugak nnti...

lemongrass said...

Asilah,
Bila tengok cerita Julie and Julia tu mcm best aje kan dia masak different dish each night. Kalau lah tekak kita boleh ikut mcm tu kan best tp I rasa tekak2 kat rumah I ni surenya akan mintak benda yg sama aje after sebulan, hehehe.

Pendragon,
Tu lah, mcm we all, the kids tak makan any benda yg pedas so kalau I nak tukar selera and masak benda pedas2, kesian jugak diaorang kan. Dah lah I ni slalunya malas nak masak 2-3 jenis so tu yg asik recycle the same menu aje, hehehe

azieazah said...

Kalu tiap hari masak Sambal Tumis, tapi ikan or udang or bilis or apa apa jer ditukar ganti, tetap disebut menu berbeza, kan? kan?

hehehehe

Pilihan 1: Menapis Cerita...

zarin said...

hihi i pun slalu verangan nk jd mcm julia n julie tu tapikan tk sampai seminggu dah kena buat menu ulangan....nak nak lagi hasya tu if possible everyday makan pizza lagilah dia suka ;-)

Ayu said...

kak...klu ayu la slalu je repeat menu sbb xtau nak masak apa n xreti sgt nak masak mcm2.hahaha...tapi yg sebnrnya malas!!! nsb baik la yg tukang mkn xbyk komplen.klu tak...ayu srh depa yg masak.hehehe....

lemongrass said...

Kak Azie,
itu namanya cengkelat, hahaha. Saje je konon2 masak benda yg lain hari2, heeeee....

Zarin,
Samalah mcm kat rumah ni. Kalau I tak buat pizza dah seminggu, mesti ada suara2 yg mintak. Tak larat I kdg2, hehehe

Ayu,
Hahahaha...Akak pun slalu malas. I suka masak benda yg sama sbb dah tau memang gerenti akan di makan dek budak2 tu. Tak lah geram aje kan klu diaorang tak makan :-).

sHieRa cAkAp said...

Kak Mynn, saya pn masa tgk cerita tu terasa2 jugak nk buat the challenge coz mcm sgt fun kan.. But den bile tengok dapur n banyak kelengkapan yg takde terus terbantut! (actually penyakit M yang lebih) :)

Hahaha.. Mee goreng yg sentiasa akan tersenarai sebagai makanan pilihan!

abdullah gazali said...

eventhough u recycled the menu , its still make me hungry when i look at the pictures..huhu..

afid said...

kak lg, rasa2 la kan..kat malaya ada ke jual roti yang balut yiros tu? ke akak buat sendiri? tq..

kucingorengemok said...

i've not seen julie & julia, sigh... sapa lah nak tolong download untuk saya ni, hehe

Ayu said...

kak, kalau yg dok ulang2 tu, maksudnya sedap berkrim digemari ramai. :p

-ilyannur- said...

walaupun ulang2 , tapi still nampak sedap!

Diary Kayangan said...

seriously when the idea macam ala2 takde nak masak apa, i will definitely retrieve akak punya entries food tu.. kadang2 jenuh browse kat internet carik resepi makanan popular kat ireland.. mujur jgk member tu mmg suka makanan tradisional melayu, kalau x jenuh la nana ni dear, nana x pandai masak western food ni.. sob sob.. sungguh2 ketandusan idea. nak tiru menu akak, pergghhh..menu org dah terror tu.. :)

Mak Wardah said...

LG, whatever u cook nampak licking fingers... jealous betul with yr talents. Nanti kl travel Australia nak cari you, hopefully u dont mind. Sedap aje yr food...

lemongrass said...

Shiera,
I bila tengok cerita tu, memang teruja jugak lah nak masak different dishes every nite but I know myself, memang akan malas giler, hahaha

Abdullah,
Recycled menu ni bagus utk I, tak payah susah payah fikir nak masak apa every nite, hehehe

Afid,
I beli that yiros bread sbb I tak tau mcm mana nak buat nya. Rasa dia lain sikit dr pita bread or the lebanese bread kat sini.

KOG,
hehehehe...I tengok Julie and Julia tu pun masa tgh lipat kain bertimbun2 :-)

Ayu,
Betul tu! :-D Or the Mak malas nak masak something different, hahaha

Ilyannur,
I ulang2 benda yg my family suka makan which I guess itu yg sedap kan :-)

Nana,
Senang bila ada partner yg boleh makan mostly segala benda ni kan so tak lah rasa pening kepala nak fikir nak masak 2-3 jenis dishes every nite :-). Western food lagi simple nak masak unlike malay dishes yg penuh dgn rempah ratus :-)

Mak Wardah,
I takde talent apa pun. I tau masak food yg my family suka makan aje. Recipe yg complicated I tak buat :-). Kalau you dtg melawat Aust and singgah Perth, insyaAllah boleh kita jumpa :-)

HangKebon said...

Love your garden...just started mine...:)